Nové drogy – příčiny, rizika, řešení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkohol a dopravní nehody
Advertisements

Návod pro práci s internetovými stránkami společnosti Acros • Produkty Acros/Fisher je možno nalézt na internetových stránkách nebo na stránkách.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Projekt: Učíme se podnikat - rozvoj kompetencí k podnikání u žáků v počátečním vzdělávání, reg.č.: CZ.1.07/1.1.38/ Modul: Účetnictví a daně Téma:
Řemeslo má zlaté dno a čisté ruce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
 Škola: ZŠ, ul. L. Kuby 48, České Budějovice  Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání, druhý stupeň  Předmět: Občanská výchova  Ročník: 8,9 
DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
Rozbor a výsledky integrovaných mobilních kampaní Aktuálně.cz Ondřej Švihálek, Centrum Holdings 13. října 2010.
počítačová síť - propojení počítačů, které vzniklo za účelem pohodlnějšího a rychlejšího šíření informací. Počítače mohou být propojeny buďto kabely nebo.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Inovace studijních programů na Fakultě multimediálních.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_04.
Hlavní město Praha „Zdravé město Praha 2010“ Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Projekt „Dokážu to“ a Cena Kiron
Rozšíření metod krátké intervence (nejen) pro zdravotníky v České republice Michal Miovský Tisková konference (13. září 2013) Projekt NETAD, reg. č. CZ.1.07/2.4.00/
Nové syntetické drogy a monitoring jejich výskytu mezi různými skupinami uživatelů AT konference, Ing. Mgr. Vendula Běláčková, Ing. Daniela.
Respond & Co, Masná 3A, Ostrava 1, , telfax : , Anketní výzkum u uživatelů přípravku Urinal.
Testování osob mladších 18 let – právní a kriminologický pohled
Rovnovážná cena je cena, při níž je trh v rovnováze Při rovnovážné ceně nedochází k tlakům na její zvýšení (převis poptávky) ani k tlakům na její snížení.
KONOPNÉ PRODUKTY V ČR užívání, produkce, trh a metodika poradenství pro uživatele Pešek R., Mravčík V. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové.
Alkohol a mladiství situace v Plzni
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Internetový obchod v ČR 2005 / 2006 Konference SAEC, , Bratislava Josef Suchánek APEK - Asociace pro elektronickou komerci.
Bezpečnost silničního provozu v roce 2009 Tisková konference, 15. ledna 2010 ministr dopravy Gustav Slamečka.
Online prodeje jako součást multikanálového přístupu v praxi
Legalizace měkkých drog.
Zkušenostní křivka Petr Bouška IŘT 2007/2008.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_08.
Výroční zpráva za rok 2010: stav drogové problematiky v Evropě
Ekonomika kontroly tabáku Dr. Hana Ross American Cancer Society.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Rozhodování Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Ruská federace x WTO a OECD
ADVAITA, o. s. MUDr. David Adameček.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
„Hulda“ v terapeutické komunitě Josef Radimecký, Jakub Solčány AT Konference Měřín –
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_245 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
KOFEIN - Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě, který se užíváním ve větším množství stává drogou. Kofein je hořká, bílá krystalická.
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
PREZENTACE FTP TÉMA: HULIČI A POCHLASTÁVAČI Autoři: Eliška Suchánková (PROSTOR PRO) Martin Pazlar (JAHODA)
Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec.
Ekonomie 1 Bakaláři Devátá přednáška Trh statků a jeho fungování.
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Elektronické kouření Prezentace pro Zdravotnický výbor PS PČR
Nové syntetické drogy Zkušenosti zařízení prevence v Moravskoslezském kraji. Renarkon, o. p. s. Michal Sobek Jan Hlaváč Projekt: Síťování vědecko-výzkumných.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
Yekaterina Vanina Yelena Vanina Arina Kositskikh Maxim Kim.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Historie a současnost drogové situace v České republice Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Rizika ohrožující zdraví
Pij s rozumem: Vyhodnocení webu a FB 2015.
Pavla Chomynová Ladislav Csémy
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_18_8. ročník_Drogy
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Zahraniční obchod. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Drogy dnešní doby Študáci.
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
číslo: VY_32_INOVACE_14_10 číslo:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Drogy – nebezpečí návykových látek
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Transkript prezentace:

Nové drogy – příčiny, rizika, řešení Ing. Mgr. Vendula Běláčková, Ing. Daniela Kmetonyová Centrum adiktologie, Psychiatrická klinika 1. lékařská fakulta UK v Praze a VFN v Praze, 8. 11. 2011, Projekt VYNSPI, reg. č. CZ.1.07/1.3.00/08.0205 OP VK.

