PŘÍNOS UNIV 2 V PODMÍNKÁCH VOŠ A SPŠ VOLYNĚ Závěrečná konference UNIV 2 KRAJE – Praha 10.4.2013 Osnova: Důvody zapojení do projektu Vytvoření programů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Další vzdělávání na VOŠ a SPŠ, Jičín, Pod Koželuhy 100
Advertisements

Průmyslová střední škola Letohrad
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Základ kvalitního vyjednávacího týmu = dobře vyškolený kolektivní vyjednavač 3 základní stavební kameny kvalitního vyškolení: 1.Odborné znalosti 2.Techniky.
Úvod do předmětu Technologie
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA TECHNICKÝCH UČEBNÍCH A STUDIJNÍCH OBORECH ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
 New Technologies for Mechanical Engineering – Centrum nových technologií pro strojírenství  regionální výzkumné a vývojové centrum  založeno na kvalitní.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKT: Rozvoj klíčových kompetencí zaměstnanců členských podniků sdružení KPKV, reg. č. CZ.1.04/1.1.06/ Období realizace: 1.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly II. CZ.1.07/1.1.32/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
„Vzdělávejte se pro růst
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Projekt podpory technického vzdělávání B. Wojnar.
Proměna škol v Centra celoživotního učení KRAJSKÁ KONFERENCE UNIV 2 KRAJE – LIBERECKÝ KRAJ 11. listopadu 2011.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Další vzdělávání v technických oborech Krajská konference projektu UNIV 2.
Vybrané problémy českého vzdělávání v cestovním ruchu Jiří Šíp Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Představení projektu Rozvoj strojnické výroby - KOVO UNI s.r.o.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Požadavky KOMA-Servis na absolventy pro obor hydrauliky Seminář „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ“ Seminář „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Racionalizace montáže Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
v centrum celoživotního vzdělávání
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Olomouc 5. října 2006 Stojíme na začátku: ÚVODNÍ KONFERENCE k projektu „Střední školství v přechodu ČR na novou politiku EU pro zemědělství a venkov “
Zkušenosti KOMA-Servis s absolventy pro obor hydrauliky Seminá ř „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAM Ů STROJNÍCH OBOR Ů “ Seminá ř „INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAM.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ EUR. Ing. Petra Bednářová, Ph.D.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Podpora rozvoje vzdělávání v rámci ROP Střední Morava Mgr. Miroslav Gajdůšek, MBA Vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Olomouckého.
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI Leoš Křeček.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Projekt IVOŠ Inovace a modernizace vzdělávacích programů VOŠ Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory: Vyšší odborné vzdělávání.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
„Okna technickým oborům dokořán“
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Krajský metodický kabinet NÁBYTKÁŘSTVÍ A DŘEVAŘSTVÍ
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Setkání kariérových poradců
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

PŘÍNOS UNIV 2 V PODMÍNKÁCH VOŠ A SPŠ VOLYNĚ Závěrečná konference UNIV 2 KRAJE – Praha Osnova: Důvody zapojení do projektu Vytvoření programů dalšího vzdělávání Přidaná hodnota projektu ve vztahu k přeměně školy ve specializované centrum dalšího vzdělávání Závěr

DŮVODY ZAPOJENÍ DO PROJEKTU Závěrečná konference UNIV 2 KRAJE – Praha Objektivní důvody, které ovlivnily zapojení škol do procesu dalšího vzdělávání: - rozpad sítě tradičních škol, která byla částečně deformována prostřednictvím směrných čísel, ale mnohem více korespondovala s potřebami trhu práce - zavedení tržní ekonomiky do školství, která ve svém důsledku vedla k honbě za žáky (normativem) a nepřímo ovlivnila celkovou úroveň na všech stupních škol - preferování všeobecného vzdělávání na úkor kvalitního odborného vzdělávání - klesající demografická křivka

DŮVODY ZAPOJENÍ DO PROJEKTU Závěrečná konference UNIV 2 KRAJE – Praha Objektivní důvody, které ovlivnily zapojení škol do procesu dalšího vzdělávání: - rychle se měnící podmínky ve firmách zaváděním nových technologií a potřeba dalšího vzdělávání - nedostatek kvalifikovaných odborníků - nadbytečná kapacita odborných škol - příležitost přiblížit nejmodernější technologie - posílit pozici školy na vzdělávacím trhu - zlepšit provázanost odborné školy na oborově spřízněné firmy - vylepšit finanční situaci školy

VYTVOŘENÍ PROGRAMŮ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Závěrečná konference UNIV 2 KRAJE – Praha V rámci projektu UNIV 2 byly v podmínkách školy vytvořeny tři programy dalšího vzdělávání: A) Prvostupňové zpracování dřeva B) Stavby ze dřeva C) CNC obrábění dřeva pro oblast dřevostaveb

Vzdělávací program byl částečně ověřen u firmy BIERHANZL GROUP a. s. a je připraven k dalšímu využití v rámci Společenstva dřevozpracujících podniků ČR. Typová pozice ISTP „Výrobce dřevařských polotovarů“ PRVOSTUPŇOVÉ ZPRACOVÁNÍ DŘEVA Závěrečná konference UNIV 2 KRAJE – Praha Profil absolventa: Absolvent zmíněného vzdělávacího programu disponuje kompetencemi pro výkon pracovních činností potřebných pro přípravu suroviny k pořezu, jejího dělení na řezivo, úpravy řeziva, skladování a expedici. Dále též pro ekologické zpracování dřevního odpadu.

