Regulace distribuce pojištění: lepší budoucnost, nebo likvidace trhu?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Ekonomické posouzení možnosti zajištění údržby vozů metra na trase A a B formou plného outsourcingu Připraveno pro Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. Listopad.
Novinky MiFIDu The CNB disclaims responsibility for any private publication or statement of any CNB employee. The views in this presentation are the views.
Seminář ČLFA k Leases ED 10. září 2013 Dopady na poskytovatele leasingu.
Legislativní změny v oblasti zaměstnávání OZP
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
KONEC ŠPINAVÉHO FINANCOVÁNÍ POLITICKÝCH STRAN Návrh novely o financování politických stran STRANA ZELENÝCH.
Zákon roku 2013 Tomáš Babáček, Ambruz & Dark Deloitte Legal Nejlepší (a nejhorší) legislativní počin pro podnikatelské prostředí v ČR.
Spolehlivý finanční partner exportu
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Sněm RVŠ JUDr. Lenka Valová. I. Počty studentů II. Příprava rozpočtu 2014 III. Návrh Zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti IV. Návrh.
Obecná část rozpočtového práva III
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Judikatura SDEU a její reflexe v českém právním řádu
Změny v regulaci distribuce na finančním trhu
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Zákonná opatření Senátu v daňové oblasti Rizika spojená se způsobem jejich přijetí 20. listopadu 2013.
Ekonomický a regulatorní Vývoj pojistného trhu
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Transakční náklady českých ekonomických subjektů…
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Pokyn DR SR – vznik tzv. „klasické“ stálé provozovny na Slovensku
Kouzlo placeného poradenství!
Dodání zboží uvnitř Společenství
Barevný svět dluhopisů pro pokročilé Dámský investiční klub České spořitelny Jaromír Zdražil.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Regulace distribuce v ČR
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, a. s. TISKOVÁ KONFERENCE EGAP 31. ledna 2005.
Judikatura SDEU (Nezákonná) správní praxe
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Poznatky z kontrol u makléřů prováděných Českou národní bankou AČPM Konference pojišťovacích makléřů 11. října 2011 Hynek Černý Odbor kontroly odborné.
Odměňování pojišťovacích zprostředkovatelů
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
IFA, Česká republika 17. května 2011
TEST 17. POLITOLOGIE
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Novela zákona „38“ (o pojišťovacích zprostředkovatelích) a její konkrétní dopady na business Konference komunity webu Poradci-sobě.cz 8. listopadu 2014.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
Konference AFIZ Pojišťovací sektor a klíčové úkoly 2007.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
Příběh jedné úspěšné akciové investice. 2 ISČS Top Stocks - prezentace pro DIK 14. dubna 2015 Nejdříve trochu teorie...  %výnos = Δ% EPS + Δ% P/E + %
Předběžné posouzení potenciálu využití finančních nástrojů v OP PIK
Právní aspekty podnikání pojišťoven
MARKETINGOVÝ MIX.
MiFID Markets in Financial Instruments Directive.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Analýza pojistného trhu životního pojištění
Zákon roku 2014 Tomáš Babáček Ambruz & Dark Deloitte Legal Nejlepší (a nejhorší) legislativní počin pro podnikatelské prostředí v ČR.
PRAXE STUDENTŮ V PORADENSKÉ A BANKOVNÍ POBOČCE PARTNERS MARKET.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
Hospodaření obcí v roce 2016
Podnikatelské profese v oblasti finančněprávních služeb
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Regulace distribuce pojištění: lepší budoucnost, nebo likvidace trhu? Karel Veselý, Deloitte Praha, 9. října 2013

Británie: Dopady zákazu provizí / RDR

Británie: nejdelší tradice v prodeji pojištění na světě … Regulace distribuce pojištění, Karel Veselý

… ale v poslední době také možná nejvíce reforem regulace Specifický vývoj regulace v UK: 1986 Financial Markets Act 1988 polarizace 1995 povinnost zveřejnění provizí 2004 depolarizace (4 typy poradenství) 2013 Retail Distribution Review (zákaz provizí) Dopady často dramaticky odlišné, než se čekalo Příklad: úpadek vlastních sítí pojišťoven v 90. letech Vývoj se zatím ubíral jiným směrem, než se čekalo: regulace prodejního procesu (90. léta) – očekávalo se, že bude likvidační pro IFAs, ale stal se naprostý opak zveřejňování výše provizí – očekával se pokles objemu nových obchodů a snížení provizí, výsledek je opačný, většina zákazníků se v provizích zjevně neorientuje Důvody pro úpadek obchodních kanálů: Řada misselling skandálů, po tzv, polarizaci byly u vlastních poradců pojišťovny za tyto skandály zodpovědné, zatímco za skandály makléřů nebyly Hlavní důvod: náklady, konkrétně vysoké fixní náklady, nízká produktivita a nízká retence poradců ve vlastních obchodních sítích, často navíc noví poradci draze vytrénovaní vlastní síti odcházejí k makléřům Regulace distribuce pojištění, Karel Veselý

