Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

JAN HUS A JEHO DOBA VY_32_INOVACE_19_Jan Hus a jeho doba
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Dnes se vydáme se Všeználkem po stopách husitských válek.
Identifikátor materiálu: EU
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Jan Hus Vlastivěda 4.ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Husitství v kostce.
Husitství Lenka Švarcová, V8A.
Jan Hus (asi1371 – 1415)
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Husitská revoluce konec.
Všeználek vypravuje o Janu Husovi a době, ve které žil.
DOBA HUSITSKÁ 1.
Jan Ulrych 7. B 31. základní škola
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Číslo materiálu: EU Název: Husitství 5. Autor: Mgr. Marek Lengál Třída: 6.
Václav Horek 31. Základní škola 7. B
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMistr Jan Hus Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace o Janu.
HUSITSTVÍ Lenka Venclová 7.ročník.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Husitské války Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Mistr Jan Hus Rozhodni, co o něm platí.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Husitské války pro 5. ročník ZŠ
Vývoj veřejné správy v českých zemích Přednáška č. 3 Správní experimenty husitské revoluce JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011.
Kristýna Cejnková Tereza Bencová
Vypracovala: Monika Wagnerová Obor: Učitelství 1. stupeň ZŠ, KS, 2. semestr Školní rok: 2007/2008 Učo:
Husitství v obrazech a v otázkách
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ285 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka pro 1.stupeň ZŠ Královéhradecký kraj VY_03_INOVACE_32_12.
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Počátky: 1419 – 1421 Pražská defenestrace – 4 pražské artikuly
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
Lucemburkové pro 4. ročník ZŠ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
DOBA HUSITSKÁ.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Husitská literatura.
Mistr Jan Hus.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Husitství Jméno
Opakování Doba husitská
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: Počátky husitské.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV:Husitské války TÉMATICKÝ CELEK:Křesťanství.
HUSITSTVÍ.
HUSITSKÉ VÁLKY Název: VY_32_inovace_14 Vlastivěda-starší české dějiny
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Druh učebního materiálu
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_07_DĚJEPIS
Husitské války Vlastivěda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
DOBA HUSITSKÁ.
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
Husitské války VY_32_INOVACE_63_Husitské války Šablona III/2
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
Jan Hus, husitství.
Kdo to byli husité Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1 Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1.4 75022320 Tematický celek: prvouka pro 1.stupeň ZŠ Husitství VY_03_INOVACE _32_05 Mgr. Hana Slabá Anotace: stručný popis výstupu Metodika: prezentace slouží k předvedení na interaktivní tabuli

Husitství Symbolem hnutí se stal kalich, který měl symbolizovat jeden z požadavků hnutí – přijímání podobojí, jakožto výrazu rovnosti duchovních a laiků.

Jan Hus Studoval na pražské univerzitě, na artistické fakultě získal roku 1393 hodnost bakaláře . Byl vysvěcen na kněze a začal kázat v kostele sv. Michala a od 14. března 1402 v Betlémské kapli. Teologická fakulta odsoudila Husa jako bludaře , vytýkala mu body v nauce o svátostech, svatých a odpustcích, vzpírání se autoritě církve, proti níž staví osobní výklad Písma svatého a vzpírání se poddanosti vůči papeži, biskupům a kněžím.

Zpráva o upálení způsobila hněv a odpor vůči těm, kdo jej vydali na smrt, tj. ke koncilu. Převládlo mínění, že byl odsouzen především pro svou kazatelskou činnost, protože hájil pravdu a neodchýlil se od učení církve. Jeho odsouzení bylo chápáno i jako odsouzení Českého království a jeho pořádků. V Čechách vypukli nepokoje.

Založení Tábora Vzájemně se nazývali bratry a sestrami. Po příchodu do města odevzdávali svůj majetek do kádí umístěných na náměstí; ten měl posloužit všem. V čele táborů stáli kněží, o vojenské záležitosti se starali čtyři hejtmané. Jedním z nich se stal muž se zkušenostmi ze záškodnických válek Jan Žižka z Trocnova, který se následně osvědčil jako vynikající vojevůdce. Nebyl nikdy poražen.

Rybník Jordán Znak města Náměstí , město Tábor

Jan Žižka Žoldnéř a královský čeledín (1410 – 1419). Řečený Janek Jednooký. Slepý vojevůdce zemřel na následky otravy krve.

Husitské zbraně Zbraně na blízko: Střelné a palné zbraně: Řemdih , halapartna, šídlo, …. Tarasnice, kuše, prak….

Program Společným programem husitů se staly čtyři artikuly pražské. Požadovaly: 1.přijímání z kalicha (pod obojí způsobu), 2.svobodu kázání slova Božího, 3.církev zbavenou majetku a světské moci, 4.trestání smrtelných hříchů bez rozdílu postavení hříšníků.

Bitva u Lipan Neshody, různé názory , došlo k rozdělení husitů do dvou bloků, 30.5. 1434 vojska poražena – konec husitských válek.

Důsledky husitských válek Upadlo hospodářství do katastrofálního stavu, obchodní styky se zahraničím byly oficiálně přerušeny (prakticky výrazně oslabeny), stejně tak domácí produkce, hodnota mince výrazně poklesla i v důsledku oslabení těžby v Kutné Hoře, která vyhnáním místních Němců přišla o množství odborníků. Těžkou zátěží bylo uživení stálých vojsk. . Husité vyplenili početné kláštery a kostely.

Zdroje : znak:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8a/Vlajka_m%C4%9Bsta_T%C3%A1bor.gif/100px-Vlajka_m%C4%9Bsta_T%C3%A1bor.gif Jan Hus :http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4c/Jan_Vil%C3%ADmek_-_Mistr_Jan_Hus.jpg/220px-Jan_Vil%C3%ADmek_-_Mistr_Jan_Hus.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e1/Muttich%2C_Kamil_Vladislav_-_Mistr_Jan_Hus_na_hranici_v_Kostnici_1415.jpg/220px-Muttich%2C_Kamil_Vladislav_-_Mistr_Jan_Hus_na_hranici_v_Kostnici_1415.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/06/Betlemska_kaple.jpg/220px-Betlemska_kaple.jpg Město : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/39/Tabor_CZ_Zizka_Memorial_323.jpg/220px-Tabor_CZ_Zizka_Memorial_323.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/77/Kotnov_a_Bechy%C5%88sk%C3%A1_br%C3%A1na_v_T%C3%A1bo%C5%99e.jpg/220px-Kotnov_a_Bechy%C5%88sk%C3%A1_br%C3%A1na_v_T%C3%A1bo%C5%99e.jpg Jan Žižka :http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/05/Jan_Vil%C3%ADmek_-_Jan_%C5%BDi%C5%BEka_z_Trocnova.jpg/250px-Jan_Vil%C3%ADmek_-_Jan_%C5%BDi%C5%BEka_z_Trocnova.jpg Husitské zbraně : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/57/Klassischer-Flegel.jpg/220px-Klassischer-Flegel.jpg Bitva u Lipan : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0e/Skupina_bratrsk%C3%BDch_vojev%C5%AFdc%C5%AF.jpg/300px-Skupina_bratrsk%C3%BDch_vojev%C5%AFdc%C5%AF.jpg