Mezinárodní komparace právních úprav zpracování DNA Senát, 20. října 2009 Vít Zvánovec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Václav Metlička Cyklokros
Advertisements

Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů
Deoxyribonukleová kyselina
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Komunitární program PROGRESS
Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Revize Nového přístupu
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Na cestě k Lisabonské smlouvě …
Úvod do mezinárodního práva rodinného
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Národní síť VTP v ČR Pavel Švejda Společnost vědeckotechnických parků ČR Seminář Podnikové inkubace
Martin Bohman PP ČR. 1) Akční plán EU na období 2006 – ) Akční plán pro statistiku na období 2011 – ) Rozhodnutí Rady 2009/315 a 2009/316.
Devizový zákon. Část první -základní ustanovení §1 vymezení pojmů §2 rozdělení působnosti mezi devizovými orgány §3 registrace ke směnárenské činnosti.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Václav Metlička Cyklokros
Mediační kancelář Mgr. Andrea Vedralová
Zánik trestů a ochranných opatření
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
MK Vodoprávní aktuality Příprava nového občanského zákoníku Medlov – prosinec 2008 Vláda schválila (usnesení č. 510 z ) Sněmovní tisk čtení.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Mezinárodní spolupráce České republiky v oblasti vodního hospodářství
Lidskoprávní aspekty řízení ve věcech dětí mladších 15 let I Děti v judikatuře Evropského soudu pro lidská práva Anna Hofschneiderová, Liga lidských práv.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Úvod do předmětu Ius est ars boni et aequi. Právo je umění uplatňovat to, co je dobré a spravedlivé.. FEL ČVUT v Praze PRÁVO PRO PODNIKATELE II Mgr. František.
Karel Dyba, Přednáška pro Liberální institut, Praha OECD a ČR: mezi minulostí a budoucností 1.Historické ohlédnutí 2.Současnost OECD: základní.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Seznámení s projektem „Národní daňová a kriminální agentura“
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
40. Výročí naší školy 1974–2014.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Ochrana kritické infrastruktury
Vývoj české ústavnosti
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek 20. května 2004.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Evropský den jazyků pohlednic pro Evropu.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Dsc.
Spolupráce mezi daňovými správami
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
CPVŠK, České Budějovice Novela Knihovního zákona Co je nového? Iva Prochásková, UK UPa.
JUDr. Ing. Helena Svatošová Iuridicum Remedium
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Senát Parlamentu České republiky seminář „Zpracování DNA a dopady do soukromí občanů” Odborné stanovisko Československé společnosti pro forenzní.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Struktura a principy Evropského práva
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
EVROPSKÁ UNIE.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
European Arrest Warant
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Budoucnost „data retention“
Transkript prezentace:

Mezinárodní komparace právních úprav zpracování DNA Senát, 20. října 2009 Vít Zvánovec

Poděkování Tiskovému oddělení ÚOOÚ Zahraničnímu odboru ÚOOÚ Inspektorce Bendové Parlamentnímu institutu

Srovnávané země Rada Evropy a Evropská unie: – Slovensko – Spojené království – Rakousko – Německo – Polsko USA

Rada Evropy a Evropská unie Doporučení č. R (92) 1 Výboru ministrů členským státům o využívání analýzy deoxyribonukleové kyseliny (DNA) v rámci systému trestní justice Usnesení Rady o výměně výsledků DNA analysy z roku 1997 (31997Y0624(02)) Usnesení Rady o výměně výsledků DNA analysy z roku 2001 (32001G0703(01)) Rozhodnutí Rady 2008/616/SVV ze dne 23. června 2008 o provádění rozhodnutí 2008/615/SVV o posílení přeshraniční spolupráce, zejména v boji proti terorismu a přeshraniční trestné činnosti (32008D0616)

Slovensko zákon č. 417/2002 Zb., o používaní analýzy deoxyribonukleovej kyseliny na identifikáciu osôb byl vetován presidentem republiky

Spojené království Police and Criminal Evidence Act of 1984 (PACE), Criminal Justice and Public Order Pact of 1994 (CJPOA), Criminal Evidence Act of 1997, Criminal Justice and Police Act of 2001 (CJPA), Criminal Justice Act of 2003 (CJA) NDNAD je předmětem rozsáhlé veřejné debaty

Rakousko ustanovení § 67 zákona č. 566/1991 BGBl., Sicherheitspolizeigesetz zavedeno novelou z roku 1999

Německo DNA-Identitätsfeststellungsgesetz (DNA-IFG; BGBl. I S. 2646) z roku 1998 DNA-IFG zrušen pomocí Gesetz zur Novellierung der forensischen DNA-Analyse (BGBl. I S. 2360) z roku 2005, který právní úpravu inkorporoval do trestního řádu

Polsko zákon č. 30/1990 Dz. U., o Policji čl. 21a až 21e: bazą danych DNA – na základě novely č. 10/2005 Dz. U.

USA DNA Analysis Backlog Elimination Act of 2000 Combined DNA Index System

Věcná působnost Cílem je identifikace DNA profily – referenční vzorky

Osobní působnost 1/2 výčet trestných činů: – Slovensko: všechny se žalářem – Spojené království: všechny – Rakousko: závažné trestné činy (nad 8 let) – Německo: závažné trestné činy – Polsko: odkaz na hlavy XVI-XX, XXV a XXXV a čl. 94 odst. 1 trestního zákona – USA: přesný výčet A až G (vražda … spiknutí)

Osobní působnost 2/2 dlouhodobé uchování DNA profilů podezřelých / odsouzených: – Slovensko: jen odsouzení (§ 8) – Spojené království: včetně podezřelých – zadržení – Rakousko: jen odsouzení, na žádost – Německo: jen odsouzení – Polsko: jen odsouzení (čl. 21e)

Doba uchování Slovensko: 100 let od narození (§ 8 odst. 1 písm. b) i. f. zákona o používaní analýzy deoxyribonukleové kyseliny na identifikaci osob) Spojené království: 12 let od zadržení Rakousko: 80 let od narození Německo: do zahlazení odsouzení, obvykle 10 let Polsko: 20 let (čl. 21d odst. 1 policejního zákona), závažné zločiny – 35 let (odstavec 2) USA: neustále

Použité systémy CODIS 13 loci; ENFSI 7 loci (ESS) + Amelogenin locus = systém Interpolu (ISSOL); 3 (4) společná místa Spojené království: Second Generation Multiplex Plus Rakousko: Second Generation Multiplex Německo: 4 evropské jádrové systémy + SE33

Závěr Vyjma ČR neexistuje stát, kde by národní database DNA neměla výslovný zákonný podklad Zvláštní právní úprava národní DNA database je doporučením ENFSI DNA Working Group