Český báňský úřad v Praze

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Advertisements

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
ARATech2013 webová aplikace pro SEVESO III založená na metodologii EU
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Fakulta bezpečnostního inženýrství VŠB–TUO
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Optimalizace počtu matričních úřadů Porada s MV ČR konaná dne
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Česká geologická služba
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Ing. Martin MALÍŘ ředitel II. odboru ČBÚ Podzimní setkání těžařů ve dnech 5. – v hotelu Myslivna v Brně 1.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
4-17 ENET, VŠB-TU Ostrava.
Koncepce environmentální bezpečnosti
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Organizační členění ÚO
Likvidace starých ekologických zátěží
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
1 Představení projektu ENET – Energetické jednotky pro využití netradičních zdrojů energie Prof. Ing. Václav Roubíček, CSc., Dr.h.c. prof. Ing. Radim Farana,
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
… od myšlenek k aplikacím Marcel Kraus Oddělení strategií a analýz.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Vodohospodářské aktuality
Výroční konference OP PIK
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Česká inspekce životního prostředí
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Odbor životního prostředí MHMP
Speciální izolace BJ13.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Transkript prezentace:

Český báňský úřad v Praze Výsledky VaV projektů koordinovaných státní báňskou správou  Informaci předkládá: Ing. Antonín Taufer, CSc. Ing. Jan Macura http:\www.cbusbs.cz 21. 8. 2014

Osnova prezentace Bezpečnostní výzkum MV ČR ■ Úvod Bezpečnostní výzkum MV ČR Řešení prostřednictvím TAČR - Projekt TB010CBU001 - Projekt TB010CBU002 - Projekt TB010CBU003 ■ Závěr

Úvod V návaznosti na usnesení vlády č. 287 ze dne 26. 3. 2008 a „Reformu výzkumu a vývoje“ ČBÚ již není poskytovatelem dotace pro oblast výzkumu a vývoje (dále jen VaV). Řešení projektů zajišťovalo vědecky zdůvodněné podklady pro změny nebo novelizaci legislativy v oblasti bezpečnosti hornické činnosti a činnosti prováděné hornickým způsobem. Činnost v oblasti VaV byla na ČBÚ utlumena a postupně zaměřována na jiné sféry činností ve prospěch SBS (ESF, MV ČR, TA ČR). Průřezovým poskytovatelem dotací v oblasti bezpečnosti bylo ustanoveno Ministerstvo vnitra ČR, které však řešené úkoly zaměřuje do oblasti zajištění bezpečnosti státu a ne do oblasti bezpečnosti při výkonu hornické činnosti a činnosti prováděné hornickým způsobem. Proto projekty k řešení potřeb státní správy vyhlašujeme prostřednictvím Technologické agentury ČR (dále jen „TAČR).

Bezpečnostní výzkum MV ČR Jak už bylo zmíněno průřezovým poskytovatelem dotací v oblasti bezpečnosti bylo ustanoveno MV ČR, které však řešené úkoly zaměřuje do oblasti zajištění bezpečnosti státu. Zřejmě proto z celé řady návrhů projektů z oblasti SBS v rámci programu „Bezpečnostní výzkum pro potřeby státu v letech 2010-2015“ uspěly pouze 2 návrhy projektů: ■ „Aktualizace havarijních plánů ve vztahu k mimořádným událostem při provádění HČ a ČPHZ ve spolupráci s hasičským záchranným sborem pro zajištění bezpečnosti měst a obcí při provozních haváriích, včetně bezpečnosti podzemních objektů“ ■ „Bezpečnostní aspekty vedení báňských děl v hloubkách 800 m a větších“ Oba tyto projekty však byly řešeny bez gesce ČBÚ a SBS nepřebírá výsledky těchto projektů.

