Právní aspekty otevřeného trhu se zemním plynem, otevírání a realita

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jihomoravská plynárenská, a.s.
Advertisements

XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Nová směrnice o energetické účinnosti
Gass Business Breakfast 2007 Rok 2007 – reflexe plynárenského trhu Další vývoj regulace v plynárenství a spolupráce regulačních orgánů v EU Praha – 7.
České plynárenství a otevření trhu s plynem po vstupu do EU. Ing. Jan Zaplatílek © 2005 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Právní aspekty otevřeného trhu se zemním plynem, otevírání a realita
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti České republiky
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
České plynárenství po otevření trhu s plynem a jeho problémy v Evropě X. Jarní konference energetických manažerů Ing. Jan Zaplatílek © 2006 Ministerstvo.
Říčany, 19. června 2003 Client Logo Copyright © Česká plynárenská unie 2003 Žádná část této prezentace nesmí být rozmnožována nebo kopírována bez výslovného.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Význam zemního plynu ve Státní energetické koncepci a otevírání trhu s plynem v ČR Gas Business Breakfast 2005 Ing. Jiří Bis Náměstek ministra průmyslu.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Novela zákona č. 458/2000 Sb., v oblasti plynárenství
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Energetická legislativa a její budoucí proměna (novela energetického zákona se zaměřením na plynárenství) Ing. Jan Zaplatílek © 2007 Ministerstvo průmyslu.
Ing. Dan Ťok, prezident ČPU Gas Business Breakfast Praha, 9. prosince 2005 Nová role České plynárenské unie na otevřeném trhu s plynem.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Současný stav a budoucnost evropského a tuzemského plynárenství Konference AEM Ing. Jaroslav Steinbauer © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
ministr průmyslu a obchodu
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
RWE Transgas po unbundlingu – pohled na otevírání trhu s plynem Praha 7. září 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Ing. Jan Mládek, CSc. ministr průmyslu a obchodu 1 Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 1 Zásobování plynem jako součást energetické.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Trhy s plynem v ČR a EU a předpokládaný vývoj české energetické legislativy z odborného hlediska Ing. Jan Zaplatílek © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Transkript prezentace:

Právní aspekty otevřeného trhu se zemním plynem, otevírání a realita Gas Business Breakfast 2006 Ing. Jan Zaplatílek © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu

Legislativa ovlivňující plynárenství Evropská unie Směrnice Nařízení Rozhodnutí Česká republika Zákony Vyhlášky (Nařízení vlády) Cenová rozhodnutí Řády provozovatelů soustav a zásobníků

Energetická legislativa EU – I. Směrnice 2003/55/EC ze dne 26. 6.2003 o společných pravidlech vnitřního trhu se zemním plynem, kterou se zrušuje směrnice 98/30/ES Směrnice Rady 2004/67/ES ze dne 26. dubna 2004 o opatřeních na zabezpečení zásobování zemním plynem Nařízení Evropského parlamentu a Rady 1775/2005 ze dne 28. září 2005 o podmínkách přístupu k plynárenským přepravním soustavám

Energetická legislativa EU – II. Rozhodnutí komise ze dne 11. listopadu 2003, kterým se zřizuje skupina evropských regulačních orgánů pro elektroenergetiku a plynárenství (2003/796/ES) Rozhodnutí komise ze dne 7. listopadu 2006, kterým se stanoví složení Koordinační skupiny pro otázky plynu (2006/791/ES)

Rozhodnutí komise ze dne 7 Rozhodnutí komise ze dne 7. listopadu 2006, kterým se stanoví složení Koordinační skupiny pro otázky plynu (2006/791/ES) - I. Rozvíjí ustanovení čl. 7 odst. 1 směrnice 200467ES, kterým byla s cílem usnadnit koordinaci opatření v oblasti bezpečnosti dodávek zřízena Koordinační skupina pro otázky plynu.Skupina se skládá ze zástupců členských států a reprezentativních subjektů dotčeného odvětví a zástupců spotřebitelů. Za reprezentativní subjekty daného odvětví jsou považováni zástupci Gas Infrastrukture Europe (GIE), Eurogas a Mezinárodního sdružení výrobců ropy a plynu (OGP), každá z těchto organizací může vyslat na zasedání dva zástupce Za reprezentativní zástupce spotřebitelů jsou považováni představitelé Mezinárodní federace průmyslových odběratelů energie (IFIEC Europe), Eurelectric a Evropského úřadu pro spotřebitelské vztahy (BEUC), každá z těchto organizací může vyslat na zasedání dva zástupce