1. Nové drogy: příčiny a důsledky 2. Zkušenosti z terénního výzkumu Obsah přednášky 1. Nové drogy: příčiny a důsledky 2. Zkušenosti z terénního výzkumu z výzkumu internetu 3. Prevence, léčba, regulace – do diskuse Kanabinoidy & halucinogeny 4/12/2008

Proč vznikají „nové drogy?“ výrobci hledají psychoaktivní látky s podobným účinkem jako OPL, které mohou prodávat beztrestně uživatelé hledají „čisté“ a účinné psychoaktivní látky, které obsahují to, za co chtějí zaplatit (jiné drogy s příměsemi až 90%) Katinony (mefedron) – účinky a užívání podobné kokainu, „Coco Chanel“ Triptaminy a piperaziny – halucinogeny Syntetické kanabinoidy – v trafikách nabízeny těm, co kupují potřeby pro kuřáky marihuany, SPICE Fentanyly – účinky podobné opiátům, „China White“

Kde se berou nové drogy? 3/2011 „Amsterdam shops“ - kamenné obchody výroba v Asii, zahraniční internet: např. www.researchchemicals4u.com český internet: www.mnaumnau.cz; www.mephedron.eu – 17 obchodů v ČR, 8 na Slovensku Př. El Patron, Ex, El Magico – váha, cena X složení ne „Produkt je určen pouze pro technické a laboratorní použití. Produkt je zdraví škodlivý a jako takový není určen ke konzumaci lidmi. Odmítáme jakoukoliv odpovědnost za škody, vyplývající z použití produktu v rozporu s jeho účelem!“ 4/12/2008

RIZIKA = neznámá Stávající drogy známe cca 100 let, často vyvinuto pro medicínu → známe účinky a rizika, např. 1860 kokain (Merck), 1883 heroin (Bayer co.) , 1938 LSD (Sandos) NOVÉ DROGY NEZNÁMÁ toxicita, karcinogenita, mutagenita, teratogenita, neurodegenerativní potenciál poločas rozpadu / smrtelná dávka / interakce s jinými látkami (alkohol) → předávkování Jediný, kdo zná účinky a dávkování, jsou uživatelé sami: HARM REDUCTION – internetové diskuse jako www.erowid.com nebo na stránkách www.amsterdamshop.cz X výrobce nesmí sdělit rychlé informace o nebezpečných zásilkách 4/12/2008

Erowid.com – 20 tis. čtenářů Pět hodin po užití drogy mi bylo hrozně špatně, byla mi zima a tekly ze mě galony potu. Po duševní stránce jsem byl v deliriu, tak nějak nekotrolovaně desorientovaný. Začal jsem pátrat na internetu a na Erowidu jsem našel fotku přesně toho, co jsem si koupil, s varováním, že to je jiná látka.“ V diskusi mu další uživatel napsal, že asi po šesti hodinách se může dostat do velmi kritického stavu. „Rychle jsem se oblékl, vzal s sebou ten sáček a vypravil se na metro. V hlavě mi jakoby vybuchovaly ohňostroje, a ty návaly pokračovaly i v dalších dnech, takže se bojím, že jsem si nějak poškodil mozek.“ V nemocnici ho s extrémně zvýšeným srdečním tepem napojili na přistroje monitorující srdeční činnost a podali mu tišící léky. „Zbytek už byl na mém těle, aby se s tím vypořádalo, a musím říct, že byly momenty, kdy jsem měl pocit, že to už nezvládnu.“ 4/12/2008