Řešení projektů VaV prostřednictvím TA ČR Jedním z prvních programů, vyhlášených nově vzniklou Technologickou agenturou ČR byl program „BETA“ a právě v tomto programu se rozhodl ČBÚ uplatňovat své výzkumné potřeby formou veřejných zakázek. V závěru roku 2011 předložil ČBÚ své výzkumné potřeby a v roce 2012 bylo zahájeno řešení prvních tří projektů : ■ „TB010CBU001 - Zhodnocení technologií a projektů pro využívání energetického potenciálu důlních vod a optimalizace právních předpisů pro realizaci a bezpečný provoz těchto technologií.“ ■ „TB010CBU002 - Nové technologické možnosti dobývání ložisek uranu v ČR s ohledem na minimalizaci dopadů na životní prostředí a jejich legislativní zajištění“ ■ „TB010CBU003 - Predikce horninových struktur na základě stávajících geologických poznatků, vedoucích k možnému vybudování dalších podzemních zásobníků pro uskladňování zemního plynu“ Všechny tyto tři projekty byly ukončeny úspěšně opon. řízeními v r. 2014. Nyní k jednotlivým projektům: Odbor VAV je zařazen do útvaru náměstka předsedy úřadu – ředitele sekce právně – ekonomické a má pracoviště v Ostravě. KLIK

Projekt TB010CBU001 „Zhodnocení technologií a projektů pro využívání energetického potenciálu důlních vod a optimalizace právních předpisů pro realizaci a bezpečný provoz těchto technologií „ Řešitel : FITE, a.s. Spoluřešitel: VŠB – TUO, HGF Doba řešení: 4/2012 – 11/2013 Dosažené typy výsledků : Nmet - Certifikovaná metodika O – Ostatní (jako návrh Hleg – výsledek promítnutý do právních předpisů a norem) K jednotlivým výsledkům :

Výsledky projektu č. TB010CBU001 „Certifikovaná metodika, určující využití čerpaných důlních vod pro energetické účely, vč. stanovení kriterií a vlastností těchto důlních vod k dalšímu využití“ Tato metodika vytváří návod, jak je možno prodloužit i dlouhodobě životnost dolu, nebo jeho části po ukončení vlastní těžební činnosti a to tím, že stanoví doporučení výběru vhodných lokalit pro energetické využití důl. vod z pohledu důlně geologického a z pohledu povrchu dolu, jeho infrastruktury a nezbytných staveb. Vzhledem k tomu, že tepelný energetický potenciál důlních vod má svůj původ v geotermální energii horninového masivu je i tato problematika zahrnutá do metodiky Metodika byla již v závěru řešení projektu předána k realizaci státnímu podniku DIAMO.

Výsledky projektu č. TB010CBU001 „Optimalizace právních předpisů pro realizaci a bezpečný provoz těchto technologií“ Jedná se o návrh úpravy vyhlášky č. 22/1989 Sb., o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci…, v části týkající se zařazení dolu z hlediska výstupu plynu. Tento výstup byl předán právnímu odboru ČBÚ k posouzení a následné implementaci do právního předpisu.

Projekt TB010CBU002 „Nové technologické možnosti dobývání ložisek uranu v ČR s ohledem na minimalizaci dopadů na životní prostředí a jejich legislativní zajištění“ Řešitel : MEGA, a.s. Spoluřešitel: MU Brno, DIAMO, s.p. Doba řešení: 4/2012 – 02/2014 Dosažené typy výsledků : Nmap - Specializovaná mapa ložisek uran. rud O – Ostatní - jako návrh Hleg – výsledek promítnutý do právních předpisů a norem) - pasportizace ložisek uranových rud - software pro pasportizaci ložisek uranových rud K jednotlivým výsledkům :

Výsledky projektu č. TB010CBU002 Návrh legislativních změn umožňujících využití nových technologických procesů při těžbě a úpravě uranových rud Navrhované změny jsou rozděleny do dvou částí změny v gesci ČBÚ se týkají horního zákona č. 44/1988 Sb. zejména v oblasti umožňující prosazení nových technologických procesů těžby a úpravy uranových rud v ČR změny v gesci MŽP se týkají - zákona č. 62/1988 Sb., o geologických pracích - zákona č. 100/2001 SB., o posuzování vlivů na ŽP - zákona č. 254/2001 Sb., o vodách Změny v gesci ČBÚ byly předány právnímu odboru ČBÚ a změny v gesci MŽP byly předány k posouzení a realizaci právnímu odboru MŽP.

