Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje 26. 6. 2012 Knihovna Karla Dvořáčka ve Vyškově.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Knihovny Zlínského kraje v roce 2013 Seminář pracovníků profesionálních knihoven Zlínského kraje , Kroměříž.
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Regionální funkce knihoven, Pardubice, Meziknihovní služby: platforma pro spolupráci knihoven Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR.
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
PROGRAM  Struktura studia  Přednášky, semináře  Zápočty a zkoušky  Zapisování cizích jazyků a sport. aktivit  Vnitřní předpisy  Studijní oddělení.
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání výsledků z hlediska akademických pracovníků a z hlediska studentů.
Vyhodnocení standard ů VKIS Petr Macháček, květen 2006
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
ČÁST B – ÚZEMNÍ STUDIE Definice dle stavebního zákona č. 183/2006 Sb. a jeho prováděcích vyhlášek - § 30 (1) Územní studie navrhuje, prověřuje a posuzuje.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
PORADA PŘEDSEDŮ ZO KS NEZAMĚSTNANOST -MZDY -ČLENSKÁ ZÁKLADNA Jaromír Machala, zmocněnec KS JMK.
Inovujeme Standardy VKIS Knihovnická dílna Národní knihovna ČR
Nový standard pro veřejné knihovny Knihovny současnosti 2011 České Budějovice Národní knihovna ČR
Středočeský kraj Česká republika
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání provozů dílčích knihoven.
Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Meziknihovní služby v roce 2010 Knihovny současnosti 2011.
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně 1 Zajištění vybraných regionálních funkcí na úrovni střediskových knihoven PhDr. Zdeňka Friedlová.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Vyhodnocení plnění standardu VKIS ve veřejných knihovnách Jihomoravského kraje za rok 2011 Analýza standardu VKIS v JMK – srovnání vývoje let 2007, 2009.
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Hledá se Kamarádka knihovna (už podruhé). Kdo jde s námi Generální partner: firma 3M Česko O záštitu nad soutěží požádáno: Ministerstvo kultury ČR Odborný.
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Výsledky činnosti knihoven okresu Brno-venkov 2009 – 2013 (neprofesionální knihovny) naše pětiletka Modřice M. Kubíková.
Výsledky činnosti knihoven okresu Brno-venkov 2008 – 2012 (neprofesionální knihovny naše pětiletka Modřice M. Kubíková.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Analýza knihovnických standardů za rok 2006 knihovny Jmk Provozní doba Nákup knihovního fondu Kč na 1 obyvatele Roční přírůstek Počet studijních míst Veřejně.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Studium k výkonu specializovaných činností: Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Regionální funkce 2010 Výkazy a výroční zprávy Sekce SDRUK pro RF Praha, NK ČR
Aktualizace standardu pro veřejné knihovny Vsetín Národní knihovna ČR
Nejprve provedeme výpočet v závorce
Knihovna Karla Dvořáčka ve Vyškově
1 Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2006 – za Liberecký kraj a jím zřízené příspěvkové organizace.
Jindřichohradecké místní dráhy, a.s. Dvacet let působení v regionu Tak trochu jiná dráha.
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Vít Richter Národní knihovna ČR Brno 23. dubna 2002.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Do knihovny po Internetu, na Internet do knihovny 28. února 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
3. Vzdělávání knihovníků, semináře, porady Pardubice Zuzana Hájková Zlata Houšková.
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Statistika a porovnání činnosti knihoven Lidmila Švíková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích.
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Příprava novely knihovního zákona Vít Richter Národní knihovna ČR tel
1 Regionální funkce v roce 2005 „ Několik“ údajů z výroční zprávy Praha, 1. června řádné zasedání sekce SDRUK pro RF.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
1 Regionální funkce v roce 2004 Výchozí stav pro krajské spravování RF Pardubice, 1. listopadu 2005 Celostátní seminář.
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
Vsetín Národní knihovna ČR
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
POČET OBSLUHOVANÝCH KNIHOVEN POČET METODIKŮ 25,78 (PK: 23,18) 25,46 (PK: 22,06) 24,53 (PK 21,53) Počet metodických návštěv 936 (1,35;
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
Standard pro dobrou knihovnu Metodický pokyn MK k vymezení standardu veřejných knihovnických a informačních služeb poskytovaných knihovnami zřizovanýminebo.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
PORADA RF Holasovice
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Transkript prezentace:

Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Knihovna Karla Dvořáčka ve Vyškově

VÝCHODISKA Vztahuje se na knihovny zapsané v evidenci MK ČR Všechna ustanovení mají povahu doporučení, nejsou- li totožná s ustanoveními KZ nebo prováděcí vyhlášky Pro krajské knihovny a knihovny působící ve velkoměstech se indikátory použijí přiměřeně s ohledem na funkci knihovny a její postavení ve městě Pokyn vychází z obecných principů Manifestu IFLA/UNESCO o veřejných knihovnách z roku 1994 a návazné směrnice IFLA: Služby veřejných knihoven z roku 2010

KATEGORIE A INDIKÁTORY Provozní doba knihovny pro veřejnost Tvorba knihovního fondu a informačních zdrojů Umístění knihovny v obci Plocha knihovny pro uživatele Studijní místa Přístup k internetu a informačním technologiím Webová prezentace knihovny Elektronický katalog knihovny na internetu Pracovníci knihovny a jejich vzdělávání Měření spokojenosti uživatelů knihovny