Rozhodnutí komise ze dne 7 Rozhodnutí komise ze dne 7. listopadu 2006, kterým se stanoví složení Koordinační skupiny pro otázky plynu (2006/791/ES) - II. Úkoly Koordinační skupiny pro otázky plynu jsou: - usnadňovat koordinaci opatření pro bezpečnost dodávek na úrovni Společenství, včetně případů závažného narušení dodávek - prosazovat opatření přijatá na vnitrostátní úrovni s cílem řešit závažné narušení dodávek a případně napomáhat členským státům při jejich koordinaci. Koordinační skupině pro otázky plynu předsedá Komise Po dohodě s Komisí mohou být zřízeny podskupiny pro prozkoumání konkrétních otázek, které budou po splnění svého pověření rozpuštěny. Účastníkům zasedání Koordinační skupiny pro otázky plynu, odborníkům a pozorovatelům nepřísluší za výkon funkce odměna.

Tuzemská legislativa – zákony. Zákon 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon) v platném znění Zákon č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií v platném znění       Zákon č. 180/2005 Sb. o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů a o změně některých zákonů (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů)

Upozornění EK Dopisem č.j. K(2006) 1358 bylo dne 11. dubna 2006 doručeno České republice formální upozornění týkající se zahájení řízení o porušení Smlouvy podle čl. 226 Smlouvy o založení Evropského společenství pod č. 2006/2051. Komise Evropských společenství v tomto formálním upozornění namítala, že Česká republika netransponovala správným způsobem čl. 13 odst. 2, čl. 19 odst. 3, čl. 3 odst. 6 a čl. 18 odst. 1 ve spojení s čl. 8 písm. b) směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/55/ES ze dne 26. června 2003 o společných pravidlech pro vnitřní trh se zemním plynem a o zrušení směrnice 98/30/ES (dále jen „směrnice 2003/55/ES“) do svého právního řádu.

Upozornění EK – II. Vytýkací řízení – infragement – dle čl. 226 Smlouvy o ES se týkalo 17 zemí EK poslala 28 dopisů – zvlášť – elektřina / plyn /obnovitelné zdroje EK tento proces ukončila do září 2006 - Holandsko a Dánsko mají legislativu v pořádku - Španělsko, Portugalsko a Lucembursko vůbec nekomunikovali

K namítané nesprávné transpozici čl. 13 odst. 2 směrnice 2003/55/ES – I. namítaná nesprávná transpozice čl. 13 odst. 2 směrnice 2003/55/ES – nezávislost provozovatele distribuční soustavy, pokud jde o organizaci a rozhodování, na ostatních činnostech, které nesouvisejí s distribucí, stanovena ve vnitrostátním právním řádu až od 1. ledna 2007. namítaná nesprávná transpozice čl. 19 odst. 3 směrnice 2003/55/ES - vnitrostátní právní předpis netransponuje povinnost pro provozovatele skladovacích zařízení a plynárenské podniky zveřejňovat své hlavní obchodní podmínky pro využívání skladování.

K namítané nesprávné transpozici čl. 13 odst. 2 směrnice 2003/55/ES – I. namítaná nesprávná transpozice čl. 3 odst. 6 směrnice 2003/55/ES – Česká republika Komisi neposkytla informace o všech opatřeních přijatých pro plnění povinnosti univerzální služby a veřejné služby. nesprávná aplikace čl. 18 odst. 1 ve spojení s čl. 8 písm. b) směrnice 2003/55/ES – není zajištěn nediskriminační systém pro přístup třetích osob k soustavě (§ 6 vyhlášky č. 673/2004 Sb. v platném znění).

Otevření trhu s plynem v EU v % k 1. 1. 2006 Rakousko 100 Švédsko 50 Belgie 90 Velká Británie Dánsko Estonsko 95 Francie 70 Lotyšsko Německo Litva Irsko 86 Polsko 72 Itálie Česká republika Lucembursko Slovensko 74 Nizozemí Maďarsko 69 Španělsko Slovinsko 91

Počet zákazníků, kteří změnili dodavatele v % od počátku otevírání trhu do 31.12.2005 stát VO MO+D Rakousko 9 0,5 Portugalsko - Belgie 60 4 Španělsko >50 5 Dánsko 30 Švédsko Estonsko 20 Velká Británie 47 Francie 25 Česká rep. Německo 7 < 2 Litva Irsko Polsko Itálie 35 Slovensko Lucembursko < 5 Maďarsko Nizozemí 2 Slovinsko

