Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Gedeon měl vysvobodit Izraelce z rukou Midjánců. Na koho nejvíce spoléhal, že mu pomůže? NA HOSPODINA 2. Gedeon.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
5. Abrahám věří, že mu Hospodin splní slib - bude mít potomka.
Advertisements

Ježíšův dar lidstvu (Z pohledu vědy) Ježišová smrť Z pohľadu vedy.
16. Jakub s Ezauem se usmířili. Jak se daří mému bratrovi? Zlobí se na mě stále?
22. Josefovi bratři přišli do Egypta nakoupit obilí
31. Mojžíš se setkal s Hospodinem u hořícího keře
29. Mladý Mojžíš zabil Egypťana, a proto musel uprchnout
11. Jakub lstí dostává prvorozenecké požehnání
20. Josef dokázal faraonovi vyložit jeho sny
JAK DOSÁHNOUT ZASLÍBENÍ... Jozue 14:5 Synové Izraele udělali, co Hospodin přikázal Mojžíšovi, a rozdělili si zem.6 Synové Judovi přišli v Gilgalu za.
15. Jakub zápasí s neznámým cizincem
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Integrita bezúhonnost
36. Během cesty pouští zakusili Izraelité, že se o ně Hospodin stará
41. Izraelité postavili stan, v němž bude přebývat Hospodin.
ZLOZVYKY. Podobenství o marnotratném synu (L 15,11-32) 1212 Ten mladší řekl otci: ‚Otče, dej mi díl majetku, který 12 Na mne připadá.‘ On jim.
38. Izraelité byli netrpěliví, proto si nechali ulít zlatého býčka
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1.Jak se jmenovalo město, kde měla stát svatyně? ŠÍLO 2. Z čeho byla postavena svatyně, když Izraelci putovali do Zaslíbené.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kde bydlela Noemi se svým mužem? BETLEM 2. Proč musela Noemi opustit svůj domov? NEÚRODA, HLAD 3. Kolik dětí měla.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kam putovala Noemi s Rút, když opustily Moabskou zemi? DO BETLÉMA 2. Noemi neměla pole, co udělala Rút? ŠLA SBÍRAT.
30. Mojžíš se při útěku skryl u kněze Jitra a potom pásl jeho stáda ovcí.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jaký dar obdržel Samson od Hospodina? SÍLU 2. Kdo nyní ohrožoval Izraelity? PELIŠTEJCI (FILIŠTÍNI) 3. Do koho se.
25. Jakub přišel s celou rodinou do Egypta a setkal se se svým synem Josefem.
9. Izákovi se narodila dvojčata– Ezau a Jakub
7. Hospodin zkouší Abrahámovou důvěru – má obětovat svého syna Izáka.
13. Jakubovi se na útěku zdál zvláštní sen. Jakube, Bůh ti žehnej. V zemi, kde budeš, si najdi dobrou ženu, věřící v Hospodina.
40. Hospodin uzavřel s Izraelity smlouvu. Jdu opět na horu k Hospodinu a beru kamenné desky.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Co bylo úkolem Samuela? PŘEDÁVAT SLOVO OD HOSPODINA, POMÁHAT LIDEM ŘEŠIT OBTÍŽNÉ SITUACE 2. Co Izraelitům Samuel.
Je to chlapec. Co s ním bude? Přece ho neutopím v Nilu!
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Čím byl David, jakou práci dělal? PASTÝŘEM 2. Co rád dělal při své práci? HRÁL NA CITERU A ZPÍVAL 3. Čeho je autorem,
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Která vojska bojovala proti sobě?? IZRAELSKÁ A PELIŠTEJSKÁ (FILIŠTINSKÁ) 2. Jak se jmenoval obr, který bojoval v.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak si Šalomoun představoval chrám, který chtěl vystavět? VELKÝ, HONOSNÝ, BOHATÝ, LEPŠÍ NEŽ JEHO PALÁC 2. Proč začal.
26. Izraelský národ se během let v Egyptě rozrostl.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Napiš jméno krále a jeho manželky z dnešního příběhu. ACHAB A JEZABEL 2. Jak se žilo Izraelitům za vlády tohoto krále?