V rámci projektu UNIV 2 byly v podmínkách školy vytvořeny tři programy dalšího vzdělávání: VYTVOŘENÍ PROGRAMŮ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Závěrečná konference UNIV 2 KRAJE – Praha B) Stavby ze dřeva A) Prvostupňové zpracování dřeva C) CNC obrábění dřeva pro oblast dřevostaveb

STAVBY ZE DŘEVA Závěrečná konference UNIV 2 KRAJE – Praha Typová pozice ISTP „Dřevařský technik“ Profil absolventa: Absolvent vzdělávacího programu disponuje kompetencemi ve všech oblastech návrhu, konstrukce, výroby dřevěných stavebních prvků i celých dřevostaveb. Bude seznámen se zásadami navrhování těchto konstrukcí, technologickými postupy při jejich výrobě i realizaci a s vhodným použitím po stránce funkční i estetické. Všeobecné znalosti mají aplikační charakter s přímou návazností na projektování, výrobu a řízení. V odborných znalostech a dovednostech je kladen důraz na komplexnější pochopení odborné problematiky, vzájemných vztahů v oblasti projektu, výroby, realizace a řízení, řešení složitějších praktických problémů s použitím výpočetní techniky a s ohledem na ochranu životního prostředí a na právní vztahy.

STAVBY ZE DŘEVA Závěrečná konference UNIV 2 KRAJE – Praha Vzdělávací program byl velmi úspěšně pilotován s Pilou Martinice. „Program Stavby ze dřeva byl pro nás velmi poučný a potvrdil nutnost profesního vzdělávání stávajících zaměstnanců především díky zavádění nových evrop- ských norem v oblasti zpracování dřeva a dřevostaveb.“ Jan Zárybnický technik - příprava výroby

VYTVOŘENÍ PROGRAMŮ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Závěrečná konference UNIV 2 KRAJE – Praha V rámci projektu UNIV 2 byly v podmínkách školy vytvořeny tři programy dalšího vzdělávání: C) CNC obrábění dřeva pro oblast dřevostaveb A) Prvostupňové zpracování dřeva B) Stavby ze dřeva

Získaná kvalifikace „ Stavební technik v oblasti staveb ze dřeva. “ CNC OBRÁBĚNÍ DŘEVA PRO OBLAST DŘEVOSTAVEB Závěrečná konference UNIV 2 KRAJE – Praha Profil absolventa: Absolvent disponuje kompetencemi v oblasti CNC obrábění dřeva od technické přípravy výroby až po montáž dřevěných stavebních prvků i celých dřevostaveb. Bude seznámen se zásadami navrhování těchto konstrukcí, technologickými postupy při jejich výrobě i realizaci a s vhodnými postupy po stránce funkční i estetické. V odborných znalostech a dovednostech je kladen důraz na komplexnější pochopení odborné problematiky, vzájemných vztahů v oblasti přípravy výroby, výroby, realizace a řízení, řešení složitějších praktických problémů s použitím výpočetní techniky a s ohledem na ochranu životního prostředí a též na právní vztahy. Všeobecné znalosti mají aplikační charakter s přímou návazností na projektování, výrobu a řízení.

Celkové náklady: CNC OBRÁBĚNÍ DŘEVA PRO OBLAST DŘEVOSTAVEB Závěrečná konference UNIV 2 KRAJE – Praha Vzdělávací program je připraven a původně se měl reali- zovat ve vazbě na projekt z Regionálního operačního programu vybudování „Vzdělávacího střediska (nadregio- nálního významu) pro zpracovatelský průmysl“. 28,3 mil Kč Realizace: 06/13 – 09/14

PŘIDANÁ HODNOTA PROJEKTU VE VZTAHU K PŘEMĚNĚ ŠKOLY VE SPECIALIZOVANÉ CENTRUM DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Závěrečná konference UNIV 2 KRAJE – Praha ■ Vybavení části pedagogického sboru kompetencemi pro vzdělávání dospělých. ■ Zvýšení nároků na používání nejmodernější audiovizuální a výpočetní techniky ve výuce. ■ Navázání užších vazeb s oborovou podnikatelskou sférou a těsnější propojení školy s výrobním procesem. ■ Okamžitá zpětná vazba od frekventantů, vyvolávající tlak na lektora, aby sledoval nejnovější trendy v oboru. ■ Ve svém důsledku získávání nových uchazečů o vzdělávání v denní formě. ■ Tvorba učebních textů, skript (nepřímý důsledek menšího počtu kontaktních hodin).

Děkuji za pozornost. Závěrečná konference UNIV 2 KRAJE – Praha