Otevírání trhu s plynem v EU Směrnice 98/30/EC – nepočítala s povinným úplným otevřením trhu (maximální číslo bylo 33%) povinné otevírání od 10.8. 2000 cena plynu v té době 90 – 110 USD/1000m3 Současnost – Směrnice 2003/55/EC udává povinné otevření pro všechny zákazníky mimo domácností cena plynu 230 – 250 USD/1000m3 1.7. 2007 - Směrnice 2003/55/EC požaduje úplné otevření trhu s plynem cena plynu ??? Prvotním smyslem myšlenky liberalice vnitřního trhu s plynem byl záměr snížit ceny pro konečného zákazníka, tím že si bude moci vybrat z nabídek řady obchodníků s plynem.

Vliv velkých energetických firem na energetický trh EU 25

Závislost EU 25 na dovozech ZP – současnost (mld. m3) RF 238 262 Norsko Vlastní těžba Import Alžír

Světové zásoby (1012 m3) a těžba zemního plynu (mld.m3) v roce 2005

Hlavní světové toky přepravy zemního plynu a dopravy LNG

Bezpečnost a spolehlivost dodávek plynu EU je závislá na dovozech zemního plynu a to pouze z omezeného množství zdrojů (Ruská federace, Norské království, Alžírsko), které jsou v převážné míře pod kontrolou tamních vlád EU se snaží nalézt řešení jak zmenšit rizika s tím spojená (Energetické dialogy s producentskými státy, podpora nových projektů v plynárenské infrastruktuře, alternativní zdroje energie, renesance jaderné energetiky) Prakticky každé vrcholné setkání politiků na světové či evropské úrovni mělo jako jeden ze základních bodů agendy problematiku bezpečnosti a spolehlivosti dodávek (zejména zemní plyn a ropa)

Další vývoj plynárenské (energetické) legislativy EU Fundamentalistický proud Prohloubení požadavků na oddělování a to i po stránce vlastnické Snaha o dalším omezování dlouhodobých kontraktů a rušení destinančních klausulí Snaha o dalším posilování regulátorů s tím, že by měli přeshraniční pravomoce Urychlená snaha o regionální integraci a následně jednotný trh Reálný proud Prohloubení požadavků na bezpečnost a spolehlivost Stimulace investic do nové infrastruktury (LNG terminály, magistrátní plynovody, přeshraniční propojení) Podpora dlouhodobých kontraktů jako základního pilíře bezpečnosti a spolehlivosti dodávek a investic do nové infrastruktury

Trh s plynem v České republice základní charakteristika – I. Závislý na vnějších zdrojích (99% spotřeby se dováží, cena ZP je rozhodujícím způsobem ovlivňována vnějšími faktory) Stagnující (i přes neustále probíhající plošnou plynofikaci roční spotřeba již několik let stagnuje okolo 9,5 mld./m3 rok) Rozdílný ve struktuře využití ZP oproti většině ostatních trhů EU 25 – velmi vysoký podíl dodávek pro průmyslovou sféru, naopak prakticky zanedbatelný podíl dodávek pro výrobu elektřiny

Trh s plynem v České republice základní charakteristika – II. Zajišťující spolehlivou dodávku ZP (nejsou zaznamenávány žádné rozsáhlejší výpadky, existují rozsáhlé skladovací kapacity v PZP, diverzifikované zdroje) Charakterizován velkými rozdíly mezi dodávkami v zimním a letním období – v roce 2005 byla dosažena maximální denní spotřeba 56,9 mil. m3 dne 27. ledna 2007, minimální pak 30. července ve výši 8,3 mil. m3 Za období říjen 2005 – duben 2006 bylo v České republice spotřebováno celkem 7,973 mil. zemního plynu, v průběhu ledna 2006 činila spotřeba 1,638 mil. m3 Postupně se otevírající

Situace na trhu s plynem 2006 – I. Od 1. ledna 2006 ERÚ reguluje kromě cen pro domácnosti také ceny pro oprávněné zákazníky, a to z důvodu nefungování již liberalizované části trhu. Úřad proto rozhodl, že omezí cenu dodávek od společnosti RWE Transgas, a. s., včetně ceny služby uskladňování, a prodejní ceny od obchodníků regionálních distribučních společností, kteří nakupují zemní plyn od RWE Transgas, a. s. Uvedené opatření Energetického regulačního úřadu neomezuje vznik konkurence na trhu s plynem v České republice ani nebrání oprávněným zákazníkům realizovat jejich oprávnění, zejména právo na volbu dodavatele plynu, a není tak v rozporu s cíli sledovanými směrnicí Evropského Parlamentu a Rady č. 2003/55/ES o společných pravidlech pro vnitřní trh se zemním plynem.

