Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Pravidla trhu s elektřinou – novela vyhlášky
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Snídaně s novináři Grand Hotel Bohemia - sál Boccaccio 11. listopad 2008.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Subjekty obchodního práva
ČEPS v podmínkách nové legislativy
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Přeshraniční přenosy v podmínkách nové legislativy
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Pravidla pro organizování trhu s plynem
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Systém kontrolní činnosti SEI
NOVÉ DANĚ V NA ENERGIE 27. listopadu 2007 Seminář AEM „Panelová diskuse ke spotřebním daním na energie“ JAN KANTA ředitel sekce Pravidla trhu.
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
Systém kontrolní činnosti SEI
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Legislativa a cenová rozhodnutí z pohledu roku 2005
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
* 4. Připravte zakladatelské dokumenty * - než získáme živnostenské oprávnění, které se nyní prokazuje výpisem z živnostenského rejstříku, musíme předložit.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ STATUTÁRNÍHO MĚSTA PŘEROVA SE ZÁSTUPCI PODNIKATELSKÉ VEŘEJNOSTI „NOVELA ZÁKONA č. 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách “ Odbor: Vnitřní.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Obchodní společnosti I.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Webové portály LDS/MDS
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Živnostenské podnikání
Postup při zřizování obchodní společnosti
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Transkript prezentace:

Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ

20. listopadu 2003AEM2 Úvod Kdo může do Německa s českou elektřinou a naopak? Ten, kdo je v ČR subjektem zúčtování. Kdo je to subjekt zúčtování? Účastník trhu s elektřinou, pro kterého operátor trhu na základě smlouvy o zúčtování provádí vyhodnocení, zúčtování a vypořádání odchylek. Kdo se může stát subjektem zúčtování? Držitel licence podle energetického zákona nebo oprávněný zákazník

20. listopadu 2003AEM3 Subjekt zúčtování Smlouvy na dodávku elektřiny pro dovoz a vývoz elektřiny mohou být uzavřeny pouze subjektem zúčtování a to se souhlasem provozovatele přenosové soustavy. Dvoustupňová registrace u operátor trhu: 1. Vstupní registrace účastníků trhu s elektřinou. Cena je 500 Kč Hradí všichni držitelé licencí skupiny 1 Oprávnění zákazníci kteří změní dodavatele se registrují zdarma 2. Registrace subjektu zúčtování Cena za registraci subjektu zúčtování je Kč Subjekty zúčtování dále hradí: Roční cenu za činnost zúčtování Kč/měsíčně Cenu za zúčtování 4,10 Kč/MWh, vztaženo na skutečné odběry z elektrizační soustavy subjektu zúčtování a účastníků trhu s elektřinou, za něž subjekt zúčtování převzal závazek odebrat elektřinu z elektrizační soustavy.

20. listopadu 2003AEM4 Přeshraniční obchod Přeshraniční obchod je uskutečňován za podmínek stanovených Pravidly provozování přenosové soustavy na základě smlouvy uzavřené mezi účastníkem trhu s elektřinou a provozovatelem přenosové soustavy. Provozovatelem přenosové soustavy je zveřejněna předpokládaná volná přeshraniční přenosová kapacita na jednotlivých přeshraničních profilech, a to v rozsahu: roční hodnoty, upřesněné hodnoty pro následující měsíc, upřesněné hodnoty pro následující týden, upřesněná hodnota pro jednotlivé hodiny obchodního dne; hodnota je zveřejněna nejpozději do 9:00 hodin předcházejícího dne.

20. listopadu 2003AEM5 Přeshraniční obchod Přeshraniční obchod přes jednotlivé přeshraniční profily je uskutečňován nejvýše v rozsahu kapacity rezervované na základě výsledků přidělování přeshraničních přenosových kapacit organizovaných provozovatelem přenosové soustavy nebo kapacity získané převedením rezervované přeshraniční přenosové kapacity od jiného subjektu zúčtování za podmínek stanovených Pravidly provozování přenosové soustavy. Je-li kapacita přidělována v aukci, je přidělena v pořadí podle cenových nabídek účastníků aukce a aukční cena je stanovena podle ceny nejnižší přijaté nabídky.

