VAT Fraud at Fuel Market UPEI Autumn Meeting – 14. 10. 2011 Radmila Kulková GFŘ Podvody na DPH při obchodech s PHL VAT Fraud at Fuel Market UPEI Autumn.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Razantní opatření proti daňovým únikům na trhu s pohonnými hmotami
Advertisements

Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Zahraniční obchod Význam, formy a členění.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 25. listopadu 2013.
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
Daňový systém – realita a vize konference vydavatelství EURONEWS Martin Novák – ředitel divize finance ČEZ, a. s.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
Daňové aktuality Daňové aktuality 14. října 2014 IFA Praha. náměstek ministra financí I. náměstek ministra financí.
Celní správa České republiky
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Seznámení s projektem „Národní daňová a kriminální agentura“
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Identifikace podvodu s nezdaněnými minerálními oleji využívaných jako motorová nafta – realizace případu s krycím názvem „FORM“
Zahraniční obchod Vývozní operace.
Aktuální vývoj v oblasti DPH Blanka Mattauschová
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Registr dlužníků státu
INstrategy - Institut pro evropské a národní strategie Zkušenosti s přípravou a realizací projektů v rámci 1. strukturální intervence EU (2004-6) Plzeň,
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota.
DPH v roce 2012 Ing. Olga Hochmannová
VZÁJEMNÁ INFORMOVANOST V RÁMCI KONTROL PO PROPUŠTĚNÍ ZBOŽÍ.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
EXPORT MIMO EU, jak na to? Strategie přístupu na trh Ing. Andrea Heverlová, MBA 16. září 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing. Milena Smržová vedoucí oddělení kontroly realizace Účetnictví projektu.
Přenos daňové povinnosti na odběratele C-409/04 Teleos C- 430/09 Euro Tyre Holding Für Informationen zur Anwendung dieses Template auf bestehende Präsentationen.
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
   Celní správa České republiky.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Daň z přidané hodnoty (II)
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Novela zákona o DPH pro rok 2013 Blanka Mattauschová
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
D AŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY Změny od dle právního stavu k Ing. Jan Molín, Ph.D. daňový poradce katedra finančního účetnictví a auditingu.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: 1. Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 1 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Varianta č. 2 - Výrobci A, C - plátci DPH, B není plátce DPH A Vstupy PH % FinančníB úřad Vstupy 12.
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v § 72 – 79,
DPH u vývozu zboží (z pohledu zák. č. 235/2004 Sb
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ pro výpočet DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH,
Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH § 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v § 38 – 41 ZDPH, Opravy základu.
Zajišťování majetku v trestním řízení v roce 2012 POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE.
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
Obhajoba bakalářské práce
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Zdanitelná plnění Již víme, že zdanitelná plnění (§ 2 odst. 3 ZDPH) jsou: Dodání zboží (včetně dovozu a pořízení zboží z JČS), Převod nemovitosti, Poskytnutí.
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Základ pro výpočet DPH a výpočet
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH
Daň z přidané hodnoty 20. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Policejní prezidium ČR I. náměstek policejního prezidenta plk. Mgr
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
Transkript prezentace:

VAT Fraud at Fuel Market UPEI Autumn Meeting – Radmila Kulková GFŘ Podvody na DPH při obchodech s PHL VAT Fraud at Fuel Market UPEI Autumn Meeting – Radmila Kulková GFŘ

Minerální oleje (pohonné látky) a daňové úniky - Závažné daňové podvody s pohonnými látkami /PHL/ v ČR již v letech tehdy „cílem“ zejména spotřební daň (zaměňování motorové nafty za lehké topné oleje, které měly významně nižší zdanění) - používány různé mechanismy podvodných aktivit, např.vývoz motorové nafty, která se vracela zpět jako lehký topný olej… Výši daňových ztrát odhadla Policie ČR na 60 mld. Kč. (2,5 mld. EURO) Skutečná výše patrně výrazně vyšší…….