Retail Distribution Review (RDR) regulace v UK Stav před reformou (1) Regulace distribuce pojištění, Karel Veselý

Retail Distribution Review (RDR) regulace v UK Stav před reformou (2) Vady systému před reformou podle FSA Poskytovatelé produktů Zákazníci Zprostředkovatelé X Vysoká stornovost nového obchodu kvůli přetahování zákazníků Zkreslené doporučení při volbě produktu a poskytovatele Hrazení vysokých poplatků při přechodu k „lepšímu“ produktu Stížnosti na misselling Náklady na kompenzaci postiženým zákazníkům Regulace distribuce pojištění, Karel Veselý

Retail Distribution Review (RDR) regulace v UK Cíle reformy distribuce retailových investičních produktů Retail distribution review (RDR) Zvýšit srozumitelnost zprostředkovatel-ských služeb (independent vs. restricted advice) Odstranit vliv provizí na doporučení zákazníkovi Zvýšit profesionální standard poradců Zajistit dostatek prostředků na krytí odškodného u „personal investment firms“ (hlavně IFAs) Výše odměny za poradenství Dohoda zprostředkovatele přímo s klientem Zprostředkovatel nesmí přijmout provizi za doporučení produktu od poskytovatele Regulace distribuce pojištění, Karel Veselý

RDR: velký třesk v Británii k 1.1.2013 Regulace distribuce pojištění, Karel Veselý

První dopady RDR v Británii (1) Pokles nového obchodu a počtu poradců - 20 % Pokles nového obchodu na britském trhu v ŽP a penzích o 20% (očekávání 10-16%) Celkový počet zprostředkovatelů poklesl cca o 20 % Nejsilněji byl zasažen bankovní kanál Řada bank a pojišťoven přestala úplně poskytovat finanční poradenství přes tento kanál (Barclays, Lloyds, HSBC, Aviva, AXA) Někteří propuštění poradci z bank šli do IFAs - 20 % Výrazný pokles o 23% Mírný nárůst o 5%) 12/2011 12/2012 7/2013 40 566 31 132 32 690 Pokles o 44% Pokles o 4% - 50 % 12/2011 12/2012 7/2013 8 658 4 810 4 604 Zdroj: statistiky FCA, analýza Deloitte Regulace distribuce pojištění, Karel Veselý

První dopady RDR v Británii (2) Zákaznické segmenty a distribuční kanály Pokles dostupnosti finančních a pojistných produktů pro zákazníky s nižšími příjmy Nárůst automatických online služeb Potřeba odlišit nabídku pro různé segmenty a potřeby (mladí klienti s limitovanými zdroji vs. klienti před důchodem s větší potřebou poradenství) Konsolidace zprostředkovatelských investičních platforem – klíčovými hráči Cofunds*, Skandia a FundsNetwork Růst přímých (execution-only) platforem např. Hargreaves Lansdown Nezávislí finanční poradci (IFAs) – účtují průměrně £100 – £200 / hod. Masoví klienti nejsou ochotni platit Naopak majetní klienti jsou ochotni zaplatit až £300 / hod za poradenství Typický úspěšný IFA: 2000 klientů, z toho 200 aktivních, z 50 reálný příjem Tlak na efektivitu (nyní poradenství trvá 7-12 hodin na obchodní případ) Zákaznický segment * Nyní koupena pojišťovnou L&G Komplexnost služby

První dopady RDR v Británii (3) Dopady na důvěru zákazníků Zdroj: průzkum Cofunds, odpovědělo 404 poradců Regulace distribuce pojištění, Karel Veselý

Další země se zákazem provizí

Příklady dalších zemí se zákazem provizí při distribuci pojištění Účinnost Rozsah zákazu Dánsko 2006 (plně 2011) Makléři (obsluhují převážně korporátní klienty), na agenty se zákaz nevztahuje Finsko Září 2008 Norsko 2004 (NŽP) 2007 (ŽP a penze) Nizozemsko 1.1.2013 Všechny distribuční kanály Pojištění a hypoteční úvěry Austrálie 1.7.2013 Všechny finanční produkty (až na malé výjimky) pro retailové klienty Regulace distribuce pojištění, Karel Veselý

