Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové syntetické drogy Zkušenosti zařízení prevence v Moravskoslezském kraji. Renarkon, o. p. s. Michal Sobek Jan Hlaváč Projekt: Síťování vědecko-výzkumných.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové syntetické drogy Zkušenosti zařízení prevence v Moravskoslezském kraji. Renarkon, o. p. s. Michal Sobek Jan Hlaváč Projekt: Síťování vědecko-výzkumných."— Transkript prezentace:

1 Nové syntetické drogy Zkušenosti zařízení prevence v Moravskoslezském kraji. Renarkon, o. p. s. Michal Sobek Jan Hlaváč Projekt: Síťování vědecko-výzkumných kapacit a cílený rozvoj spolupráce mezi vysokými školami, veřejnou správou,soukromým a neziskovým sektorem v adiktologii (NETAD) Reg. Číslo: CZ.1.07/2.4.00/17.0111 Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

2 Kde jsme sbírali poznatky Kontaktní centra (Frýdek-Místek, Havířov, Opava, Orlová, Ostrava) Terénní programy (Novojičínsko, Ostrava) Drogová poradna Ostrava

3 S kým jsme se setkávali Široké spektrum uživatelů od 15 let Předchozí zkušenosti s návykovými látkami značně rozdílné. Podle zkušeností s látkami z "amstrdam shopů" (AMS) se dají rozdělit do čtyř skupin.

4 „Občasní substituenti“ Pravidelný abúzus pervitinu. Produkty z AMS užívali při nedostatku pervitinu, popřípadě nedostatku peněz na nákup pervitinu. Popisovali nepříjemné „dojezdy“. Účinky ve srovnání s pervitinem popisovali jako slabší a kratší.

5 „Jednorázoví experimentátoři“ Pravidelný abúzus pervitinu. S produkty z AMS provedli jednorázový experiment. Velmi nepříjemné „dojezdy“ (zarudnutí a zfialovění obličeje, dezorientace, ztráta schopnosti myslet, problémy s dýcháním, pocity horečnatosti). Účinky popisovali jako silnější a delší, než u pervitinu.

6 „Pravidelní substituenti“ Pravidelný abúzus pervitinu. Produkty AMS užívali pravidelně jako dostupnou a lacinou náhražku pervitinu. Nepříjemné „dojezdy“ se nevyskytovaly. Účinky kratší, slabší a bez extatického stavu.

7 „Začátečníci“ Rekreační uživatelé THC, případně experimentátoři. Produkty AMS vnímali jako legální a lacinou náhražku THC. Lákavý byl experiment s novou, legální látkou. Oproti THC popisovali silnější halucinace. Většina trpěla následně nevolností, nausea. Látku považovali za bezpečnou. Několik hospitalizací s akutní toxickou psychózou.

8 Zkušenosti pracovníků Nedostatek informací o konkrétních látkách. Absence dlouhodobých zkušeností s uživateli těchto látek, jediné informace pocházely od konkrétních klientů. Intervence obecně zaměřené na rizika užívání neznámých substancí. KC – Opava: Tématická informační skupina: „Ganja z umělé hmoty, rizika umělého perníku“. Testy na metamfetamin (Nal von minden, 300 ng/ml) mefedron odhalily.

9 Distibuční kanály Amstrdam shopy (a další pod různými názvy). Trafiky. Byty (možné pokračování).

10 Příklad z praxe muž 33 let ženatý, 1 dítě od 16 let rekreační uživatel (THC, pervitin, LSD, MDMA). Leden 2011, mefedron užíval denně až do uzavření AMS. Po uzavření AMS plynule přešel na pervitin (obden). Nyní v ambulantním terapeutickém programu.

11 Děkujeme za pozornost. www.renarkon.cz


Stáhnout ppt "Nové syntetické drogy Zkušenosti zařízení prevence v Moravskoslezském kraji. Renarkon, o. p. s. Michal Sobek Jan Hlaváč Projekt: Síťování vědecko-výzkumných."

Podobné prezentace


Reklamy Google