Ladislav Filipi Měsíční fáze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měsíc a jeho vliv na Zemi
Advertisements

Fáze Měsíce. Zatmění Měsíce. Zatmění Slunce.
Planeta Země.
Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
Měsíc Měsíc jako vesmírné těleso, zatmění, dmutí moře
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Fáze Měsíce.
Měsíční fáze Autoři: Adéla Vídeňská Anna Fišerová.
MĚSÍC.
ASTROFYZIKA MĚSÍC A JEHO FÁZE VY_32_INOVACE_14 - FÁZE MĚSÍCE.
MĚSÍC.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Zatmění Slunce Zatmění Slunce nastává tehdy, jestliže Měsíc je ve fázi novu a jestliže se nachází na pomyslné spojnici Slunce - Země.
Měsíc Měsíc je jediná známá přirozená družice Země. Pohled ze Země
Zatmění slunce Sluneční zatmění může vzniknout jen jestliže je Měsíc v novu.Proč ale nevzniká při každém novu?Je to tím,že rovina dráhy Měsíce není totožná.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
Zatmění Slunce a Měsíce
PLANETA ZEMĚ.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Jan Šafařík Ondra Hurtík Zatmění Slunce Při zatmění Slunce naráží sluneční svit do Měsíce a tím vytváří stín, který dopadá na kousek Země.
Jan Šafařík Ondra Hurtík Zatmění Slunce Při zatmění Slunce naráží Sluneční svit do Měsíce a tím vytváří stín, který dopadá na kousek Země.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zatmění Slunce Lucie Pohanová Michaela Šolcová Co je to zatmění Slunce a jak nastává? Zatmění Slunce nastává, pokud Měsíc zabrání průchodu slunečního světla.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_604_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Měsíc a Slunce Pavel Janoušek – ZŠ náměstí Varnsdorf
Sluneční soustava a Měsíc
Stín (Učebnice strana 157 – 159)
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_602_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Registrační číslo projektu
Autoři: Štěpán,Luki.V. Lukáš.P.. Tak vypadá naše lod´
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2: čtenářská a informační gramotnost.
Který pohyb Země způsobuje jev zachycený na fotografii?
Měsíc – oběžnice Země pro 5. ročník ZŠ
Měsíc Iva Ouhelová.
Souhvězdí.
M ě s í c.
Měsíc.
VY_32_INOVACE_09_Měsíc Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 02 TEMA: Měsíc – přirozený satelit.
MĚSÍC Jiří Korec Kvarta 2006/07. O Měsíci…. Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země Středová.
Předmět: Fyzika Téma: Optika Název: Zatmění Slunce a Měsíce Třída: 8. ročník Cíl: Výklad a procvičení probrané látky Autor: Mgr. Hana Hubačová Použitý.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
VY_32_INOVACE_PR4.09     Autor: Tereza Zástřešková   Datum vytvoření: září 2012   Ročník: 4.   Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět   Vzdělávací obor:
MĚSÍC VY_32_INOVACE_XVII-C-12.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření
VY_32_INOVACE_16_32_MĚSÍCE PLANET
Tematický okruh: VESMÍR Název učiva: JAK SE MĚNÍ MĚSÍC
MĚSÍC.
VY__III/2__INOVACE__205 FYZIKA MĚSÍC.
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Měsíc a jeho podoby.
Fáze Měsíce VY_32_INOVACE_46_Faze_Mesice Autor: Pavlína Čermáková
Název školy: ZŠ Netvořice
Fáze Měsíce Název : VY_32_inovace_06 Fyzika – fáze Měsíce
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Stín Vypracoval: Lukáš Karlík
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_49_MĚSÍC TEMA: FYZIKA
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
Zatmění Slunce a Měsíce Fáze Měsíce
Měsíc a jeho pohyby.
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_04_Měsíc
Fyzika 7.ročník ZŠ Světelné jevy I. Optika Creation IP&RK.
Fáze měsíce Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Transkript prezentace:

Ladislav Filipi Měsíční fáze

Oběžná dráha měsíce kolem země 4 Základní fáze měsíce Úplněk . Obsah Oběžná dráha měsíce kolem země 4 Základní fáze měsíce Úplněk Fotografie měsíce Informace o měsíci Zatmění měsíce Fotografie zatměněného měsíce

Oběžná dráha měsíce kolem země Měsíční fáze závisí na oběžné dráze kolem Země.Země má postavení na oběžné dráze kolem slunce. Tento diagram dívá se dolů na Zemi ze severu. Od tohoto diagramu, my můžeme vidět, například, že úplný měsíc se vždy zvedne za soumraku, a že ubývající dorůstající měsíc je vysoce horní kolem 9:00. Oběžná dráha měsíce kolem země

-(Nov.) Měsíc je k Zemi přivrácen neosvětlenou stranou. 4 Základní fáze měsíce Měsíční fáze se rozlišují podle toho, jak velkou část Měsíce ozářenou Sluncem můžeme pozorovat ze Země. Označujeme čtyři měsíční fáze: -(Nov.) Měsíc je k Zemi přivrácen neosvětlenou stranou. -(První čtvrť)Po novu před úplňkem má Měsíc tvar písmene D, říká se o něm, že dorůstá. -(Úplněk) Měsíc je k Zemi přivrácen osvětlenou stranou. -(Poslední čtvrť)Po úplňku před novem má Měsíc tvar písmene C, říká se o něm, že couvá.

. - V úplňku je Měsíc na opačné straně od Země než Slunce, což nastává v době, kdy nový měsíc má stáří 14,8 dne. Měsíční disk je tak pro pozorovatele ze Země plně osvícen a Měsíc vypadá na obloze jako bílé jasné kolo. - Úplněk je jediná měsíční fáze, ze které lze někdy pozorovat zatmění Měsíce. Protože ale oběžná dráha Měsíce kolem Země je skloněná proti oběžné dráze Země kolem Slunce, většinou Měsíc probíhá nad nebo pod zemským stínem. Proto se zatmění Měsíce nevyskytuje při každém úplňku. Úplněk

. Fotografie měsíce

- Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země - Měsíc je jediným známým přirozeným satelitem Země. Nemá jiné formální jméno než „Měsíc“, i když je občas básnicky nazýván Luna (starý slovanský a zároveň latinský výraz pro „měsíc“). Jeho symbolem je srpek (Unicode: ☾). Kromě slova lunární se k odkazu na Měsíc používá též kmene selene nebo seleno (podle řecké bohyně měsíce Seléné) (selenocentrický, Selenité, atd.). - Střední vzdálenost z Měsíce od Země je 384 403 km. Měsíční rovníkový průměr činí 3 476 km. Informace o měsíci

. Zatmění měsíce - Ač jde vskutku jen o shodu okolností, úhlové průměry Měsíce a Slunce viděné ze Země jsou v rámci svých změn schopny se navzájem překrývat, takže je možné jak úplné tak i prstencové zatmění Slunce. Při úplném zatmění Měsíc kompletně zakrývá sluneční disk a sluneční koróna je vidět pouhým okem. - Protože se vzdálenost mezi Měsícem a Zemí během času velmi pomalu zvětšuje, úhlový průměr Měsíce se zmenšuje. To znamená, že před několika milióny let při slunečním zatmění Měsíc Slunce vždycky úplně zakryl a nemohlo nastat žádné prstencové zatmění.

Fotografie zatměněného . Fotografie zatměněného Měsíce

Použíté zdroje : www. mesicni-faze. navajo. cz. www. wikipedia. org Použíté zdroje : www.mesicni-faze.navajo.cz www.wikipedia.org www.idnes.cz Konec