Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: 22.11.2014 Ostrava David Sventek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vybrané otázky konkurenceschopnosti EÚ
Advertisements

Evropa 2020 Integrované směry
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Úvodní slovo generálního sekretáře PhDr. M. Kopicové Jednání Rady pro inovace Ostrava
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Strategie Evropa 2020 ve světle krize Seminář Zastoupení EK a Informační kanceláře EP, Praha, Jan Král Odbor koordinace evropských politik.
Ing. Jaroslav Deml Mobilita budoucnosti Náměstek ministra dopravy
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
1 Investování do budoucnosti Evropy Jack Engwegen Vedoucí oddělení pro Českou Republiku Generální ředitelství pro regionální politiku Evropské komise.
Evropský semestr, Evropa 2020 Jana Odehnalová FPR ZČU Plzeň 10/07/2014 Tato prezentace vyjadřuje pouze názory autora a Komise neodpovídá za použití informací,
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Návrhy Evropské komise
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Znalosti a inovace: budou díky strategii Evropa 2020 silnějším motorem konkurenceschopnosti? Ing. Karel Mráček, CSc., Institut evropské integrace, NEWTON.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
EVROPA 2020 VLADIMÍR DLOUHÝ. Jedna okamžitá priorita Strategie pro překonání krize Reforma finančních systémů Rozpočtová konsolidace pro dlouhodobý růst.
Vnější dimenze energetické politiky EU
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.
Ruská federace x WTO a OECD
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Evropský sociální fond Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Strategie pro růst a zaměstnanost EU 2020 Richard Kadlčák Útvar ministra pro evropské záležitosti Odbor koordinace evropských politik.
Aktuální informace o přípravě budoucího programového období Daniela Grabmüllerová Praha, 21. března 2011.
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Příprava na programovací období východiska a přístupy.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Finanční nástroje pro rozvoj městských oblastí JESSICA Daniel Foltýnek, PPF Financial Consulting.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Nástroj změny v místním prostředí
Rozvoj inovací v EU.
Nástroj změny v místním prostředí
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Nástroj změny v místním prostředí
Koordinační výbory NSRR
Transkript prezentace:

Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek

Témata Jak se daří ROP Moravskoslezsko Jessica EU 2020 Nový Regionální strategický referenční rámec

ROP Moravskoslezsko K dispozici cca 20 mld. Kč na roky 2007 až 2013 Rozděleno na projekty cca 8 mld. Kč, z toho vyplaceno realizovaným projektům cca 2,5 mld. Kč Ve výzvách do první poloviny 2011 je cca 6,3 mld. Kč

ROP Moravskoslezsko dobře investuje Měření socio- ekonomické výkonnosti

JESSICA - začínáme s 20M EUR byl založen Holdingový fond s kapitálem 20M EUR. Správcem fondu je Evropská investiční banka, která má za cíl investovat tyto prostředky do fondu/ů rozvoje měst (UDF). Tyto fondy budou dále investovat prostředky do projektů regenerace BF či městského rozvoje.

JESSICA - začínáme s 20M EUR JESSICA představuje alternativní formu návratného financování ze strukturálních fondů formou půjček, záruk nebo investic do základního jmění

EU 2020 Strategie pro růst a zaměstnanost EU 2020 Hlavní hospodářská strategie EU Výhledem je rok 2020 Zaměřena na „inteligentní, udržitelný a začleňující růst “ Nahradí aktuální lisabonskou strategii ( )

EU 2020 – pět hlavních cílů – Cíl 1. Návrh EK Zvýšení míry zaměstnanosti populace ve věku let minimálně na 75%. Pozice ČR Souhlas. Zvyšování míry zaměstnanosti je jedním z klíčových faktorů budoucího růstu zejména s ohledem na demografický vývoj ve většině členských států. Aktuální stav v ČR V roce ,4%, v roce ,9%.

EU 2020 – pět hlavních cílů – Cíl 2. Návrh EK Investice do oblasti výzkumu a vývoje na úrovni 3% HDP. Pozice ČR Souhlas. Investice v této oblasti jsou jedním z klíčových faktorů pro zvyšování konkurenceschopnosti ekonomik členských států EU. ČR nicméně požaduje zajistit v této souvislosti rovněž efektivitu využití. Aktuální stav v ČR V roce ,54%.

EU 2020 – pět hlavních cílů – Cíl 3. Návrh EK Energetický cíl % snížení energetické náročnosti ekonomiky - 20% podíl energie z obnovitelných zdrojů na konečné spotřebě -20% redukce emisí CO 2 (oproti r. 1990). -Pozice ČR Souhlas. (Jedná se o legislativně schválené závazky.) Aktuální stav v ČR Redukce skleníkových plynů v ČR v roce 2008 činila 23,7 %. Podíl OZE na konečné spotřebě elektřiny v roce 2008 činil 5,2%, pro rok 2009 se odhaduje 6,8%.

EU 2020 – pět hlavních cílů – Cíl 4. Návrh EK Zvýšení počtu vysokoškolsky vzdělaných lidí ve věku na 40% (nyní 31%). Snížení počtu žáků předčasně opouštějících vzdělávací systém na méně než 10% (nyní 15%). Pozice ČR Souhlas s tím, že ČR klade důraz na udržení a posílení kvality vysokoškolského vzdělávaní, zlepšení podmínek pro terciární vzdělávání osob již zaměstnaných a rovněž na prosazování principu celoživotního učen. Aktuální stav v ČR V roce 2009 předčasně opustilo vzdělávací systém 6% žáků.

EU 2020 – pět hlavních cílů – Cíl 5. Návrh EK Snížení počtu obyvatel žijících pod hranicí chudoby o 25%, tedy o 20 miliónů lidí. Pozice ČR ČR nesouhlasí s návrhem EK. Chudoba může být redukována především v důsledku úspěchu EU v globální soutěži a automaticky jí snížíme tím, že budeme úspěšní v naplňování ostatních cílů strategie. Aktuální stav v ČR V ČR v současnosti pod hranicí chudoby žije 8-9 % obyvatel. ČR je tak členským státem s nejnižším počtem osob, žijících pod hranicí chudoby v celé EU.

EU 2020 – sedm stěžejních iniciativ „Inovační Unie“ „Mládež v pohybu“ „Digitální program pro Evropu“ „Evropa méně náročná na zdroje“ „Průmyslová politika pro věk globalizace“ „Program pro nové dovednosti a pracovní místa“ „Evropská platforma pro boj proti chudobě“

Nový Regionální strategický referenční rámec Příprava regionu na vyjednávání evropských prostředků na období 2014 až 2020 Cílem je dohodnout se v regionu na prioritách, které budou vyjednávání s Evropskou komisí a následně i vládou při získání evropské pomoci na další období.

Nový Regionální strategický referenční rámec Rok 2010 – přípravná a analytická fáze Rok 2011 – zapojení všech relevantních stakeholders – hledání dohody o prioritách napříč regionem

Děkuji za pozornost David Sventek JESSICA