Majetkové narovnání Stručný přehled. Kontaktní údaje: tel.: +420 220 181 431, Jak je dnes financována naše církev? o Vlastní zdroje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role obce v systému sociálních služeb Hradec Králové 7. května 2010 Jaromír Jech.
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
Financování sociálních služeb
Obecná část rozpočtového práva III
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
FINANCOVÁNÍ ŠKOLSTVÍ.
Rozpočtové hospodaření obcí
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 26. listopadu 2013.
FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU 2014 Dopady změn v daních z příjmů platných od 1.ledna 2014 na činnost sportovních svazů a organizací Jiří Topinka člen ekonomické.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Nové hospodaření litoměřické diecéze počínaje rokem 2014 Otázky a odpovědi k novému modelu financování církví na základě majetkového narovnání.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
01 Seminář pro žadatele o dotace MPSV- odbor rodinné politiky Státní dotace a NNO JUDr. Hana Frištenská, NROS.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 17. dubna 2013.
Cesta domů a její hospodaření v roce 2011 Valná hromada
Rozdělení sektorů Neziskový sektor Může existovat na základě funkčního ziskového sektoru Ziskový sektor Plně zde působí tržní prostředí cíl = zisk.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Sociální oblast. Podpora sociálních služeb Přímá podpora obcí a jejich organizací Podpora provozních nákladů nestátních neziskových organizací v obcích.
Paliativní a hospicová péče v Libereckém kraji
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
o hospodářské soběstačnosti a o samofinancování církve“
Povodně a finanční pomoc Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
Místní rozpočtové jednotky
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Rozpočty územních samosprávných celků
Ing. David Slavata, Ph.D. VSB - Technical University Ostrava
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
Financování regionálního školství
Ekonomika církví a náboženských společností. Charakteristika církví a náboženských společností označení církev se pojí zejména s křesťanstvím náboženstvím,
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Obsah veřejných rozpočtů III 18. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 21.
Paliativní a hospicová péče v Libereckém kraji. Koncepce paliativní péče v Libereckém kraji  Koncept spolu s časovým harmonogramem vzniku jednotlivých.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok  RJMK dne projednala návrh rozpočtu JMK na rok 2016 a doporučila ZJMK ke schválení.  Rozpočet.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2016  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
Obsah veřejných rozpočtů III
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
ZÁKON č. 218/1949 Sb. ze dne 14. října 1949 o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem Změna: 88/1950 Sb.
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Místní rozpočtové jednotky
Financování sociálních služeb
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Majetkové narovnání Stručný přehled

Kontaktní údaje: tel.: , Jak je dnes financována naše církev? o Vlastní zdroje o Dary o Sbírky o Sponzorské příspěvky o Výnosy z vlastní hospodářské činnosti o Veřejné rozpočty o Příspěvek na podporu činnosti církví (od MK ČR; cca 90% je na platy; 14% všech zdrojů církve) o Účast na financování sociálních, humanitárních a zdravotních služeb, škol o Účelové dotace (finanční prostředky na konkrétní projekty; např. na opravy círk. majetku, granty atp.)

Kontaktní údaje: tel.: , Proč změnit financování a vrátit majetek? o Majetkovým narovnáním v ČR dojde k postupnému žádoucímu utlumení financování církví z veřejných rozpočtů a naopak k pozvolnému nárůstu výnosů z vlastní hospodářské činnosti o Již zákon 229/1991 Sb. o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku navrácení církevního majetku od roku 1991 slibuje o Stát doposud nedbal výzvy Ústavní soudu vyrovnat se s církvemi o Blokace církevního majetku znemožňuje rozvoj obcí či krajů a způsobuje stav právní nejistoty pro všechny strany o Církev je doposud závislá na státu, který financuje platy duchovních od 50. let 20. stol. (zák. 218/1949 Sb.) o Stát doteď neumožňuje vlastní správu danou čl. 16 odst. 2 Listiny zákl. práv a svobod

Kontaktní údaje: tel.: , Výhody přijatého řešení o Církev nebude odkázána na prostředky daňových poplatníků, z nichž většina je bez vyznání o Církev bude materiálně nezávislá na státu a bude plně odpovídat za svoje hospodaření a stav jejího majetku o Investované prostředky se vrátí občanům bez rozdílu vyznání ve formě církví poskytovaných služeb, jako jsou školství, charitativní činnost, péče o seniory, ochrana památek a kulturního dědictví

Kontaktní údaje: tel.: , Principy zákona o majetkovém vyrovnání o Účinnost zákona 428/2012 Sb. o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi je od o O majetek musí původní církevní vlastník zažádat do jednoho roku o Za majetek, který se nevydává, bude církvi státem vyplacena finanční náhrada (47,2 mld. Kč), a to postupně v období následujících 30 let o Po dobu 17 let bude stát vyplácet církvím a náboženským společnostem, které dosud financoval, příspěvek na podporu činnosti. Nejdříve, po dobu tří let, ve výši částky poskytnuté na podporu činnosti (platy, provozní náklady, opravy církevního majetku) v roce 2011, poté bude postupně klesat o 5 % a 17. rokem bez dalšího zanikne.

Děkuji za pozornost.