2. Hospodin si vybral Gedeóna, aby zachránil Izraelity před Midjánci.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo nesl schránu úmluvy? KNĚŽÍ 2. Kde uložili schránu úmluvy? VELESVATYNĚ 3. Jak vypadal chrám po přenesení schrány.
34. Před odchodem z Egypta slavili Izraelité večeři, které se říká Pascha.
32. Mojžíš se svým bratrem žádá faraona, aby propustil Izraelity z Egypta.
Slzy ženy Proč ženy pláčou.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak se jmenoval první král izraelského lidu? SAUL 2. Kdo určil krále Izraelitům? HOSPODIN, SAMUEL HO PŘEDSTAVIL.
17. Ze svých synů měl Jakub nejraději Josefa
26. Elijáš na hoře Karmel Po mnoha dnech, třetího roku, se stalo slovo Hospodinovo k Elijášovi: „Jdi a ukaž se Achabovi, chci dát zemi déšť.“ Elijáš.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Proč královna Jezabel usilovala Eliášovi o život? ELIÁŠ ZVÍTĚZIL NA BAALOVÝMI BOHY 2. Kam utekl Eliáš před královnou.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Elkána měl dvě ženy. Peninu a Chánu, která z nich se trápila, že nemá děti? 2. Kdo se komu posmíval. Chána Elkánovi?
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo byla Penina a Chána? 2. Kdo byl Éli? 3. Co dělala Chána ve svatyni? 4. Kdo ji pozoroval? 5. Co se stalo u hory.
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo to byl Eliáš? PROROK 2. Proč šel Eliáš za králem Achabem? ABY MU OZNÁMIL, ŽE PŘIJDE OBDOBÍ SUCHA 3. Kde žil.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kde se ukrývali Izraelité před Midjánci, kteří je napadli? V JESKYNÍCH, V HORÁCH 2. Co udělal Gedeón, když zůstal.
27. Faraon udělal z Izraelitů své otroky, kteří museli těžce pracovat.
Kde mají původ Velikonoce?
3. Gedeon prosí Hospodina o pomoc. Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jak se jmenovala postava, která měla vysvobodit Izraelce od Midjánců? 2. Co právě.
1. Oslavuj Pána vší slávy a králů všech Krále, píseň i život ať vyznívá k Boží jen chvále. Shromažďme se, k radosti povbuďme se, slavme všemocného stále!
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo byl Náman? BOHATÝ PÁN, GENERÁL VOJSKA 2. Čím trpěl Náman? MALOMOCENSTVÍM 3. Kdo poradil Námanovi, jak se uzdravit?
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byl Elíša stejného ducha jako Eliáš? ANO 2. Kdo přišel za Elíšou? VDOVA 3. Oč byl požádám Elíša? ABY POMOHL VDOVĚ.
1.Jaký byl Daniel? UPŘÍMNÝ, VĚRNÝ HOSPODINU 2. Co žádali protivníci Daniela po králi? ABY VYDAL ROZKAZ NEMODLIT SE K HOSPODINU, JEN UCTÍVAT KRÁLI 3. Co.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo byl Jonáš ? PROROK 2. Jaké slovo promluvil Hospodin k Jonášovi? JDI DO NINIVE A VARUJ OBYVATELE MĚSTA 3. Kam.
42. Ester zachránila Izraelity před smrtí. Když se Mardocheus dozvěděl o všem, co se stalo, roztrhl svůj šat, oblékl si žíněné roucho a posypal hlavu.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byli Izraelité v babylonském zajetí stále? NE 2. Jaký byl perský král Kýros? DOBRÝ, CHOVAL PŘÍVĚTIVĚ, POMOHL IZRAELSKÉMU.
35. Tajemný nápis na stěně Král Baltazar vystrojil velikou hostinu svým tisíci hodnostářům a před těmito tisíci pil víno. Při popíjení vína poručil Baltazar.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Byli Izraelité v babylonském zajetí stále? NE 2. Jaký byl perský král Kýros? DOBRÝ, CHOVAL PŘÍVĚTIVĚ, POMOHL IZRAELSKÉMU.
43. Izrael nakonec doputoval do zaslíbené země Kanaán.
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
Zázrak komunikace s Bohem
Zamyšlení nad jedním velmi zajímavým pozdravem
Kolikrát? Matouš 18,21-35.
David a Goliáš Lidi na lidi jsou jako saně, člověk na člověka jako kat
Transkript prezentace:

Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Gedeon měl vysvobodit Izraelce z rukou Midjánců. Na koho nejvíce spoléhal, že mu pomůže? NA HOSPODINA 2. Gedeon s muži obklíčil tábor Midjanců tiše ve dne. Ano nebo ne? NE 3. Co si muži nesli s sebou, aby mohli bojovat? HLÍNĚNÉ NÁDOBY (DŽBÁNY), POCHODNĚ, POLNICE 4. Co křičeli při napadení Midjánců? ZA HOSPODINA A ZA GEDEÓNA (MEČ ZA HOSPODINA A GEDEÓNA) 5. Kolik synů měl Jákob? 12

5. Samson promarnil svou sílu

Proto se teď měj Na pozoru: nepij víno ani opojný nápoj a nejez nic nečistého. Hle, otěhotníš a porodíš syna, ale jeho hlavy se nesmí dotknout břitva; ten chlapec bude od mateřského života Boží zasvěcenec. On začne vysvobozovat Izraele z rukou Pelištejců.“ Sdc 13,4-5

Potom se zamiloval do ženy v Hroznovém úvalu. Jmenovala se Delíla. I přišla k ní pelištejská knížata se žádostí: „Hleď na něm vymámit, v čem spočívá jeho veliká síla, jak bychom ho přemohli a spoutali a zneškodnili. Každý z nás ti dá tisíc sto šekelů stříbra.“ Sdc 16,4-5

Pelištejci se ho zmocnili, vypíchli mu oči a odvlekli ho do Gázy, kde ho spoutali dvojitým bronzovým řetězem. Ve vězení musel mlít. Sdc 16,21 Delíla ho uspala na klíně, zavolala jednoho muže a dala oholit sedm pramenů vlasů na jeho hlavě. Tak se stala příčinou jeho ponížení. Jeho síla od něho odstoupila. Sdc 16, 19

I volal Samson k Hospodinu a prosil: „Panovníku Hospodine, rozpomeň se na mne a dej mi prosím jen ještě tentokrát sílu, Bože, abych rázem mohl vykonat na Pelištejcích pomstu za svoje oči!“ Pak Samson pevně objal oba prostřední sloupy, na nichž budova spočívala, a vzepřel se proti nim, proti jednomu pravicí a proti druhému levicí. A řekl: „Ať zhynu zároveň s Pelištejci!“ Sdc 16,29-30

Z truhly moudrosti krále Šalamouna

1. Jaký dar obdržel Samson od Hospodina?

2. Kdo nyní ohrožoval Izraelity?

3. Do koho se zamiloval Samson?

4. Co prozradil Samson?

5. Byl milovaným synem Jakuba Ezau?

Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Jaký dar obdržel Samson od Hospodina? 2. Kdo nyní ohrožoval Izraelity? 3. Do koho se zamiloval Samson? 4. Co prozradil Samson? 5. Byl milovaným synem Jakuba Ezau?

Římskokatolická farnost Hnojník říjen Pro vnitřní potřebu farnosti Použité obrázky: Rodinná Bible. 3. české vydání. 9 Henrietta Street, London WC2E 8PS: A Dorling KIindersley Book, ISBN