Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–22.5.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Advertisements

B.Procházka Poděbrady 16. –
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.2.06/
ECVET v Programu celoživotního učení
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
„Preventivní aktivity MV - bezpečný prostor pro seniory“
Ekocentrum Paleta – Zdraví na talíři. Vazba na strategické dokumenty města – Akční plán strategie města – opatření „Rozvoj programů péče o zdraví obyvatel“
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
P. P Cílem projektu je na základě zkušeností zahraničních partnerů a odborných znalostí našich expertů připravit inovativní vzdělávací program Asistent.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
FÓRUM PREVENCE DĚTSKÉ NADVÁHY A OBEZITY
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ r.1964 – r r
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Role školního koordinátora EVVO
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ! Internetový kurz zdravého životního stylu
Podpora pohybové aktivity, podpora cyklistiky & veřejné zdraví Bike konference, Brno, 5. října 2012.
Zdravá škola.
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
Praha 5/2014 Fórum prevence dětské nadváhy a obezity.
Preventivní programy v ordinaci PLDD
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
a zdravého životního stylu.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
OSOBNOSTI AUTOGRAMIÁDY KOSMETIKA ZÁBAVA KULTURA OSOBNÍ ROZVOJ PŘEDNÁŠKY MÉDIA.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
OČKOVÁNÍ – vzdělávání PLDD MUDr.Alena Šebková, PLDD, předsedkyně OSPDL ČLS JEP Parlamentní seminář, duben 2015.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Síť podpory nadání. Poslání Sítě Vytvářet prostředí pro systematickou péči o nadané žáky a studenty prostřednictvím sdílení informací a příkladů dobré.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
LSFF: 17. – 23. října 2016, ČZU v Praze  Již přes 30 let se věnuje jako psycholog problematice obezity. V r založila společnost STOB (STop.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
MAP – Místní akční plán ORP RK
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Spotřební koš ve školním stravování
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Dobré příklady z praxe aneb Jak to chodí u nás
Inkontinence Jeden z nejčastějších zdravotních problémů
Transkript prezentace:

Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–

Vyhlášeno dne v Poděbradech na konferenci „Dětská výživa a obezita v teorii a praxi“ Vytvářet prostor pro odbornou diskusi postupů prevence dětské nadváhy a obezity zejména v předškolním a školním prostředí  propojení výuky ke zdravému životnímu stylu, stravování dětí ve školních jídelnách, školních automatech a bufetech ↓  ochrana dětí/spotřebitelů před nevhodnými stravovacími/pohybovými návyky vznikajícími i v rámci antisociálně působícího marketingu. Školní stravování 2014, Praha, 20.–

Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Fórum chce být otevřenou platformou pro iniciativy respektující odborná doporučení v oblasti prevence dětské nadváhy a obezity (výživa, pohyb, edukace). Fórum chce sdružovat osoby, organizace a iniciativy, které se rozhodly přispět k jeho cílům. Školní stravování 2014, Praha, 20.– Fórum působí jako odborná sekce SPV

Cíle Fóra Propojení výuky ke zdravému životnímu stylu, stravování dětí ve školních jídelnách, školních automatech a bufetech. Vytvoření kriterií pro certifikaci předškolních/školských zařízení zaměřených na zdravý životní styl/prevenci dětské nadváhy/obezity → ta se budou moci řadit mezi certifikovaná zařízení výběrem kombinací pro ně nejvhodnějších iniciativ. Záštita existujících/nově vytvářených iniciativ zaměřených na prevenci dětské nadváhy/obezity v předškolních a školských zařízeních ČR. Organizační aktivita zaměřená na koordinaci, propojování a podporu šíření programů. Školní stravování 2014, Praha, 20.–

Šíření myšlenek Fóra Šíření myšlenek Fóra mezi laickou i odbornou pedagogickou/zdravotnickou veřejnost tisková konference  u příležitosti Dne proti dětské obezitě v ZŠ Chelčického v Praze,  prezentace projektu Česko se hýbe. V rámci tuzemských odborných konferencí  Školní stravování  Dětská výživa a obezita v teorii a praxi  Obezitologie & Bariatrie Informace v tisku, webu, TV. Dětská výživa a obezita v teorii a praxi 2013, Poděbrady,

Logo Fóra Školní stravování 2014, Praha, 20.–

Webové stránky Stránky Fóra budou součástí stránek SPV. Webové stránky by měly:  být průvodcem zdravého způsobu stravování,  upozorňovat na škodlivé vlivy prostředí (mýty, nevhodné reklamy),  měly by podporovat správný výběr potravin a nápojů,  radit kde a jak nakupovat vhodné potraviny a čeho se vyvarovat. Spuštění webových stránek předpokládáme v nejbližších dnech. Školní stravování 2014, Praha, 20.–

Finanční zázemí SPV poskytuje prostory pro pravidelné schůze Fóra, hradila vytvoření loga, bude hradit vytvoření webu. Aktuálně podán grant u Ministerstva průmyslu a obchodu (název „Ochrana dětí školního věku, ke zdravé výživě spotřebitele“). Probíhají jednání o možné sponzorské podpoře Fóra. Školní stravování 2014, Praha, 20.–

PREVENCE – účinný prostředek proti stoupajícímu trendu nadměrné hmotnosti. Rodina. Předškolní a školská zařízení mohou výrazně přispět a podpořit:  zásady zdravé výživy v teorii (výuka) a v praxi (školní jídelna)  fyzickou aktivitu dětí. ↓ Nutné je uvědomění zřizovatelů, vedení školy, kolektivu učitelů. Potřeba odborných informací. Jasná strategie teoretické i praktické výuky ke zdravému životnímu stylu. Zdravotní péče, úloha PLDD. Vliv společnosti, médií. Školní stravování 2014, Praha, 20.–

Závěr Rádi bychom, aby v blízké budoucnosti bylo Fórum svou činností nápomocno:  předškolním/školským zařízením,  podnícení zájmu odborné veřejnosti o problematiku dětské nadváhy a obezity a laické veřejnosti o své zdraví. Děkuji za pozornost

Úkoly výboru Fóra Šíření myšlenek Fóra mezi odbornou i laickou populací. Získávání spolupracovníků, kteří by aktivně přispívali k naplnění cílů Fóra. Oslovování iniciativ a programů činných v předškolním a školním prostředí. Finanční zázemí – sponzoři, granty. Vytvoření webových stránek a loga. Školní stravování 2014, Praha, 20.–