Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MODUL: 07 – Snížení účinků výbuchu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MODUL: 07 – Snížení účinků výbuchu"— Transkript prezentace:

1 MODUL: 07 – Snížení účinků výbuchu
PROJEKT: Nové kompetence lektorů dalšího vzdělávání pro zvýšení konkurenceschopnosti podniků MSK MODUL: 07 – Snížení účinků výbuchu Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR

2 1.1 Co je to výbuch (exploze) prachů?
Je to událost, která vede k prudkému nárůstu tlaku. Nárůst tlaku může být způsoben: nukleární reakcí roztržení tlakové nádoby trhavinou výbuchem kovu a vodní páry ujetím reakce – tepelný výbuch hořením prachů, aerosolu nebo plynu (par) ve vzduchu nebo jiném oxidovadle.

3 2.1 Co je to výbuch plynu? Výbuch plynu je definován jako proces, kdy hoření promíseného oblaku plynu (palivo-vzduch, palivo-okysličovadlo) způsobuje rychlý nárůst tlaku. Může k němu dojít uvnitř procesního zařízení nebo potrubí, v budovách nebo ropných plošinách, v otevřené procesní oblasti nebo v neohraničených oblastech.

4 Neohraničené výbuchy plynu v provozech nebo jiných neohraničených oblastech

5 3.1 Zkrápěcí zařízení Způsobem jak udržet požár případně i výbuch pod kontrolou. Systém obsahuje řadu sprchových hlav napojených na vodní zdroj. Hlavy jsou namontovány u stropu a do prostoru rozptylují jemné kapičky vody. Systémy se liší především způsobem aktivace. Běžně - aktivace hlav roztavením spojky držící zátku v místě připojení hlavy. Tento systém nelze vypnout ani po vypnutí hlavního přívodu vody. Použití ve skladech, laboratořích, řídících místnostech a malých poloprovozech.

6 3.5 Oddělení výbuchu Ad. 4) Rychlouzavírací protiexplozní ventil – zabránění přenosu F + P Rychlouzavírací ventil zabraňuje přenosu plamene a tlaku při výbuchu do dalších částí technologie.

7 © Copyright 2011 – 2013 IHAS s.r.o. Jakékoliv zneužití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování informací a fotografií je bez souhlasu IHAS s.r.o. zakázáno.

8 Kontaktní místo zpracovatele projektu:
IHAS s.r.o. Borovského 98/262 73401 Karviná-Ráj Tel.:


Stáhnout ppt "MODUL: 07 – Snížení účinků výbuchu"

Podobné prezentace


Reklamy Google