Úplný zákaz provizí Případ Nizozemska a Austrálie Od 1. července 2013 Vztahuje se na jakékoli provize či benefity zprostředkovateli nebo držiteli licence v oblasti finančního poradenství retailovým klientům Nevztahuje se na provize ze starších smluv Žádný limit na poplatek placený klientem Od 1. ledna 2013 Zákaz provizí od poskytovatele produktu se vztahuje na veškerou distribuci pojištění a hypotečních úvěrů a na veškeré poradenství poskytnuté od 1.1.2013 Poplatky placené klientem musí být „rozumné“ Od 1. ledna 2014 Mělo by dojít na rozšíření pro investiční produkty Na rozdíl od UK: bude se vztahovat kromě retailu i na profesionální investory Austrálie Nizozemsko Regulace distribuce pojištění, Karel Veselý

Připravovaná regulace EU

IMD II, PRIPs a MIFID II Velmi stručný přehled IMD II = Insurance Mediation Directive II (zásadní novela směrnice o zprostředkování pojištění) PRIPs = Packaged Retail Investment Products (nařízení o distribuci balíčkových retailových investičních produktů, předloženo nyní pod jiným názvem) MiFID II = Markets in Financial Instruments Directive II (zásadní novela směrnice o trzích s finančními nástroji) 32 690 IMD II PRIPs MIFID II Pojištění bez investiční složky Distribuce a informace zákazníkům - Investice (kromě pojištění) Dokument klíčových informací Pojištění s investiční složkou Pravidla pro prodej (vzorem MiFID) Regulace distribuce pojištění, Karel Veselý

Dvě hlavní novinky v návrhu Evropské komise IMD II a PRIPs Povinnost zveřejňování výše a způsobu výpočtu provizí zprostředkovatelů Možnost zákazu nebo regulace výše provizí z původního návrhu brzy vypuštěna Zveřejňování provizí také napadeno poslanci EP Povinný dokument klíčových informací i u životního pojištění s investiční složkou (analogie KIID u fondů) charakteristika produktu, rizika a náklady u ŽP bude ale mnohem těžší určit, co má dokument přesně obsahovat (má upravit až prováděcí předpis) Regulace distribuce pojištění, Karel Veselý

Kam kráčí regulace v ČR?

Návrh novely zákona 38 v ČR Legislativní proces Návrh novely zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích (zák. č. 38/2004 Sb.) Vytvořen Ministerstvem financí před 2 lety Regulace výše poplatků a odměn za distribuci rezervotvorného ŽP - na popud Legislativní rady vlády vypuštěna v zárodku Nakonec byl předložen Parlamentu ČR bez regulace provizí Dlouho byl ve fázi druhého čtení v rozpočtovém výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Projednávání bylo odloženo Rozpuštěním PS návrh smeten ze stolu 31 132 32 690 Regulace distribuce pojištění, Karel Veselý

Návrh novely zákona 38 v ČR Jaká byla představa Redukce 5 kategorií zprostředkovatelů na 2: vázaný zástupce – zastupuje jen jedinou pojišťovnu, nebo zprostředkovatele samostatný zprostředkovatel Zvýšení požadavků na kvalifikaci a zpřísnění pravidel výkonu profese Požadavky i na zaměstnance pojišťoven zajišťujících distribuci pojištění (sjednávající smlouvy) Posílení informační povinnosti vůči zákazníkovi Povinný dokument „klíčových informací pro zákazníka“ Standardizovaný ukazatel nákladovosti (% poklesu výnosu z investované části pojistného v důsledku hrazení poplatků) 31 132 32 690 Nový legislativní proces po ustavení nové PS? Regulace distribuce pojištění, Karel Veselý

Závěr

Nové trendy v regulaci zprostředkování a poradenství

? Nové trendy v regulaci zprostředkování a poradenství

Deloitte označuje jednu či více společností Deloitte Touche Tohmatsu Limited, britské privátní společnosti s ručením omezeným zárukou, a jejích členských firem. Každá z těchto firem představuje samostatný a nezávislý právní subjekt. Podrobný popis právní struktury společnosti Deloitte Touche Tohmatsu Limited a jejích členských firem je uveden na adrese www.deloitte.com/cz/onas. © 2013 Deloitte Česká republika