Výsledky projektu č. TB010CBU002 Specializovaná mapa ložisek uranových rud. Tato mapa je syntézou kartograficky nebo prostřednictvím GIS vyjádřených bodových, plošných, prostorových a popř. i časových informací (4D) a jejich souvislostí, získaných na podkladě výzkumu určitého území. Mapa přispěje k usnadnění rozhodovacích procesů při využití tuzemských surovinových zdrojů . Specializovaná mapa byla předána Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR pro využití při zpracování Energetické koncepce ČR a Surovinové politiky státu.

Výsledky projektu č. TB010CBU002 Pasportizace ložisek uranových rud. Tento výsledek představuje zpracování všech dostupných informací o ložiscích, vč. mapových podkladů. Jedná se o zpracování 13 ložisek uranu v ČR, přičemž pozornost byla zaměřena na ložiska potenciálně vhodná k exploataci. Software pro pasportizaci ložisek uranových rud Jedná se o vytvořenou databázi (přenosnou na CD nebo flash disku) s mapovým podkladem a vyznačením jednotlivých ložisek s uvedením základní charakteristiky ložiska. Vytvořený software je souvisí s pasportizací ložisek uranu a společně s ní byl předán Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR pro využití při zpracování Energetické koncepce ČR a Surovinové politiky státu.

Projekt TB010CBU003 „Predikce horninových struktur na základě stávajících geologických poznatků, vedoucích k možnému vybudování dalších podzemních zásobníků pro uskladňování zemního plynu“ Řešitel : VŠB – TUO, HGF Spoluřešitel: FITE, a.s. Doba řešení: 3/2012 – 11/2013 Dosažené typy výsledků : Nmet - 4x Certifikovaná metodika O – Ostatní - jako návrh Hleg – výsledek promítnutý do právních předpisů a norem) K jednotlivým výsledkům :

Výsledky projektu č. TB010CBU003 4x Certifikovaná metodika Z průběhu řešení projektu vyplynulo, že metodický přístup pro budování podzemních zásobníků plynu (PZP) není možné vzhledem k pestrosti geologické stavby území ČR obsáhnout v jedné metodice. Proto byly zpracovány celkem čtyři metodiky, rozdělené podle jednotlivých typů geologických struktur, ve kterých je na území ČR možné PZP budovat. Toto rozdělení je také v souladu s normou ČSN-EN 1918 Systémy zásobování plynem – Podzemní zásobníky plynu. Metodiky byly poskytnuty subjektům zabývajícím se problematikou podzemních zásobníků plynů (MND, a.s.) a již od r. 2013 mají provozní využití.

Výsledky projektu č. TB010CBU003 Návrh novelizace stávajících právních norem Jedná se o návrhy upravující problematiku budování PZP zahrnující potřebné legislativní úpravy ve vztahu k státní báňské správě a budování a provozu PZP v návaznosti na právní předpisy platné v EU. Navrhované úpravy se týkají zejména vyhlášek č. 104/1988 Sb., o hospodárném využívání výhradních ložisek, o povolování a ohlašování hornické činnosti a ohlašování činnosti prováděné hornickým způsobem č. 239/1998 Sb., o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a bezpečnosti provozu při těžbě a úpravě ropy a zemního plynu a při vrtných a geofyzikálních pracích Návrhy byly předány k posouzení a realizaci právnímu odboru ČBÚ. KLIK

Závěr Český báňský úřad je ze zákona povinen řídit a koordinovat výzkum a vývoj v oblasti působnosti SBS, který je financován ze státních prostředků. Z řešených projektů tak získává vědecky podložené vstupní podklady nejen pro objektivizaci rozhodovacích procesů v rámci výkonu vrchního dozoru při HČ a ČPHZ, ale také podklady využitelné jinými státními orgány. Protože dosavadní spolupráce ČBÚ s TA ČR v rámci programu BETA se osvědčila, připravuje se další spolupráce a to v programu EPSILON, jehož cílem je podpora zejména průmyslových aplikací při využití nových technologií a nových materiálů v energetice, životním prostředí a dopravě. Je rozčleněn do 3 podprogramů: Podprogram 1 - Znalostní ekonomika Podprogram 2 - Energetika a materiály Podprogram 3 - Životní prostředí

Děkuji za pozornost! Další informace jsou uvedeny na http:\\www.cbusbs.cz 13.10.2014