Programové dokumenty mikroregionů jako faktor jejich rozvoje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktualizace Rozvojového konceptu CR na Šumavě Regionální marketing Vimperk
Advertisements

Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Podpora meziobecní spolupráce Prohlubování meziobecní spolupráce David Bohadlo Vedoucí právního týmu.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Metodická podpora plánování obcí ze strany MMR
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Společnost pro regionální ekonomické poradenství PROBLÉMY A VÝZVY REGIONÁLNÍ POLITIKY V ČR Z POHLEDU REGIONÁLNÍ PRAXE Rozvoj regionů a 10 let regionální.
Spolupráce venkovských obcí Radim Perlín Příspěvek vznikl za podpory projektů WD Regionální diferenciace venkovského prostoru: disparity a možnosti.
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
REGIONÁLNÍ POLITIKA V ČR V KONTEXTU KOHEZNÍ POLITIKY EU RNDr.Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Program rozvoje cestovního ruchu Královéhradeckého kraje Úvodní setkání řídící skupiny – 28. června 2007– Hradec Králové 1 PROGRAM ROZVOJE CESTOVNÍHO RUCHU.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Prohlubování meziobecní spolupráce na území ORP Kutná Hora.
RIS JMK III Radim Kocourek Jihomoravské inovační centrum , Regionální inovační fórum, Praha.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
Společnost pro regionální ekonomické poradenství SPOLUPRÁCE V PROCESU STRATEGICKÉHO PLÁNOVÁNÍ MIKROREGIONŮ VYUŽITÍ METODICKÝCH PŘÍSTUPŮ K PROBLEMATICE.
Společnost pro regionální ekonomické poradenství SYNERGIE v přístupu k rozvoji venkova Představení projektu a vybrané poznatky Seminář Venkov 2009 – 5.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
Společnost pro regionální ekonomické poradenství OBEC VERSUS MIKROREGION OD MYŠLENKY K PROJEKTŮM Seminář pro mikroregiony – Havlíčkův Brod – 3. listopadu.
REGIONÁLNÍ ROZMĚR ROZVOJOVÝCH PRIORIT a STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
SWOT analýza David Kobza. Co analyzujeme S trenghts – silné stránky W eaknesses – slabé stránky O pportunities – příležitosti T hreats – hrozby  vnitřní.
Společnost pro regionální ekonomické poradenství Informační a metodická podpora: Informační a metodická podpora: duh
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
1. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 10:00 hod. C ESTOVNÍ RUCH – PROJEKT MOS.
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
II. kolo kulatých stolů – SMS ČR MAS Hustopečsko – MěÚ Hustopeče 26. srpna 2015.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie rozvoje obce – tvorba koncepčního dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem na období fáze tvorby koncepčního dokumentu Mgr.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
Strategie regionu, obce
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
Název akce, místo, datum.
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Program rozvoje Ústeckého kraje
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Transkript prezentace:

Programové dokumenty mikroregionů jako faktor jejich rozvoje Poznatky výzkumných úkolů MMR ČR WB-29-04 a WB-07-05 a z dlouholeté spolupráce se svazky obcí

GaREP, spol. s r.o., Společnost pro regionální ekonomické poradenství Od roku 1994 se věnuje tvorbě koncepčních dokumentů – významnou skupinu tvoří svazky obcí – celkem 50 mikroregionálních strategií Poradenství v oblasti regionálního rozvoje zejména pro venkovské obce a města, koncepční dokumenty krajů Od roku 2004 řešení výzkumných úkolů Ministerstva pro místní rozvoj ČR – pro svazky obcí zásadní: Venkovský prostor a jeho oživení – místní zdroje a jejich využití, problémy a jejich řešení (WB-29-04) Spolupráce obcí jako faktor rozvoje – efektivnost a formy spolupráce obcí (WB-07-05) Aktuální výzkumný projekt: Rozvojový Interaktivní Audit – metodika RIA pro nastavení vhodných nástrojů regionální politiky ke zmírnění regionálních disparit a dynamizaci rozvoje v regionech (WD-39-07-1)

Spolupráce obcí Základní formou obecní spolupráce jsou svazky obcí Technické svazky obcí x Rozvojové svazky obcí („mikroregiony“) Svazky obcí jako základna pro další formy spolupráce s jinými obcemi, podnikateli či ostatními subjekty (MAS, euroregiony apod.) Řada forem spolupráce, ale s omezenými kompetencemi; pro realizaci různých typů aktivit nutná účast v různých formách (spolupráce se realizuje účelově, pro získání dotace) Neustálé proměny forem spolupráce namísto zkvalitnění činnosti stávajících uskupení Častý nesoulad formy a obsahu spolupráce

