Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June 2007 1 „Reformovat rozpočet, změnit Evropu“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Komunitární program PROGRESS
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
KONEC ŠPINAVÉHO FINANCOVÁNÍ POLITICKÝCH STRAN Návrh novely o financování politických stran STRANA ZELENÝCH.
PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Role Evropského parlamentu při vytváření víceletého finančního rámce EU Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Evropské fondy a Česká republika v období 2007–2013: náš pohled Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti Praha,
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. května 2014.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Pět evropských klišé české diplomacie 1. Členství v EU je naším národním zájmem ( ? ) 2. Členství v EU je základem naší ekonomické prosperity ( ?) 3.Pro.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
1 Strukturální fondy a Fond koheze VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 P1 –
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
„Kontrola stavu“ reformy Společné zemědělské politiky: Legislativní návrhy Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Standard Eurobarometer 67 / Spring 2007 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 67.2 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2007 ZVEŘEJNĚNÍ.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Finanční perspektiva – dopady pro ČR. Co je finanční perspektiva? Finanční rámec EU na období let Během jednání o FP: reforma výdajových.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
Robert Zbíral Úvod do evropských studií
Rozpočet EU Michal Částek.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Téma 13: Finanční plánování
Ve ř ejná ekonomika 2 Soustava ve ř ejných rozpočt ů Evropský rozpočet.
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Rozpočet Evropské unie
Rozpočet Evropské unie
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Rozvoj inovací v EU.
Veřejné finance Rozpočet EU
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June „Reformovat rozpočet, změnit Evropu“

Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June Politický mandát Komise je vyzvána k provedení komplexního přezkumu: –všech aspektů výdajů EU, včetně společné zemědělské politiky –všech aspektů příjmů, včetně opravy pro Spojené království Evropský parlament se účastní všech etap přezkumu Komise předloží zprávu v období Evropská rada může rozhodnout o všech otázkách zahrnutých v přezkumu, aniž by jakkoli omezovala práva Parlamentu

Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June Harmonogram září 2007 pol. dubna 2008 konec května 2008 období Dokument ke konzultaci stanovující současné úkoly a problémy Zahájení etapy veřejné konzultace Termín pro zaslání příspěvků Konference uzavírající konzultaci Komise předloží přezkum

Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June Hlavní cíle přezkumu Analyzovat dlouhodobější úkoly a problémy stojící před EU Sestavit evropský rozpočet tak, aby přispíval k plnění politik EU a pomohl plnit výzvy příštích desetiletí Dohodnout se tudíž na novém konsenzu o rozpočtových prioritách EU, jak je rozpočet spravován a jak ho financovat. Tento přezkum NENÍ návrhem na příští finanční rámec.

Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June Jaké jsou dlouhodobé úkoly stojící před EU?

Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June Zvládání problémů zítřka (1) Přesunutí ekonomické rovnováhy sil Vědecký / technický pokrok Přizpůsobit kvalifikaci lidí požadavkům ekonomiky založené na znalostech a službách Demografický problém

Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June Narůstající rozdíly mezi ekonomikami Změny klimatu Předefinování úlohy a pozice venkovských a přímořských oblastí Zajištění trvalých a konkurenceschopných zdrojů energie Zvládání problémů zítřka (2)

Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June Zvládání migračního náporu Zajištění bezpečnosti občanů Udržení účinného vystupování ve světě Zvládání problémů zítřka (3)

Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June Změna rozpočtu…

Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June Relativní výše rozpočtu EU Rozpočet EU se i přes postupné rozšiřování Unie snižuje v poměru k národnímu bohatství.

Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June Vývoj jednotlivých politik Struktura výdajů EU se v průběhu času značně změnila Např.: V roce 1988 tvořily výdaje na společnou zemědělskou politiku 61 % rozpočtu. Do roku 2013 bude podíl tradičních výdajů na SZP téměr poloviční (32 %).

Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June Jaký je Váš názor? Ukázalo se, že je rozpočet EU dostatečně schopný reagovat na měnící se potřeby? Jaký je správný poměr mezi potřebou stability a flexibility víceletých finančních rámců? Může zvýšená flexibilita pomoci maximalizovat co nejefektivnější využití výdajů EU a schopnost rozpočtu EU reagovat na politické změny?

Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June Jaké by měly být výdajové priority?

Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June Obstát v testu přidané hodnoty Politické prioriy – výdajová rozhodnutí Co chceme? Jsou k tomu nutné výdaje? Subsidiarita Proporcionalita Kdo by to měl udělat? Účinnost Forma výdajů Jak to chceme? Opatření na evropské úrovni přinést jasné dodatečné výhody v porovnání s opatřeními jednotlivých členských států.

Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June …a jak to všechno budeme financovat?

Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June Financování politik EU - zásady Stávající systém financování zajišťuje dostatečné zdroje pro financování rozpočtu EU ALE Členské státy mají tendenci posuzovat politiky hlavně z pohledu „návratnosti národních příspěvků" a ne tolik z pohledu přidané hodnoty politik pro občany EU

Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June Diskuze o čistých příspěvcích vedla ke zvýšení rozpočtových „ oprav “ Oprava pro Spojené království – 66 % rozdílu mezi příspěvky a příjmy Paušální platby ve prospěch Nizozemska a Švédska Snížené sazby DPH a snížené platby opravy Spojeného království ve prospěch Nizozemska, Švédska, Německa, Rakouska Ponechání 25 % tradičních vlastních zdrojů členským státům za jejich výběr Snížená jednoduchost a transparentnost systému financování

Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June Přezkum systému financování Konsesus v otázce výdajových priorit by mohl usnadnit reformu systému vlastních zdrojů EU. Měly by být hledány alternativní zdroje s ohledem na národní suverenitu fiskální politiky? Mohl by nový systém lépe příspívat na související politiky EU a podporovat je? Celkové složení systému vlastních zdrojů Unie bude důležitým bodem přezkumu

Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June Evropská komise Vás zve k účasti v diskuzi o budoucnosti rozpočtu EU

Heads of Representation, Lisbon 12 June 2007 Meeting of Heads of Representation - Lisbon, 12 June Jak se můžete zapojit? Internetové stránky Komise předkládají otázky a sbírají příspěvky: Příspěvky lze zaslat do 15. dubna 2008 na