DĚDICKÉ PRÁVO Dědické právo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poplatník daně → jednotlivý dědic
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu
Občanské právo - zásady
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 4. prosince 2013.
Občanský zákoník č.89/2012 Sb. Dědické právo § §1720.
V ÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI OBLASTI PODPORY 1.5 „EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM “ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tento výukový program byl vypracován v rámci projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem. Zvyšování kvality a modernizace počátečního.
Dědické právo III. Dědění ze zákona
VY_32_INOVACE_06_EKO_317_Dri
Krátký úvod do dědického práva ČR Jiří Kučera 2008.
Dědické právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
PRÁVO DĚDICKÉ PRÁVO Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová.
Název vzdělávacího materiálu
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
ZÁKLADY PRÁVNÍ GRAMOTNOSTI II.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_7.
Dědění a práva k cizím věcem Petr Machala. 1.Která listina nám garantuje právo vlastnit majetek? 2.Který zákoník upravuje majetkové vztahy fyzických a.
Dědické právo II. Dědění ze závěti
(c) Mgr. Pavel Petr, LL.M Dědické právo I. Úvod.
Vlastnictví zavazuje Petr Machala.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Základy práva Občanské právo
Dědické řízení Erika Peterzilová.
Dědické právo I. Úvod (c) Mgr. Pavel Petr 2009.
Materiál objasňuje žákům, že zákonů je mnoho a musí být rozděleny podle okruhů lidského života.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Občanské právo.
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Daňová soustava – přímé daně III. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (III) – daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí 1.Poplatník daně. 2.Předmět.
Dědické řízení Erika Peterzilová Vedoucí bakalářské práce:
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Milana Reichlová. 1) nový občanský zákoník 2) obecný záměr změn v dědickém právu 3) dědicové 4) zřeknutí se dědického práva 5) vzdání se dědictví 6) vydědění.
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
ÚVODNÍ PREZENTACE OBČANSKÉ PRÁVO.
Systém občanského práva.
Dědické právo Přednáška.
JUDr. et Mgr. Barbora Vlachová ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA – PŘEDNÁŠKA 6.
DĚDICKÉ PRÁVO Mgr. Pavel Petr, Ph.D., LL.M. Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Katedra soukromého práva a civilního procesu.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Občanské právo absolutní: Dědické Moc Jan, Vocl Martin C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Přechod daňové povinnosti (úmrtí poplatníka) Mgr. Václav Těžký.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada35 AnotaceNový.
Rozvoj dalšího vzdělávání v Moravskoslezském kraji Občanský zákoník – Dědické právo Mgr. Václav Šaroch.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Dědické právo ● Souhrn právních norem, které upravují přechod majetku zemřelé osoby na její právní nástupce – dědice. ● Dědit mohou osoby fyzické i právnické.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Vlastnictví.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Práva a povinnosti mezi manželi
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Rodina, příbuzenství.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Absolutní majetková práva II. Dědické právo
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Občanské právo upravuje vztahy fyzických a právnických osob, majetkové vztahy mezi těmito osobami a vztahy vyplývající z práv na ochranu osobnosti základním.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Systém občanského práva.
Občanské právo Dědické právo.
Pojem, zásady, východiska právní úpravy a předpoklady dědění
Rodinné právo – vybrané otázky
Rodinné právo – vybrané otázky
Transkript prezentace:

DĚDICKÉ PRÁVO Dědické právo = souhrn právních norem, které upravují přechod majetku zemřelé osoby na její právní nástupce, dědice. Dědit mohou osoby: Fyzické Právnické Nabytí vlastnictví zděděného majetku potvrzuje soud.

DĚDICKÉ PRÁVO VLASTNICKÉ PRÁVO Pojmy: ZŮSTAVITEL = zemřelá osoba, po které se dědí POZŮSTALOST = majetek, který zůstane po zůstaviteli VLASTNICKÉ PRÁVO PŘECHÁZÍ NA DĚDICE JIŽ V DEN SMRTI ZŮSTAVITELE Není-li žádný dědic pozůstalost připadá státu.

ZPŮSOBY DĚDĚNÍ MAJETKU Majetek se dědí: Ze závěti (způsoby zřízení závěti jsou uvedeny v zákoně: Formou notářského zápisu Pořízením zůstavitele vlastnoručním napsáním a podepsáním 2. Ze zákona 3. Z závěti + ze zákona (část majetku ze závěti a část ze zákona)

DĚDĚNÍ MAJETKU ZE ZÁKONA Pokud nenabývá dědictví dědic ze závěti, pak dědí ZE ZÁKONA příbuzní a blízké osoby, podle zákonem stanoveného pořadí dědických skupin. První skupina:stejným dílem manžel a zůstavitelovy děti (manželské i nemanželské). Nedědí-li některé z dětí, jeho podíl připadá jeho dětem.

DĚDĚNÍ MAJETKU ZE ZÁKONA Nedědí-li potomci → Druhá skupina: dědí manžel (vždy nejméně polovinu dědictví) + zůstavitelovi rodiče a osoby, které žily se zůstavitelem ve společné domácnosti nejméně 1 rok před zůstavitelovou smrtí a z toho důvodu pečovaly o společnou domácnost nebo byly na zůstavitele odkázány výživou. Dědici druhé skupiny dědí stejným dílem, ale manžel nejméně polovinu dědictví.

DĚDĚNÍ MAJETKU ZE ZÁKONA Nedědí-li manžel ani žádný z rodičů → Třetí skupina: dědí stejným dílem zůstavitelovy sourozenci a osoby spolužijící za stejných podmínek jako ve druhé skupině. Nedědí-li některý ze sourozenců,připadá jeho dědický podíl jeho dětem. Nedědí-li nikdo z dědiců ve třetí skupině Čtvrtá skupina: dědí stejným dílem prarodiče zůstavitele, a nedědí-li žádný z nich, připadá dědictví stejným dílem jejich dětem, tj. ve vztahu k zůstaviteli jeho tetám a strýcům.

DĚDĚNÍ ZE ZÁVĚTI Dědí-li se ze závěti, musí: Nezletilí potomci dostat alespoň tolik, kolik by dědili ze zákona Zletilí potomci alespoň polovinu dědického podílu ze zákona Závěť by byla neplatná, kdyby toto pravidlo nerespektovala.

VYDĚDĚNÍ ZE ZÁVĚTI Zůstavitel může své potomky vydědit ze závažných důvodů uvedených v občanském zákoníku. Důvody vydědění: Potomek v rozporu s dobrými mravy neposkytl zůstaviteli pomoc v nemoci nebo stáří Neprojevuje-li o zůstavitele opravdový zájem Vede-li trvale nezřízený život

NEOPOMENUTELNÍ DĚDICOVÉ + DĚDĚNÍ DLUHŮ S MAJETKEM Potomci = neopomenutelní dědicové Se zděděným majetkem přejímají dědici i zůstavitelovy dluhy do výše zděděného majetku. Dědic může dědictví odmítnout, ale pouze celé. Z důvodu dědické nezpůsobilosti nedědí, kdo spáchal trestný čin proti zůstaviteli, členům jeho rodiny nebo jeho rodičům, pokud mu zůstavitel neodpustil.