Nástroje kontroly nabídky Mefedron: 40 případů úmrtí Jen ve 2 případech jediná látka, EK12/2010 rozhodnutí, že má být mefedron přidán na seznam zakázaných látek do té doby ZÁKAZ již v17 evropských zemích V České republice přílohy zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách, celkem 33 nových látek od 22. 4. 2011, zrychlené řízení policie zadržela majitele sítě Amsterdam shopů a obvinila jej z šíření toxikomanie (§ 287 zákona č. 40/2009 Sb., trestní zákoník JAK ZAREAGUJE TRH? 4/12/2008

a) terénní výzkum kamenných obchodů 2. Zkušenosti výzkumu a) terénní výzkum kamenných obchodů Kanabinoidy & halucinogeny 4/12/2008

Monitoring v České republice těsně před účinností zákazu 33 NSD (duben 2011) Centrum adiktologie 1. lf UK a studenti (terénní průzkum) - Praha, Ostrava, Olomouc, Hradec Králové: zúčastněná pozorování, rozhovory, dotazníky Ostrava, Stodolní ulice 44 osob za hodinu zúčastněného pozorování Praha 3, Žižkov a Na Poříčí (Amsterdam shop) obchod v blízkosti škol Olomouc (kontakt s K-Centrem), Hradec Králové (xSmile shop) Kanabinoidy & halucinogeny 4/12/2008

1) mladí a velmi mladí zákazníci „Nejhorší na tom je, že devadesát procent jejich návštěvníků sou čtrnáctiletý děcka, takový ty kluci v hoperskejch kšiltovkách, co jdou rovnou ze školy…“ – obchodník v okolí AmShopu na Praze 3 prvouživatelé: „A zkoušeli jste taky jiné drogy z té nabídky?“ „Jiný ne, akorát nějaký tablety, co maj v tý Kamenický, to je jako extáze“ „Měl jsi někdy tu nelegální extázi?“ „To ne, tu jsem neměl.“ „Nebo jinou nelegální drogu než trávu?“ „Jenom tu trávu no.“ obchody většinou neměly omezení dle věku → první omamná látka (s vyj. alkoholu a marihuany) Kanabinoidy & halucinogeny 4/12/2008

2) problémoví a pravidelní uživatelé „Klienti tam chodili - na zkoušku skoro všichni, někteří tam pak chodili pravidelně. Sice všichni říkali, že pervitinu se to nevyrovná, ale lákala je na tom nízká cena (200 kč za váženého 0,2 gramu) a neomezená dostupnost, která přišla vhod, když zrovna třeba nebyl k mání pervitin.“ – pracovník K-Centra terapeut v Ostravě popisuje klienta, který se přes tyto látky vrátil k pervitinu „A nebo měli a je to, když někdo nemá. To tyhle taky, že chtěli koupit, že někdo neměl, že prej byl ve škole nebo co. (21. 4. Praha 3) → dostupnější a levnější produkt DÁLE: cizinci, mladí lidé, náhodní zákazníci Kanabinoidy & halucinogeny 4/12/2008

Legální drogy = nárůst poptávky? a) představa, že takto legální látky jsou méně rizikové než ty, které jsou dostupné na nelegálním trhu “No, že to je legální, tak to asi nebude tak špatný.” „Já si myslím, že tohle tak neškodí [jako pervitin].” b) zájem o tyto látky z důvodu jejich objektivně vyšší kvality a čistoty, než na nelegálním trhu „No pervitin jsem nezkusil, ale asi je lepší ta kvalita. Když si člověk koupí perník, tak tam asi nikdy neni to, co tam má bejt úplně.” Kanabinoidy & halucinogeny 4/12/2008

Legální drogy = nárůst poptávky? c/ negativní reakce veřejnosti vůči prodeji, byť legálních, omamných látek “Já se ptám tý prodavačky, k čemu to jako je, a ona řiká, že k ničemu, tak jí řikám, proč to tady teda prodáváte, když je to k ničemu?” „To ti ještě řeknu, jak tam měli ceduli PŘIJMEME PRODAVAČKU, tak jsem jim to tam škrtnul fixou a připsal jsem DROG, PŘIJMEME PRODAVAČKU DROG.” Přichází další skupinka třech kluků okolo 25 let a jední dívky. První dva vstupují, druhý jí říká: „Já se tam jsu podívat, jsem tam nikdy nebyl.“ „Já tam nejdu,“ opáčí zhnuseně dívka. Kanabinoidy & halucinogeny 4/12/2008

