Míchané nápoje Míchání nápojů má své kořeny ve starověku. Mísila se vína s různými přísadami, míchaly se šťávy plodů, do nichž se přidávalo koření. Míchané.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Advertisements

Jana Hanosová a Jan Palán
„EU peníze středním školám“
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
GASTRONOMIE INVENTÁŘ NA ÚSEKU OBSLUHY
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZP_3.07 SOU Obořiště
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Moje budoucnost.
SKLENĚNÝ INVENTÁŘ ROZDĚLUJEME NA   1. K PODÁVÁNÍ POKRMŮ
VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob
Lucie Plincnerová 2009/2010 KBI/ APBI
Životní prostředí klady vs. zápory.
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
VY_32_INOVACE_11_ODV_648_Str
Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:
VODA.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18
Druhy piva, skladování piva
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
charakteristika kovového inventáře
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:1. –
VY_32_INOVACE_11_ODV_641_Str
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_10_GAS_552_Sob
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Barborská Cocktail Bar Prezentace Prezentace a degustace a degustace Portského vína Portského vína (určeno pro 30 osob) (určeno pro 30 osob) Barmanská.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Míchané nápoje Střední odborná škola Otrokovice
Předmět: Stolničení Ročník: 1.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 – 3 K-č Téma:Gastronomické.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Stolničení Ročník:3. Téma:
Koření.
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_411 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Barmanství Téma:Dělení.
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_416 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Barmanství Téma:Druhy.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV Ročník: 1 – 3 K-č.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Kvíz Kvíz
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
Technika obsluhy – Servis vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Technika obsluhy – Dělení míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
Technika obsluhy – Kavárenský nápojový lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
RAUT II. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
RAUT III. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Podávání léků ústy – per os
PŘÍPRAVA MENU SLAVNOSTNÍ HOSTINY
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Etiketa konzumácie nápojov
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

Míchané nápoje Míchání nápojů má své kořeny ve starověku. Mísila se vína s různými přísadami, míchaly se šťávy plodů, do nichž se přidávalo koření. Míchané nápoje z lihovin pocházejí pravděpodobně z Ameriky koncem 16. století. Tady též vznikl pro tyto nápoje název COCKTAIL, česky v překladu kohoutí ocas. Původ názvu můžeme hledat v kohoutích zápasech, tehdy v Americe velice oblíbených. Aby kohouti dostali správnou bojovnou náladu, přimíchával se jím do krmení alkohol. Bojovně naladění kohouti pak vysoko a hrdě zdvihali své ocasy. Když si pak "drsní" mužové Ameriky začali míchat nápoje, aby se jako kohouti rozohnili, vžil se pojem cocktail i pro tyto nápoje. Smyslem přípravy míchaných nápojů dnes není podnícení bojové nálady, ale dosažení dokonalé harmonie zrakové, vonné a chuťové, která lidským smyslům přinese co největší požitek. Bc. Daniel Vančura

Toho lze docílit mícháním nejen alkoholických nápojů, ale i ovocných šťáv, sirupů, mléka apod. s celou řadou přísad. Variabilita míchaných nápojů umožňuje jejich tvůrci dát do přípravy kus vlastního tvůrčího umu, ovlivnit výslednou chuť nápoje, i když ho připravuje podle známé receptury.

Nápoje jsou tekutiny, které pijeme, abychom udrželi nebo doplnili odpovídající stav vody v našem organismu. Lidské tělo vyloučí denně průměrně 2,5-3 litry vody plícemi, potem a zejména ledvinami. Již při poměrně malém úbytku vody z těla vzniká pocit žízně. Ztrátou tekutin doplňujeme jednak potravinami a pokrmy, které vždy obsahují větší či menší množství vody, jednak nápoji. Vycházíme-li z výše uvedené definice nápojů, můžeme říci, že jediným fyziologickým nápojem je voda. Voda také jediným, který skutečně tiší žízeň. Člověk však hledá v nápoji ještě něco víc než pouhý prostředek proti žízni. Právě tak jako v jídle, i v nápoji hledá určitý požitek, zkrášlení a zpříjemnění života. NÁPOJE ROZDĚLUJEME DO PĚTI SKUPIN: pitná voda a minerální vody aromatické a dráždivé odvary (káva, čaj, čokoláda..) ovocné šťávy (čisté ovocné šťávy, obohacené cukrem..) nápoje kvašené (víno, pivo, medovina..) lihoviny (nápoje získané destilací - brendy whisky, gin, vodka atd.) Míchané nápoje s vyšším obsahem alkoholu patří rovněž do této skupiny.

Kompoziční možnosti míchání nápojů jsou téměř nevyčerpatelné Kompoziční možnosti míchání nápojů jsou téměř nevyčerpatelné. Přestože fantazie hraje podstatnou roli, musíme si uvědomit, že jako ve všem, i zde platí určitý pevný řád. Dobře míchaný nápoj má mít tyto znaky. 1. harmonické ladění barev 2. dobře vyváženou chuť 3. má působit osvěživě a povzbudivě Harmonie chuti je závislá na zkušenosti, znalosti technologie a na smyslu pro chuť a vůni. Dnes máme tak bohatý výběr surovn a přísad, že zamýšleného výsledku můžeme velice snadno dosáhnout. Vždy však bychom měli dodržovat správný poměr jednotlivých přísad. Jedině tak bude míchaný nápoj správně chutnat a uchová si svůj charakteristický ráz.

Postup při míchání 1. Výběr nápoje 2. Příprava skla V této fázi si vyberte sklenku ve které budete nápoj servírovat. Samozřejmě zkontrolujte také čistotu sklenky. 3. Předchlazení Předchladit si musíte nejen šejkr či míchací sklenici, ale také sklenku, kterou jste si již vybrali a ve které budete nápoj servírovat. Do šejkru či míchací sklenice vložte kostky ledu. Nápojové sklo můžete předchladit dvěma způsoby: sklenici postavte do mrazáku do té doby, než se potáhne tenkou ledovou vrstvou, nebo ji ochlaďte kostkami ledu.