PROVOZNÍ DOBA KNIHOVNY PRO VEŘEJNOST Doporučená hodnota Celostátní průměr 2009/2002 Počet obyvatel Počet hodin týdně Do a více 48 42

TVORBA KNIHOVNÍHO FONDU A INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Doporučená hodnota před novelou Celostátní průměr 2002 Nová doporučená hodnota Celostátní průměr 2009 Částka v Kč/ 1 obyvatele

UMÍSTĚNÍ KNIHOVNY V OBCI Doporučuje se umístění knihovny v centru sídelního útvaru nebo v blízkosti centra. Docházková vzdálenost pro okruh přímé působnosti nemá přesáhnout 15 minut pěší chůze nebo jízdy veřejným dopravním prostředkem hromadné dopravy nebo autem. Pokud docházková vzdálenost přesáhne uvedený indikátor, je vhodné zajistit dostupnost knihovnických služeb zřízením pobočky, pojízdnou knihovnou nebo jiným způsobem.

PLOCHA KNIHOVNY URČENÁ PRO UŽIVATELE Indikátor: Knihovna má k dispozici nejméně 60m² na obyvatel obce nebo spádové oblasti. V obcích do obyvatel se tento ukazatel použije v přiměřeném rozsahu tak, aby byly zajištěny všechny funkce knihovny.

STUDIJNÍ MÍSTA PRO UŽIVATELE KNIHOVNY Doporučená hodnota 2005 Doporučená hodnota 2011 Celostátní průměr 2009/2002 Počet obyvatelPočet studijních míst Do 5004 až až až až až až 4028 až až 7570 až a více120 a více

PŘÍSTUP K INTERNETU A INFORMAČNÍM TECHNOLOGIÍM Doporučená hodnota 2005 Doporučená hodnota 2011 Celost. průměr 2009/2002 Počet obyvatelPočet stanic Do 5001 až až až až 75 až až 1010 – až 1515 až a více20 a více3613

WEBOVÁ PREZENTACE KNIHOVNY Webová prezentace knihovny musí zahrnovat alespoň tyto údaje: Název a sídlo knihovny, kontaktní údaje, název zřizovatele (provozovatele), stručnou charakteristiku knihovny, výčet oddělení (existují-li), provozní dobu, knihovní řád, přehled nabízených služeb, poplatky. Základním doporučeným údajem je odkaz na Souborný katalog ČR, další spolupracující knihovny a na centrální služby, např. Ptejte se knihovny. Webová prezentace je zpracována v souladu s pravidly tvorby přístupného webu s ohledem na potřeby zrakově a sluchově znevýhodněných uživatelů a uživatelů se sníženou hybností rukou nebo poruchami soustředění.

ELEKTRONICKÝ KATALOG KNIHOVNY (OPAC) NA INTERNETU Indikátor: Knihovny působící v obcích s počtem obyvatel vyšším než 500 nabízí elektronický katalog knihovny, který může veřejnost využívat prostřednictvím dálkového přístupu.

PRACOVNÍCI KNIHOVNY A JEJICH VZDĚLÁVÁNÍ Indikátor: Dalšímu odbornému vzdělávání je ročně na 1 pracovníka věnováno minimálně 48 pracovních hodin. Pracovníci působící v knihovnách s rozsahem provozní doby menším než 10 provozních hodin týdně absolvují další odborné vzdělávání ročně v rozsahu nejméně 8 pracovních hodin.

MĚŘENÍ SPOKOJENOSTI UŽIVATELŮ KNIHOVNY Indikátor spokojenosti uživatelů knihovny starších 15 let: Více než 90 % uživatelů hodnotí služby knihovny jako dost dobré nebo velmi dobré. Škála pro hodnocení spokojenosti služeb knihovny : velmi dobré, dobré, přiměřené, špatné, velmi špatné. Indikátor spokojenosti uživatelů knihovny do 15 let: Více jak 75 % dětí a mládeže hodnotí služby knihovny stupněm dobré. Škála pro hodnocení spokojenosti služeb knihovny: dobré, přiměřené, špatné.

Vyhodnocování plnění standardu knihovnických služeb Na místní úrovni provádí provozovatel knihovny Na krajské úrovni krajská knihovna (případně ve spolupráci s pověřenými knihovnami) Na celostátní úrovni Národní knihovna ČR …nejméně jedenkrát za dva roky prostřednictvím internetu zveřejní knihovny výsledky Nejdéle po uplynutí každých pěti let budou indikátory porovnány se skutečným stavem VKIS

ZÁVĚR Knihovny by měly zvážit vypracování VÝROČNÍCH ZPRÁV, i když je nikdo oficiálně nechce (např. u obecních knihoven). Je to příležitost, jak: zviditelnit a propagovat činnost knihovny poskytnout zřizovateli (obci/městu) materiál, kterým může obohatit výsledky své ostatní činnosti informovat o standardu VKIS a poukázat na míru plnění jednotlivých ukazatelů. Průzkumy čtenářské spokojenosti mohou pomoci zlepšit image knihovny a ve výsledku služby, které nabízejí.