Veřejné knihovny v regionu Blansko a Boskovice – proměny a srovnání Setkání starostů a knihovníků okresu Blansko 21. 3. 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Setkání knihovnic/knihovníků a starostek/starostů okresu Vsetín MVK Vsetín.
Advertisements

Deník veřejné knihovny na rok 2013/2014 Setkání knihovníků okresu Liberec dne
CO VENKOVSKÉ KNIHOVNY UMĚJÍ A MOHOU
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Knihovny Zlínského kraje v roce 2013 Seminář pracovníků profesionálních knihoven Zlínského kraje , Kroměříž.
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
MEZIKNIHOVNÍ VÝPŮJČNÍ SLUŽBA V OKRESE ŽĎÁR NAD SÁZAVOU Mgr. Libuše Foberová Pardubice 15. – 16. dubna 2003 KNIHOVNA MATĚJE JOSEFA SYCHRY VE ŽĎÁŘE NAD SÁZAVOU.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Regionální funkce knihoven, Pardubice, Meziknihovní služby: platforma pro spolupráci knihoven Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR.
Regionální funkce knihoven v Jihočeském kraji Lidmila Švíková.
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
Regionální funkce a meziknihovní služby Jindřiška Pospíšilová a Hanuš Hemola Národní knihovna ČR.
Průzkum výkonu a struktura smluv na zajištění RF Marie Nádvorníková (Vědecká knihovna v Olomouci) Brno, 23. dubna 2002.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně 1 Zajištění vybraných regionálních funkcí na úrovni střediskových knihoven PhDr. Zdeňka Friedlová.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Vyhodnocení plnění standardu VKIS ve veřejných knihovnách Jihomoravského kraje za rok 2011 Analýza standardu VKIS v JMK – srovnání vývoje let 2007, 2009.
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
Co to je, když se řekne „komunitní role“ aneb Knihovna v malé obci Tábor, červen 2009 Zlata Houšková.
Hledá se Kamarádka knihovna (už podruhé). Kdo jde s námi Generální partner: firma 3M Česko O záštitu nad soutěží požádáno: Ministerstvo kultury ČR Odborný.
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
Právní aspekty rozvoje veřejných knihovnických a informačních služeb v knihovnách Jihomoravského kraje VII. setkání starostů a místostarostů Jihomoravského.
Pravidla pro zajištění regionálních funkcí v Pardubickém kraji Seminář RF – Pardubice.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
STATISTIKA Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
1. Poradenská a konzultační činnost, plány, rozbory (Revize standardu regionálních funkcí) Pardubice 15. – Jana Nejezchlebová MZK Brno Ladislava.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
 asi 60 km od Olomouce  Středisková obec  Necelé 2000 obyvatel  Středisková knihovna  Obsluhuje 12 knihoven  1 pracovník profesionální  úvazek na.
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů a knihovníků Zlín – PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
1 Regionální funkce v roce 2005 „ Několik“ údajů z výroční zprávy Praha, 1. června řádné zasedání sekce SDRUK pro RF.
Současný stav regionálních funkcí v ČR Knihovnická dílna 2006 Praha, 7. dubna 2006.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
1 Regionální funkce v roce 2004 Výchozí stav pro krajské spravování RF Pardubice, 1. listopadu 2005 Celostátní seminář.
Co by měla splňovat pověřená knihovna (Atest) Pardubice Zlata Houšková.
Co by měla splňovat pověřená knihovna Brno
Sekce veřejných knihoven SKIP Částečně úplná zpráva o činnosti sekce v roce 2013 Gabriela Jarkulišová.
Webové stránky v roce 2010 Region Pověřená knihovna Profesionální knihovny Neprofesionální knihovny Blansko 1 (1) 6 (6) 17 (49) Boskovice 1 (1) 4 (4) 21.
9. Knihovna jako centrum komunitních aktivit a kreativity 14. Knihovna jako garant přístupu k internetu 15. Regionální funkce 16. Aktualizovat a zavést.
POČET OBSLUHOVANÝCH KNIHOVEN POČET METODIKŮ 25,78 (PK: 23,18) 25,46 (PK: 22,06) 24,53 (PK 21,53) Počet metodických návštěv 936 (1,35;
Služby knihoven knihovnám v roce Regionální služby  Knihovna BBB v Uh. Hradišti je pověřenou knihovnou z hlediska RF  Knihovna BBB zajišťuje výkon.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Regionální funkce v Jihomoravském kraji 2005 – 2015 Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Knihovna Jiřího Mahena v Brně
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
Standard pro dobrou knihovnu Metodický pokyn MK k vymezení standardu veřejných knihovnických a informačních služeb poskytovaných knihovnami zřizovanýminebo.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
VÝKON REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V ROCE 2016
VÝKON REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V ROCE 2016
Pět let RF v číslech úspěchy, rozpaky, hledání
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Knihovna Kroměřížska Odborný seminář
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci
Michal Šperling - EUREDIS
PORADA RF Holasovice
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Plán – harmonogram realizace cílů
Automatizace venkovských knihoven – nutnost či luxus
Transkript prezentace:

Veřejné knihovny v regionu Blansko a Boskovice – proměny a srovnání Setkání starostů a knihovníků okresu Blansko

Moravská zemská knihovna v Brně největší knihovna v ČR -k : registrovaných čtenářů 4, knihovních jednotek návštěvníků (fyzických) Plní funkci krajské knihovny (zřizovatel Ministerstvo kultury ČR). Poskytuje veřejné knihovnické a informační služby, od roku 2009 výzkumná organizace. Na území Jihomoravského kraje plní regionální funkce, je metodickým pracovištěm s funkcí koordinační a vzdělávací pro veřejné knihovny Jihomoravského kraje.

Veřejné knihovny v okrese Blansko k REGION Profesionální knihovny Pobočky Neprofesionální knihovny CELKEM KNIHOVEN Blansko Boskovice OKRES BLANSKO

REGIONÁLNÍ FUNKCE § 2 Knihovního zákona (č. 257/2001 Sb.) = „funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další jí pověřené knihovny poskytují základním knihovnám v kraji především poradenské, vzdělávací a koordinační služby, budují výměnné fondy a zapůjčují výměnné soubory knihovních dokumentů a vykonávají další nezbytné činnosti napomáhající rozvoji knihoven a jejich veřejných knihovnických a informačních služeb“. Služby ZDARMA knihovnám, které mají uzavřenou smlouvu (zřizovatel) o poskytování regionálních služeb.

Jaké regionální služby jsou poskytovány knihovnám Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Poradenství a konzultace (webové stránky, zavádění automatizace) Nákup a zpracování knihovních fondů pořízených z prostředků obce a jejich distribuce Pomoc při revizi a aktualizaci knihovních fondů Servis automatizovaného knihovního systému Pomoc se statistikou

Co může udělat obec a její knihovna, aby využila nabídku regionálních služeb? OBEC Pokud dosud nevyužívá nabídku regionálních služeb: kontaktovat regionální oddělení místně příslušné pověřené knihovny a informovat se o nabídce regionálních služeb Pokud již využívá nabídku regionálních služeb: nechat si posílat aktuální a důležité informace z pověřené knihovny určené obsluhovaným knihovnám; vyžádat si pravidelná osobní setkání s metodickými pracovníky pověřené knihovny. KNIHOVNA Využívat široké nabídky knih ve výměnných souborech Pravidelně sledovat webové stránky příslušné pověřené knihovny a účastnit se porad a seminářů pro knihovníky. Aktivně spolupracovat při naplňování cílů daných krajskou koncepcí rozvoje regionálních funkcí (zavádění webových stránek, automatizace, účast na vzdělávání). Obracet se na metodika pověřené knihovny s aktuálními požadavky a dotazy.

Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji Podpora automatizace knihovnických procesů v knihovnách Webové stránky malých knihoven Vzdělávání knihovníků, semináře, porady Tvorba výměnných knihovních fondů, jejich cirkulace a distribuce Pomoc při revizi a aktualizaci knihovních fondů Nákup a zpracování knihovních fondů pořízených z prostředků provozovatele (obce) a jejich distribuce

Standard pro dobrou knihovnu Metodický pokyn Ministerstva kultury k vymezení standardu veřejných knihovnických a informačních služeb poskytovaných knihovnami zřizovanými a/nebo provozovanými obcemi a kraji na území České republiky, 2011 a)Provozní doba knihovny pro veřejnost b)Tvorba knihovního fondu a informačních zdrojů c)Umístění knihovny v obci d)Plocha knihovny pro uživatele e)Studijní místa pro uživatele f)Přístup k internetu a informačním technologiím g)Webová prezentace knihovny h)Elektronický katalog knihovny na internetu i)Pracovníci knihovny a jejich vzdělávání j)Měření spokojenosti uživatelů knihovny

Náklady na pořízení knihovního fondu v obecním rozpočtu k BLANENSKONáklady v KčSkutečná částka na 1 obyvatele Požadavek standardu Profesionální knihovny ,20 30 – 45 Kč Neprofesionální knihovny ,50 CELKEM ,74 BOSKOVICKONáklady v KčSkutečná částka na 1 obyvatele Požadavek standardu Profesionální knihovny ,50 30 – 45 Kč Neprofesionální knihovny ,80 CELKEM ,70

Nákup knihovního fondu z prostředků obcí a význam budování výměnných fondů REGIONPočet obcí 0 Kč na nákup – počet obcí % knihoven bez nákupu KF Blansko Boskovice45920 OKRES BLANSKO ,5

VÝMĚNNÉ FONDY REGIONStav výměnného fondu Roční přírůstek k Ø v 1 knihovně výměnného fondu Blansko Boskovice OKRES BLANSKO K v Jihomoravském kraji celkem knihovních jednotek výměnného fondu.

Soutěž Vesnice roku a oceňování knihoven 1999 spolupráce Sekce veřejných knihoven SKIP a Spolku pro obnovu venkova Začlenění hodnocení knihoven mezi kritéria soutěže Vesnice roku Vítěz krajského kola získá Diplom za vzorné vedení obecní knihovny Státní cena MK ČR Knihovna roku 2013 v Jihomoravském kraji účast 15 obcí 2014 – 20. ročník soutěže Pro obce vesnického charakteru, které mají maximálně obyvatel Uzávěrka

Slavnostní setkání knihoven obcí Jihomoravského kraje Od roku 2011 Ocenění nejlépe pracujících neprofesionálních knihoven Jihomoravského kraje Účast zástupců Jihomoravského kraje (2012 účast pana hejtmana) Hodnotící kritéria: velmi dobrá činnost knihovny, aktivita knihovníka při modernizaci a automatizaci knihovny, úspěšná kulturně výchovná činnost, případně dlouholetá práce v knihovně. Účast starostů, ředitelů pověřených knihoven, metodiků a knihovníků

A na závěr: Má smysl podporovat činnost obecních knihoven? Knihovna – není pouze místem pro půjčování knih. Je to především: -MÍSTO – PROSTOR (neutrální, přátelský, vstřícný) k setkávání, aktivitám, vzdělávání i jen tak-pobýt -KULTURNÍ BOHATSTVÍ -SKRYTÝ POTENCIÁL ROZVOJE OBCE -PŘÍLEŽITOST k setkávání a rozvoji komunit -NADĚJE pro utváření lepších vzájemných vztahů, pro budování komunit, lepší vzdělanost. KNIHOVNA JAKO PŘÍJEMNÉ A POHODLNÉ MÍSTO K POBYTU A VZDĚLÁVANÍ.

Z Desatera dobrého starosty... „Nezapomínej na obecní knihovnu, Která poskytuje ušlechtilou zábavu a vzdělává občany.“ Břeský, A., Reitler, A. Občanská nauka a výchova pro I., II. a III. ročník měšťanských škol. V Praze s.