Vývoj počtu svazku obcí v letech 1994-2005 Pramen: RARIS, Ministerstvo financí, 2006

Přístupy k tvorbě rozvojových strategií svazků obcí Východiska pro strategii rozvoje – kvalita fungování svazku, existence manažera, existující rozvojové dokumenty Strategie svazků obcí – obvykle jediný rozvojový dokument obce Role strategie svazku: vymezení směřování rozvoje celého území – vymezení společných činností – provázání individuálních činností jednotlivých obcí (nutno rozlišovat vzhledem k implementaci) Motivy pro zpracování (vnitřní potřeba x tlak zvenčí) Přístupy k tvorbě Vlastní tvorba Vlastní tvorba + externí metodické vedení Kompletní externí zpracování Strategie x Program x Plán (klíčové časové hledisko) Struktura a obsah se odvíjí od velikosti a cílů svazků obcí

Struktura rozvojových strategií – dle Metodiky ÚÚR Úvod Analytická část Profil mikroregionu Základní geografická charakteristika Historický vývoj mikroregionu Analýza složek a funkčních systémů Ekonomická situace mikroregionu Ekologická situace a ochrana životního prostředí Širší vztahy Závěry situační analýzy SWOT analýza Problémová analýza Návrhová část Strategická vize Strategické cíle, směry rozvoje, priority, opatření Finanční rámec

Struktura rozvojových strategií – dle praxe GaREPu Úvod A. Analytická část Základní charakteristika, Obyvatelstvo a sídla, Trh práce, Hospodářství, Služby a občanská vybavenost, Doprava, Technická infrastruktura a územní plánování, Životní prostředí, Cestovní ruch, Ekonomická situace obcí a svazku obcí SWOT analýza Problémová analýza B. Návrhová část Strategie rozvoje Program rozvoje Akční plán Finanční rámec C. Projektové fiše

Mikroregion Hustopečsko - Grafická ukázka I

Mikroregion Hustopečsko - Grafická ukázka II

Tvorba rozvojové strategie Úzká součinnost s obcemi - pravidelná setkání: Představení harmonogramu a způsobu řešení Představení výsledků analýz a diskuze nad SWOT (v návaznosti na informace poskytnuté obcemi) Formulace rozvojových směrů a diskuze nad rozvojovými opatřeními Výběr projektů a aktivit pro akční plán (obce průběžně zasílají plánované projekty) Závěrečné setkání a představení výstupu Při svazku tvořeném značným množstvím obcí je účelné vytvořit pracovní skupinu. Elektronická komunikace jak s představiteli svazku obcí tak přímo se všemi obcemi. Důraz na stručnost a přehlednost analytické části – Detailnější analýzy a tabulkové výstupy v přílohách. Využití kartogramů a kartodiagramů k prezentaci situace

Problémy tvorby a realizace rozvojové strategie Rozdílné zapojení představitelů jednotlivých obcí – otázka vyváženosti a transparentnosti Nedostatečný nadhled, omezené vnímání širšího kontextu a výhod spolupráce Omezené využívání možností spolupráce a synergických efektů – slabá solidarita a motivace spolupracujících obcí Nezbytný kvalifikovaný manažer svazku (nejen formální znalostí, ale zejména působení jako stmelující prvek a iniciátor) Největší problémy při tvorbě finančního rámce různé modely financování různá společná činnost: obecní x mikroregionální projekty nevyjasněné financování projektových záměrů (finanční podíl na aktivitách x jejich územní dopad), „fiktivnost“ údajů

Mikroregion Vranovsko – Grafická ukázka III Pramen: WB-29-04, zapracováno do Strategie mikroregionu Vranovsko

Závěrem ke spolupráci obcí Pro úspěšnost spolupráce je klíčový lidský faktor (ochota spolupracovat), mimořádný význam schopného manažera Nezbytné koncepční řízení spolupráce (nikoliv momentální potřeby či možnosti dotací) Členství ve více uskupeních – nároky na obec a tříštění aktivit – vhodnější využít jednoho uskupení, které by jménem obcí vstupovalo do dalších interakcí Nezastupitelná role svazků obcí v regionální politice Role kraje v podpoře mikroregionů Metodická, organizační, finanční a technická podpora meziobecní spolupráce Tvorba informační základny pro analytické procesy – omezení zátěže obcí opakovaným dotazováním (viz komplexní šetření v obcích JMK v roce 2002)

Společnost pro regionální ekonomické poradenství Děkuji za pozornost! Ing. Jan Binek GaREP, spol. s r.o., Brno Společnost pro regionální ekonomické poradenství www.garep.cz garep@garep.cz

Svazky obcí Jihomoravského kraje v roce 2005