Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kdo to byli husité Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kdo to byli husité Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o."— Transkript prezentace:

1 Kdo to byli husité Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
Baška 137, Baška Kdo to byli husité Anotace: Seznámení s dobou husitskou Vzdělávací oblast: Lidé a čas Autor: Mgr. Vladimíra Teperová Ověření ve výuce : , 4.třída Vyučovací předmět: Vlastivěda Číslo materiálu: VY_32_ INOVACE_08_VL

2 Práce zpracovaná v rámci projektu:
ZŠ a MŠ Baška př. org. Baška 137

3 Husité Upálení Jana Husa vyvolalo v Čechách obrovské pobouření. Z kostelů byli vyháněni kněží, kteří žili v hříchu.Stoupenci Husovi si začali říkat husité. Spojoval je symbol kalicha, který představuje přijímání pod obojí.

4 Husité si vybudovali opevněné město Tábor. Žili podle učení Mistra Jana.
Nemělo být již rozdílu mezi chudým a bohatým. Lidé po příchodu do Tábora odevzdávali svůj majetek ku společnému prospěchu.

5 Jan Žižka V bitvách z nákladní ch vozů, sestavoval vozovou hradbu.
Na obranu vytvářeli vojsko. Vůdcem - chudý zeman a zkušený bojovník Jan Žižka. Lidi vyzbrojil cepy,sudlicemi a kopími. V bitvách z nákladní ch vozů, sestavoval vozovou hradbu.

6 Možný portrét J. Žižky z Trocnova

7 Bohumil Kafka: Jezdecká socha J. Žižky na Vítkově
Mikoláš Aleš: Žižkova podobizna

8 Vozová hradba (Wikipedie)

9 Použité zdroje: : PhDr. HARNA, Josef CSc. a kol. ,Vlastivěda : Obrazy ze starších českých dějin. Vyd.1., kód Praha : ALTER, Jan Amos Komenský, s. 50. ISBN Jan Žižka z Trocnova, Jan Vilímek ,už. Jedudedek, dostupný pod licencí Wikimedia Commons jako volné dílo na www: _Jan_%C5%BDi%C5%BEka_z_Trocnova.jpg Jezdecká socha J.Žižky,Miaow Miaow, dostupný pod licencí Wikimedia Commons jako volné dílo na www:

10 Jan Žižka,Milkoláš Aleš,cs Wikipedista AlešTošovský,dostupný pod licencí Wikimedia Commons jako volné dílo na www: Replika husitského vozu,Ludek, dostupný pod licencí Creative Commons jako na www:


Stáhnout ppt "Kdo to byli husité Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o."

Podobné prezentace


Reklamy Google