Legální drogy = nárůst poptávky? d/ distancování zákazníků od identity uživatele omamných látek „A podle čeho si vyberete, co si máte koupit?“ „No asi podle toho, co se mi bude hodit na klíče.“ „Ahoj, můžu se zeptat, co jste si právě koupili?“. „Nic, trávu“ směje se dívka v zelené vestě. „A můžu se zeptat, jaký s tim máte zkušenosti?“ Skupinka se prakticky nezastavuje, jeden mladík dodává: „My to nebereme, to ona,“ se smíchem ukazují na druhou dívku, která vychází z obchodu poslední a zapíná si tašku. „A je to pěkná sr…,“ dodává další. Kanabinoidy & halucinogeny 4/12/2008

Reakce trhu – strana nabídky „Jinak mi ten kluk, co to tady má, říkal, že až to zakážou, že obmění sortiment a že otevře znova prostě…“ 21. 4. 2011: „Vyndá z auta nejdřív menší modrý plastový pytel a potom dvě malé, napohled těžké, klidně pětikilové krabice. Zavře zadní dveře auta a odnese je dovnitř obchodu. Vrací se a nese s sebou velký modrý zálesácký vak, který je úplně plný. Položí si ho před dvířka a z pickupu tentokrát vyndá skleněné pláty, které tvarem odpovídají vitrínkám, které jsou v podniku na vystavování zboží a svázaní lišty. Myslím si, že bude chtít vyměnit vitríny, aby na těch původních nezůstaly žádné stopové prvky.“ Kanabinoidy & halucinogeny 4/12/2008

Nové drogy 6 měsíců po jejich zákazu Amsterdam shop – stacionární obchody: 1 v Českém Těšíně, servisní linka v Ostavě Amsterdam shop na Facebooku: „Už máme před sebou posledních pár dní zářijové soutěže, tak kdo nechce propásnout výhru, ať okamžitě nakupuje !!! Hrajeme o poukaz na další nákup !!!“ Amsterdam shop online: „vozíme jen do Maďarska“ x registrace a nákup El Padrino bez problémů www.amsterdam-shop.forum: Page not found 4/12/2008

b) výzkum internetových obchodů 2. Zkušenosti výzkumu b) výzkum internetových obchodů Kanabinoidy & halucinogeny 4/12/2008

Monitoring internetových obchodů Agenda 1) Základní charakteristika monitoringu internetových obchodů 2) Výsledky 1 monitoring – před legislativní změnou 3) Výsledky 2 monitoring – po legislativní změně 4) Srovnání – vývoj po legislativní změně 5) Ukázky z praxe 6) Shrnutí 4/12/2008

1) Základní charakteristika monitoringu internetových obchodů Cíl monitoringu – identifikovat internetové obchody s rozhraním v českém jazyce prodávající tzv. „nové drogy“ Vyhledávání dle klíčových slov (Mefedron, aj.) Internetové vyhledávače (seach engines) www.metacrawler.com www.google.com www.seznam.cz 4/12/2008

1) Základní charakteristika monitoringu internetových obchodů Zjišťované informace Informace o web stránce (jazyk. rozhraní, země původu) Varování týkající se legislativních otázek (zákazník plnoletá osoba, odpovědnost za nesprávné užití výrobků, výrobek není určen pro konzumaci lidmi) Informace o nabízeném zboží (Jméno produktu, Cena & Množství, Informace o složení produktu, Popis účinků) 4/12/2008

1) Základní charakteristika monitoringu internetových obchodů 1 Monitoring - před legislativní změnou 02/ 2011 pro Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA) 2 Monitoring – po legislativní změně 10/2011 – zjištění současné situace a reakce trhu na legislativní změnu 4/12/2008

2) Výsledky 1 monitoring – před legislativní změnou 17 internetových obchodů s rozhraním v ČJ Nabízené zboží Produkty obsahující látky později přidané na seznam zakázaných látek Mefedron, Salvinorin A Produkty s exotickým názvem, ale neznámým obsahem Cocolino El Magico Mitsu Speedy Gonzales, atd. 4/12/2008