Rok 2004 – vstup ČR do EU = mj. implementace sjednocených pravidel pro DPH se všemi jejich výhodami, ale i mezerami a riziky zneužití včetně zasažení již tehdy popsanými modely podvodů na DPH využívány různé komodity ( mobilní telefony,elektr.součástky… ) Závěr podložený historickou zkušeností↑ potvrzuje, že PHL jako komodita resp. tedy i trh s PHL jsou výrazně náchylné k daňovým podvodům (i díky výraznému zdanění + relativně vysoké obchodní obratovosti PHL)

Proto se dalo očekávat, že PHL se stanou i po roce 2004 častým „předmětem“ daň.podvodů Po určitou dobu se zdálo, že se to nepotvrzuje - zpočátku nebyly daňové podvodu u PHL detekovány v masovějším měřítku. ………… ,2006 zjištěny u PHL případy MTIC podvodů, dvojí fakturace - jevily se v zásadě jako jednotlivé kausy (?)

Od značný nárůst zjištění různých typů podvodů s PHL – únik jak na spotřební dani, tak na DPH Rozkrytí a detekce typů a zejména šíře daňových podvodů s PHL – významný přínos podnětů od zástupců trhu Daňový podvod = silný potencionální faktor distorze na trhu, narušení běžného konkurenčního prostředí Šíře a rozsah daňově-podvodných praktik s PHL v ČR→ dopad (i) do stability trhu

PHL a daňové úniky „Specialita“ ČR ( ? ) Zkušenosti z jiných států EU - nejprve odmítnutí problémů s touto komoditou, nyní je některé daňové správy jiných čl. států připouštějí případně již řeší -(Polsko, Litva, Lotyšsko, Slovinsko, Estonsko,Slovensko…)

PHL a daňové úniky ČR - velmi střízlivý odhad rozsahu úniku na DPH za rok jen u komodity PHL 5,1 mld. Kč (212,5 mil.EURO) (= cca1/5 všech odhadovaných úniků u DPH) Za období 1. dubna do 31. srpna 2011 došlo k neodvedení DPH v celkové výši 1,4 mld. Kč (58, 3 Mil. EURO) Tyto úniky souvisejí pouze s dovozem PHL z jiných členských států.

Vybrané typy daňových úniků – podvodů u PHL  Daňové sklady - krácení základu DPH o výši SpD při vyskladnění PHL z daňového skladu  Nelegální doprava minerálních olejů z EU na tzv.oprávněného příjemce (DE,AT,PL, IT,..)  Míchání PHL (BIOsložky,..)  Fiktivní fakturace  Přiznání, ale neuhrazení DPH (+řízený úpadek, vyvedení majetku)  MTIC podvody - nákupy z jiných čl. států (AT,DE,PL, IT) …… Nyní, od 2010 zcela převládá typ podvodů při pořízení PHL z jiných čl. států za účasti tzv. oprávněného příjemce

Daňové úniky při pořízení PHL z JČS

Podvod DPH – daňové sklady Daňový sklad A B Čerpací stanice C1C2Cx XxX2X1 Tuzemská plnění-fiktivní fa Skutečný tok zboží

 Legislativní - registr distributorů PHM - ručení za nezaplacenou daň (§ 109 a 109a ZDPH)  Technicko-taktická opatření - záznamní povinnosti (ČS, obchodníci, přepravci, daňové sklady) - specializace pracovníků - informace o nově registrovaných distributorech PHM - podstatné zvýšení kontrolně-exekučních aktivit Realizovaná opatření

 Technicko-taktická opatření vše samozřejmě včetně spolupráce s celní správou, policií, …. a zástupci trhu. Oblast úniků na PHL - pro ČDS nejvyšší priorita Realizovaná opatření

 zejména zavedení tzv. Revers charge u PHL obdobně jako má např. UK pro mobilní telefony -Je nutné udělení výjimky EK – dosud nepovoleno… ….. - Potřeba opatření pomocných při potírání podvodů zneužívajících institutu oprávněného příjemce Další možná opatření

Aktivních 1673 záznamních povinnosti Za období 01/ /2011 celkem doměřeno cca 1,9 mld Kč (79,2 mil. EURO) Od roku 2010 vyměřeno po vytýkacím řízení cca 6,4 mld.Kč ( 266,7 mil. EURO) Po daňové kontrole cca 4,5 mld. Kč ( 187,5 mil. EURO) ČDS a úniky na PHL - několik čísel z poslední doby

Děkuji za Vaši pozornost !