4. Dekorace Připravte si dekoraci, kterou zkrášlíte svůj drink 4. Dekorace Připravte si dekoraci, kterou zkrášlíte svůj drink. Při zdobení nápojů nechte plně rozvinout svoji fantazii a kreativitu. Existuje jen málo nápojů, u nichž je ozdoba zbytečná. Existují však také nápoje, u kterých je již určitá dekorace pevně daná (např. oliva u Martiny Dry atd.). U exotických a tropických nápojů, především u "fancy drinků" se žádné meze při zdobení nekladou. 5. Zcezení Led, který byl vložen na předchlazení do šejkru či do míchací sklenice postupně taje. Proto je potřeba pomocí straineru z náčiní, které budeme používat scedit přebytečnou vodu, která vzniká z tajícího ledu. Než budete dále pokračovat, tak šejkr či míchací sklenici nejprve zbavte přebytečné vody. Totéž platí i u předchlazeného skla. (pokud jste jej předchlazovali druhým způsobem, tedy kostkami ledu, je nutno sklenku také zbavit pomocí straineru přebytečné vody z tajícího ledu.)

6. Dávkování surovin dle receptury Dodržujte předepsané množství udávané v receptu. Obzvláště to platí u hořkých surovin a sirupů. I nepatrné zvýšení jejich obsahu může zcela pozměnit chuť výsledného nápoje. 7. Míchání - míchací sklenice, šejkr, mixér, servírovací sklenka "stright way" 8. Dávkování nápoje do nápojového skla 9. Ozdobení nápoje Dekoraci máte již předpřipravenou, takže nyní stačí nápoj pouze ozdobit. 10. Servírování nápoje

Nápojové sklo Koktejlová sklenka "Koktejlka" má kalichovitý tvar - šikmé stěny kalíšku. Měla by mít dostatečně dlouho nohu. (ta zaručuje, že ruka by měla mít dostatek prostoru, aby se nedotýkala sklenky v místě, kde je nápoj). Velká koktejlka je vhodná na krémy, klasické koktejly a nápoje se šumivým vínem. Malá koktejlka se používá na suché aperitivy a koktejly a vysokoprocentní digestiva. Tumbler "Tumbler" je úzká sklenice bez nožky s velmi silným dnem. Existuje několik různých velikostí. Malé tumblery jsou o obsahu cca 16 cl a používají se například na "sours", "studené toddies", ovocné a zeleninové šťávy. Středně velké tumblery mají obsah 20 cl a podávají se v nich například "egg-nogy" a "fizzy" a koktejly rodiny Collins. Velké tumblery se odborně nazývají highball glass. Jejich obsah je 25-30 cl. Používají se pro servis tzv. long drinků (dlouhých nápojů). Například "highbally", saury, coolery, limonády atd.

Old fashioned sklenka "Old fashioned" tento typ sklenice je vlastně nižší a širší tumbler. Tyto sklenky jsou vhodné pro servírování lihovin s ledem, krátké nápoje podávané jako "on the rocks" což znamená čisté s kostkami ledu. Sklenka pro přípravu exotický drinků Piňa - tato sklenka je vhodná např. na různé colady. Zombie - squall - tento druh sklenek se nejčastěji používá při přípravě exotický, tropických drinků. Sklenka na punče a bowli Sklenky na bowle jsou nízké, v horní části hodně otevřené. Mají ouško.

Dělení míšených nápojů Dělení nápojů podle obsahu alkoholu - alkoholické - nealkoholické (soft drinks) Dělení nápojů podle pozice vůči menu - před jídlem (before dinner drinks a pre dinner drinks) *aperitivy - po jídle (after dinner drinks) *digestivy Dělení nápojů podle porce - krátké (short drinks) - obsah 10 cl - střední (medium drinks) - obsah do 20 cl - dlouhé (long drinks) - obsah 20 - 30 cl Dělení nápojů podle obsahu cukru - suché (dry) - polosuché (medium dry) - sladké (sweet) Dělení nápojů podle teploty - studené - teplé (hot drinks)

3x klasika a rum, který není rumem Pod pojmem rum se většině vybaví tzv. tuzemský rum, čili alternativa za tradiční rum získávaný z vybrané rumové třtiny. Náš tuzemský rum sice nese na etiketě obrázek plachetnice evokující vzdálený Karibik jako oblast, ze které se rum do Evropy začal dovážet, ale jinak s rumem nemá nic společného. Vyrábí se z brambor a koncem devatenáctého století byl náhražkou za nedostupný a drahý „rum z Karibiku“. Po vstupu ČR do EU se také z názvu „tuzemský rum“ muselo vypustit ono slovo „rum“, neboť bylo zavádějící. Mezi neznámější a populární značky rumu patří jistě kubánský Havana Club. Tento rum se těší oblibě také u barmanů pro svou vysokou kvalitu. Zraje v dubových sudech minimálně 18 měsíců. Nejstarší a již skutečně tmavé rumy pak zrají až sedm let. Do koktejlů se dává nejčastěji rum bílý, tedy zhruba jeden a půl roku starý.

Pina colada 6cl Havana Club 2cl kokosového sirupu 4cl smetany 10cl ananasového džusu Cuba libre! 4cl Havana Club bílí nebo tříletý rum nazlátlé barvy Havana Club Anejo Especial 15 cl coly a zástřik limetovým sirupem Daiquri (budeme potřebovat shaker) 5cl Havana Club 2cl limetové šťávy 1cl cukrového sirupu