Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nukleární medicína – samostatný specifický obor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nukleární medicína – samostatný specifický obor"— Transkript prezentace:

1 Nukleární medicína – samostatný specifický obor
doc. MUDr. Pavel Koranda, Ph.D.

2 Nukleární medicína = medicínské aplikace založené na užití širokého spektra otevřených zářičů s diagnostickým nebo terapeutickým účelem. Otevřený zářič - radioaktivní látka, která není hermeticky uzavřena a může se tedy rozptýlit v prostředí Radiofarmaka – příprava v radiofarmaceutické laboratoři

3 Nukleární medicína – multidisciplinární obor
Personál Radiofarmaceuti s vlastní atestací (nadále i dle novely zákona) Radiofarmaceutiční laboranti Lékaři se specializací v NM Radiologičtí asistenti Zdravotní sestry (nutné především pro lůžková oddělení) Radiologičtí fyzici (nejen rad. Ochrana, ale i činnosti při kontrolách přístrojů – praktická specializace)

4 Nukleární medicína Práce s otevřenými zářiči je specifická a nepřekrývá se z žádným oborem. Ve dominantní většině zemí EU je NM samostatným specializačním oborem s minimálně čtyřletým vzděláváním - i v zemích s reformami vzdělávání je pro specializaci pro práci s otevřenými zářiči požadován víceletý pobyt přímo na pracovišti (sylaby uvádějí potřebné počty vyšetření) Nikde pro specializaci v NM není třeba 6,5 roku vzdělávání.

5 Nukleární medicína Moderní postupy (PET jako součást hybridního zobrazování) jsou významnou částí oboru, ale počet vyšetření není dominantní v rámci oboru – významné jsou i nukleární kardiologie, nefrourologie, terapie aj., které nepoužívají hybridní postupy. NM Nukl. Kard. NM Terap. PET LFRO -NM Scinti. SPECT Radio-farm.


Stáhnout ppt "Nukleární medicína – samostatný specifický obor"

Podobné prezentace


Reklamy Google