20. listopadu 2003AEM6 Přeshraniční obchod Kapacita přidělená v aukci je rezervována okamžikem uhrazení aukční ceny v termínu stanoveném pravidly příslušné aukce. Kapacita je rezervována pouze do uzávěrky příjmu realizačních diagramů, a to nejpozději do uzávěrky do 8:00 hodin v den předcházející dni realizace. Část rezervované kapacity nevyužitá subjektem zúčtování je nabídnuta ostatním účastníkům trhu s elektřinou v denních aukcích.

20. listopadu 2003AEM7 Přeshraniční obchod Cena za použití sítí části přenosové soustavy pro smluvní vývoz elektrické energie ke každé MWh smluvně dopravené prostřednictvím přenosové soustavy ČEPS, a. s., do předávacího místa na hranici přenosové soustavy je 28,41 Kč/MWh Cena za smluvní přístup do přenosové soustavy pro mezinárodní výměnu elektrické energie pro smluvní dovoz a tranzit z elektrizačních soustav, jejichž provozovatelé nepřistoupili ke smlouvě o zúčtování a vypořádání přeshraničních přenosů (CBT clearing and settlement agreement) uzavřené mezi provozovateli přenosových soustav Evropských zemí je 1 €/MWh.

20. listopadu 2003AEM8 Požadavky na žadatele o licenci Licence je nároková. Fyzická nebo právnická osoba, která žádá o udělení licence, musí prokázat, že má finanční a technické předpoklady k zajištění výkonu licencované činnosti a že touto činností nedojde k ohrožení života a zdraví osob, majetku či zájmu na ochranu životního prostředí. Fyzická osoba musí splňovat kvalifikační předpoklady nebo musí ustanovit odpovědného zástupce, právnická osoba musí ustanovit odpovědného zástupce.

20. listopadu 2003AEM9 Požadavky na žadatele o licenci Žádost o udělení licence obsahuje: Obchodní firmu, sídlo a název právnické osoby, Předmět, místo a rozsah podnikání, Identifikační číslo, bylo-li přiděleno, Údaje týkající se odpovědného zástupce, Předpokládanou dobu podnikání. K žádosti se dále připojí: Ověřená kopie smlouvy nebo listiny o zřízení nebo založení právnické osoby, popř. výpis z obchodního rejstříku, Výpis z trestního rejstříku členů statutárních orgánů a odpovědného zástupce ne starší než 6 měsíců, Doklady o odborné způsobilosti, Doklady prokazující finanční a technické předpoklady.

20. listopadu 2003AEM10 Podnikání zahraničních osob Zahraniční osoby mohou podnikat na území ČR za stejných podmínek a ve stejném rozsahu jako české osoby, pokud ze zákona nevyplývá něco jiného. Podnikáním zahraniční osoby na území ČR se rozumí podnikání této osoby, má-li podnik nebo organizační složku umístěnou na území České republiky. Oprávnění zahraniční osoby podnikat na území ČR vzniká ke dni zápisu této osoby, popřípadě organizační složky jejího podniku v rozsahu předmětu podnikání zapsaném v obchodním rejstříku. Organizační složku nelze zaměňovat s právnickou osobou zřízenou v České republice zahraniční osobou. Způsobilost být účastníkem řízení má pouze zahraniční fyzická nebo právnická osoba, nikoli organizační složka zahraniční osoby.

20. listopadu 2003AEM11 Podnikání zahraničních osob Zahraniční osoba podnikající v České republice musí splnit i podmínky stanovené živnostenským zákonem. Předpokladem je vydání živnostenského listu nebo koncesní listiny (licence) Povinně musí být ustaven odpovědný zástupce, který musí mít trvalý pobyt na území České republiky. Návrh na zápis podává zahraniční osoba.

Děkuji Vám za pozornost