Situace na trhu s plynem 2006 – II. Omezení výše cen je dočasným opatřením. Energetický regulační úřad jej s platností od 1. dubna 2007. Doposud došlo na deseti odběrných místech oprávněných zákazníků ke změně obchodníka s plynem (společnost Lovochemie, a. s. přestoupila od 1. října 2005 od RWE Transgas ke společnosti Severočeská plynárenská, ke stejnému datu zaměnila společnost HOLCIM v Prachovicích RWE Transgas za Východočeskou plynárenskou, společnost Vetropak Moravia Glass, a. s. z Kyjova přestoupila od 1. ledna 2006 od Jihomoravské plynárenské ke společnosti Wingas GmbH, od 1. dubna 2006 se místo Jihomoravské plynárenské stal novým dodavatelem plynu u společností Moravské naftové doly,(tři odběrná místa v Hodoníně), MND Servisní, (dvě odběrní místa v Poštorné) a MND Stavotrans (jedno odběrné místo v Lužici, druhé v Hodoníně) obchodník s plynem Moravské naftové doly, od 1. července 2006 se společnost Plzeňský Prazdroj stala na odběrném místě ve Velkých Popovicích namísto Českomoravské plynárenské novým zákazníkem Středočeské plynárenské.)

Situace na trhu s plynem 2006 – III. 1. října vstoupila na český trh s plynem společnost VEMEX, která začala prodávat plyn Pražské plynárenské Společnosti Wingas GmbH a VEMEXse vedle RWE Transgas nově zařadily i mezi dovozce plynu do České republiky Od 1. ledna 2006 došlo k realizaci požadavků evropské i tuzemské legislativy na právní oddělení přepravy plynu od obchodu s touto energetickou komoditou – z mateřské RWE Transgas se vyčlenila s.r.o. RWE Transgas Net. Do 31. prosince 2006 by osm největších tuzemských distributorů plynu mělo dokončit proces svého právního oddělení od obchodu s plynem. Problémy spojené s omezením dodávek zemního plynu z Ruské federace na Ukrajinu v prvních dnech roku 2006 se tuzemského plynárenství nikterak nedotkly. Problémy v tuzemské plynárenské soustavě nenastaly ani dne 23. ledna 2006, kdy bylo dosaženo historicky nejvyššího denního maxima spotřeby plynu ve výši 67,5 mil. m3

Situace na trhu s plynem 2006 – IV. Energetický regulační úřad 26. května 2006 vydal prvoinstanční rozhodnutí o udělení pokut čtyřem plynárenským společnostem ze skupiny RWE v celkové výši 14,7 mil. Kč. Jedná se o pokutu za porušení cenového zákona těmito společnostmi v roce 2005. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil dne 10. srpna 2006 nepravomocně dosud nejvyšší pokutu jedné společnosti v rámci jednoho správního řízení. Jedná se o sankci 370 milionů korun společnosti RWE Transgas za zneužití dominantního postavení na trhu s plynem.

Další vývoj plynárenské (energetické) legislativy ČR Do značné míry bude záviset na dalším vývoji legislativy EU Posílení prvků bezpečnosti a spolehlivosti (dodavatel poslední instance, jasnější vymezení zranitelných zákazníků, bezpečnostní standard dodávky) Podrobnější rozpracování řešení případných krizových situací Zmocňovací ustanovení k vydání prováděcích předpisů Problematika přípojek a připojení k soustavě Přesun některých ustanovení ze sekundární legislativy přímo do EZ Propracování problematiky změny dodavatele Propracování problematiky přístupu k měřidlům (zejména v souvislosti s právním oddělením) Propracování problematiky neoprávněného odběru (zejména v souvislosti s právním oddělením) Promítnutí dosavadních zkušeností s otevíráním trhu s plynem

Temata, která budou při budoucích úpravách EZ diskutována Přístup k podzemním zásobníkům plynu Způsob úhrady plynovodních přípojek a přeložek plynárenských zařízení Možnost rozšíření dodávky poslední instance na všechny konečné zákazníky Existence strategických rezev plynu

Děkuji Vám za pozornost.