Úvod – něco málo o škole DRA je tříletý,denní obor, ukončený absolutoriem podmínkou přijetí je úspěšně vykonaná maturitní zkouška absolvent studia nachází.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Harmonogram implementace IS v běžné praxi - informatika ZMVS.
Advertisements

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA SOCIÁLNÍ U MATKY BOŽÍ JIHLAVA
příspěvková organizace Středoškolská 3, Ostrava-Zábřeh
Střední škola obchodu a služeb Jihlava
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB,
NABÍDKA UČEBNÍCH OBORŮ PRODAVAČSKÉ PRÁCE PODLAHÁŘSKÉ PRÁCE.
Lékařské zobrazovací metody
Studijní obory a jejich uplatnění.
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
Lektorka Mgr. Blanka Kadeřávková
Radiologický informační systém Marek Mechl
odloučené pracoviště Teplice, Kapelní 2
Atlas radiologické anatomie ve výuce – dlouhodobé zkušenosti
Obor Podnikání – délka vzdělání tohoto oboru je 2 roky dosažené vzdělání: střední vzdělání ukončené maturitní zkouškou forma tohoto vzdělání je denní studium.
RDG oddělení se představuje…
Masná 18, Praha 1 z pohledu studentů školy
Vzdělávací program N/01 Sociální práce pro absolventy všech typů středních škol s maturitou 3leté denní a 3a1/2leté dálkové studium ukončené absolutoriem3leté.
….. Z NOVÝCH METOD CT VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE
Jiřina Bencová RDG oddělení Krajská nemocnice Liberec
W.C. ROENTGEN a jak to bylo dál…
„Talent 2020 aneb…“ TALENT – UNIVERZITA – PRAXE – ?
Kurz Všeobecný sanitář
Montérský dorost XI. Veletrh vzdělávání a pracovních příležitostí Vyškov, Gabriela Vostřelová E.ON Česká republika, s.r.o.
Výuka ekonomických předmětů VOŠ a SPŠ Šumperk. Výuka ekonomických předmětů SPECIFIKUM NAŠÍ ŠKOLY: – řada studijních oborů denního studia na SPŠ rozdílná.
BOLESTIVÉ RAMENO Jana PASECKÁ - RRA KRAJSKÁ NEMOCNICE
Moje volba – moje budoucnost CZ.1.07/1.1.02/ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Spondylolisthesa soubor vyšetření pro neurochirurga
VÍTÁME VÁS u přijímacího řízení pro školní rok 2014/2015 Praktická škola jednoletá Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková.
Zaměření ŽELEZNIČNÍ DOPRAVA (z pohledu studentů)
Masarykovo Gymnázium Vsetín
Použitelnost a výhody OPTIMEDu pro studenta klinické části studia.
Animace a eLearning Petr Korviny SCO 2006, Brno. Úvod Animace Animace Výhody (názornost, vhodnost nasazení pro výuku počítačových programů a dovedností,
Příprava na výkon povolání
SYNERGICKÁ INTEGRACE VÝUKY NA LF UP Milan Kolář LF UP v Olomouci.
Fakulta zdravotnických studií
Krajská nemocnice Liberec
Novinky ve specializačním vzdělávání
Spolupráce s rodiči a absolventy při tvorbě ŠVP RNDr. Jiří Herman, Ph.D. Gymnázium, Brno třída Kapitána Jaroše 14.
Vývoj vzdělávacích aspirací žáků Popelář nebo doktor?
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Veřejně správní akademie Vyšší odborná škola, s. r. o. BRNO
Radiologické zobrazovací metody
Moje budoucnost.
PACS Picture Archiving and Communication System
Obchodní akademie a Vyšší odborná škola Valašské Meziříčí Akademický rok 2016/2017.
Klinické audity a jejich smysl Vlastimil Polko Miloš Glatzner Zdeněk Kuběna Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav.
SVĚTLANA HANUŠOVÁ NAĎA VOJTKOVÁ JIHLAVA Hlavní principy CLIL CLIL v zahraničí.
VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Perspektivy spolupráce ÚZS UJEP a KZ ve vědě a výzkumu Miroslav Tichý Ústav zdravotnických studií Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.
Seminář „Jak dál v přípravě zákona pro nelékařská zdravotnická povolání“ Výstupy z pracovní skupiny pro nelékařská zdravotnická povolání – směřování, cíl.
Konference Informatika XVI./2005, Svratka Studijní systém z pohledu systémového integrátora Ing. Jitka Šedá
PŘEDSTAVUJEME STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ ELEKTROTECHNICKÉ V PLZNI
PŘEDSTAVUJEME STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ ELEKTROTECHNICKÉ V PLZNI
Střední odborná škola veterinární
Nukleární medicína – samostatný specifický obor
elektrotechnických měření
Škola jako partner firmy
Fakulta zdravotnických studií
Institut zdravotnických studií Ústav ošetřovatelství
Ústav zdravotnických věd
Škola SOŠ a SOU Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor
Cisco Networking Academy
Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 4: Relevance
Legislativa Ministerstva zdravotnictví týkající se lékařského ozáření Radiační ochrana v radiodiagnostice Mgr. Petr Papírník Oddělení lékařského ozáření.
Podpora pedagogické praxe u předmětů odborné praxe studentů FZS TUL
Aplikovaná elektronika
Činnost zvláštně důležitá z hlediska radiační ochrany (RO)
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Fakulta zdravotnických studií
Transkript prezentace:

Ze školy do praxe Novák Petr, Kašpárek Luděk RDG oddělení Krajská nemocnice Liberec

Úvod – něco málo o škole DRA je tříletý,denní obor, ukončený absolutoriem podmínkou přijetí je úspěšně vykonaná maturitní zkouška absolvent studia nachází uplatnění jako radiologický asistent ( RDG, RAO, NM )

SZŠ a VZŠ Ústí nad Labem učební plán se skládá z vyučovacích předmětů a praxe mezi vyučované předměty patří cizí a latinský jazyk, anatomie a fyziologie, patologie, chirurgie, radiolog.přístroje a fyzika, vnitřní lékařství, výpočetní technika či zdrav. právo tyto předměty jsou zakončené zkouškou

Běžná vyučovací hodina

Využití znalostí v praxi některé ze zmíněných předmětů se dají v praxi využít jen částečně ( např. patologie,chirurgie ) mezi předměty důležité pro budoucí povolání RA jsou radiodiagnostika, nukleární medicína a radiační onkologie, které jsou součástí absolutoria příkladem může být radiodiagnostika, kde se naučíte pouze základní principy vyšetření, ale samotné snímkovací techniky se naučíte až v praxi

Praxe v 1. ročníku se začalo s cvičením v radiodiagnostice pod dohledem zkušených pracovníků, kteří nás seznámili se základními snímkovacími technikami výhodou pro nás byla vlastní snímkovna (ve staré Masarykově nemocnici) určená pouze studentům prvním přístrojem, se kterým jsme se setkali, byl Chiralux

Chiralux

ve druhém a třetím ročníku jsme rozšířili praxi o nukleární medicínu a radiační onkologii během studia jsme prošli několika pracovišti a tudíž jsme měli možnost porovnat přístroje a snímkovací techniky po otevření nové nemocnice v UL – Bukov, jsme měli možnost poznat i plně digitalizovaný provoz RDG oddělení

Digitalizace + rychlost vyšetření, možnost úprav obrazu ( centrace, kontrast, jas ), PACS (přenos dat po síti, lepší archivace dat) - pro nové studenty - s nástupem digitalizace odpadá manipulace s kazetami a práce v temné komoře, tudíž se neseznámí s klasickým vyvolávacím procesem, který je stále na většině oddělení v republice

Nemocnice v UL - Bukov

Digitalizace v UL - snímkovna

Digitalizace v UL - ovladovna

Přechod do praxe změna pracoviště – nové přístroje, nové snímkovací techniky zcela nové pracoviště pro nás byla skiaskopie (práce s kontrastními látkami – příprava, podání, manipulace ) dalším přístrojem, se kterým jsme se setkali až zde v Liberci, je ORBIX, jenž se využívá pro skiagrafii krční páteře a speciální projekce lebky (Stenvers, Schuller) v budoucnu nás čeká ještě CT,AG a MR u kterých známe pouze teorii

nové snímkovací techniky ( např. ) - projekce dle Fergusona ( L pateř ) - Y projekce ( rameno ) nové značení stran P,L největším rozdíl mezi školou a praxí - samostatnost - zodpovědnost za vykonanou práci - spolehlivost - pracovní nasazení

Teorie je teorie, ale praxe je k nezaplacení !!! Závěrem : Teorie je teorie, ale praxe je k nezaplacení !!!