3) Výsledky 2 monitoring – po legislativní změně 17 internetových obchodů po legislativní změně Web stránka nefunkční (5) Změna sortimentu (9) Výměna produktů za alternativy/modifikace (2) Pokračování v prodeji bez výrazné změny (1) 4/12/2008

3) Výsledky 2 monitoring – po legislativní změně 19 internetových obchodů s rozhraním v ČJ 3 obchody z předchozího období 16 nových obchodů 4/12/2008

3) Výsledky 2 monitoring – po legislativní změně Nabízené zboží Produkty obsahující zakázané látky ( Mefedron, MDPV, 4-MEC, JWH-018, JWH-073 , aj.) Alternativy zakázaných látek (Modifikovaný mefedron) Produkty s exotickým názvem, ale neznámým obsahem (5HTP oživení, Paranoidní, COCO Euforická, Benzo Fury, aj.) Nové chemické sloučeniny (JWH-210, JWH-203, 3-FMC, aj.) 4/12/2008

3) Výsledky 2 monitoring – po legislativní změně Formy nabízeného zboží Koupelové soli Sběratelské předměty Chemické čistidlo Experimentální chemikálie Párty pilulky Atd. 4/12/2008

4) Srovnání – vývoj po legislativní změně Vývoj po legislatní změně Růst počtu internetových obchodů s novými drogami (vznik 16 nových obchodů) Vznik nových produktů Alternativy zakázaných látek (Modifikovaný mefedron) Nové chemické substance (JWH-210, JWH-203, 3-FMC, aj) 3) Produkty s neznámým obsahem stále v prodeji 4) Prodej nelegálních látek 4/12/2008

4) Srovnání – vývoj po legislativní změně Vývoj po legislatní změně 5) Krajina původu – přesun z Čech do zahraničí 1 monitoring – ČR u 88% obchodů 2 monitoring – ČR u 58% obchodů 6) Méně stránek obsahuje varování týkajících se legislativních otázek 1 monitoring – ANO u 76% obchodů 2 monitoring – ANO u 37% obchodů 4/12/2008

5) Ukázky z praxe mnaumnau.cz 02/2011 10/2011 04/2011 Mefedron přidán na seznam zakázaných látek 4/12/2008

buy4mec.cz – zakázané substance 5) Ukázky z praxe buy4mec.cz – zakázané substance 4/12/2008

5) Ukázky z praxe 4mmc.cz - Mefedron 4/12/2008

funnyherbal.com – neznámý obsah 5) Ukázky z praxe funnyherbal.com – neznámý obsah 4/12/2008

rc4-lab.com – nové chemikálie 5) Ukázky z praxe rc4-lab.com – nové chemikálie 4/12/2008

5) Ukázky z praxe Možnosti nákupu přes internet v zahraničí Dá se koupit skoro všechno Omezení dodávek do jiných krajin 4/12/2008

6) Shrnutí Roste počet internetových obchodů s novými drogami Vznikají nové produkty = riziko pro uživatele Alternativy zakázaných látek (Modifikovaný mefedron) Nové chemické substance (JWH-210, JWH-203, 3-FMC, aj) 3) Ze zahraničí se dá objednat téměř cokoli s neznámými účinky (?)… OTÁZKA DO DISKUSE: Existují jiná řešení, než zákaz konkrétních drog? A co na to prevence? 4/12/2008

Konference Nové drogy: prevence, léčba, regulace Zveme Vás do diskuse… Konference Nové drogy: prevence, léčba, regulace Praha, 1. lékařská fakulta UK, 6. 12. 2011 vstup zdarma registrace na místě více informací na www.adiktologie.cz Kanabinoidy & halucinogeny 4/12/2008

Děkuji za pozornost. belackova@adiktologie. cz kmetonyova@adiktologie Děkuji za pozornost! belackova@adiktologie.cz kmetonyova@adiktologie.cz Projekt VYNSPI, reg. č. CZ.1.07/1.3.00/08.0205 OP VK. „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“