AV stručná prezentace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Hodnocení efektivity výuky z pohledu pedagogiky
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Něco o pozorování Tereza Krajčová Lenka Prachařová Anna Rokytová
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Jak se dělá andragogický výzkum
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Motivace ve vzdělávání dospělých Lektor: Mgr. Šárka Prachařová
Hypotézy ve výzkumu.
 CONEO STRUKTURA PREZENTACE 1.Vymezení pojmu analýza tréninkových potřeb, přístup CONEO 1.Úrovně a metody ATP 2.Rozhraní zadavatel -dodavatel, vztahy.
Didaktické prostředky
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MARKETINGOVÝ.
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
Sociologický výzkum.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník LS 2010 Jabok, ETF 2. výukový blok.
Didaktické zásady výuky přírodopisu
VY_32_INOVACE_EKO_07 MARKETINGOVÝ VÝZKUM II. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Pedagogika jako věda Její předmět, cíle, metody, postavení v rámci společenských věd, jednotlivé disciplíny, základní pojmy.
Metody pedagogické diagnostiky
Metody sociální psychologie
Přehled výzkumných metod
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Pedagogická diagnostika
VÝUKOVÉ METODY Přehled.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Základy pedagogické metodologie
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Teorie vzdělávání dospělých
Případová studie Seminář 2014.
Struktura bakalářské práce
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Generátory tvorby hodnoty
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
Didaktické metody Androdidaktika.
Základy pedagogické metodologie Kateřina Vlčková Katedra pedagogiky PdF MU PS 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autor práce:
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Didaktické prostředky
Didaktické zásady edukačního procesu
Pedagogické disciplíny
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Teorie vzdělávání dospělých
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Didaktické metody Androdidaktika.
Úvod do kvalitativního výzkumu
DIDAKTICKÉ ZÁSADY obecné požadavky uplatňované v procesu výuky zajišťují kvalitu výchovně vzdělávacího procesu vztahují se na všechny stránky výuky, na.
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

AV stručná prezentace

Andragogický výzkum. Metody a techniky andragogických výzkumů. Příklady. A – je věda samostatná, má svůj předmět činnosti, terminologii, metodologii a teorii. Zkoumá vzdělávací a výchovné možnosti dosp., faktory, procesy, přístupy… ANDRAGOGICKÝ VÝZKUM se zaměřuje na otázky: Andragogika v systému věd Andragogika a andr.praxe Funkce A v ostatních antropogenetických vědách Funkce VD v systému CU A a podniková pedagogika Základna a formy VD AV:1) slouží A. teorii k sumarizaci poznatků a údajů o vzdělávací a výchovné realitě 2) dává podklady pro výroky, hypotézy a formulací problémů 3) systematicky popisuje, analyzuje a objasňuje realitu

Andragogický výzkum. Metody a techniky andragogických výzkumů. Příklady. Metoda – obecný teoretický přístup ke zkoumání reality, je měřitelná. Technika – konkrétní nástroj, kterým se bude něco měřit /porovnávat Metody: empiricko-kvantitativní induktivní postup založený na pozorování empirických jevů získané poznatky jsou zevšeobecňovány a shrnuty do hypotéz, jimiž jsou pozorované jevy vysvětlovány následně se hledají souvislosti mezi hypotézami a tvoří se hypotézy vyššího typu - TEORIE kvalitativně-interpretativní deduktivní postup, jehož podstatou je interpretace světa tak, jak jej subjektivně vidíme nestrukturované rozhovory Typy výzkumů: základní – řešení základních problémů vědní disciplíny (Beneš říká, že není v A možný) aplikovaný – aplikace výsledků základních výzkumů na konkrétní zkušenost teoretický – analýza, syntéza… empirický – práce s konkrétními daty (nejčastěji používaný v A) akční – bezprostřední reakce na situaci strategicko-koncepční – dlouhodobé systémové otázky

Andragogický výzkum. Metody a techniky andragogických výzkumů. Příklady. Techniky (1): Dotazník + rychlá realizace i vyhodnocení, nízká cena, schopnost zpracování značného množství dat, anonymita - malá návratnost, uzavřený dotazník, formulace otázek, nemožnost doplňujících otázek otázky otevřené, uzavřené př. využití: evaluace studia Rozhovor (interview) + vysoká vypovídací schopnost získaných dat, možnost vysvětlení nejasností - menší množství, vysoká nebezpečnost manipulace, ovlivnění osobou tazatele, časová a finanční náročnost, není anonymita, náročnost vyhodnocení strukturovaná, polostrukturovaný, nestrukturovaný (volný) př. evaluace studia, vytváření plánů rozvoje zaměstnanců Pozorování + vysoká vypovídací schopností získaných dat, může být nízká míra zkreslení - časová a finanční náročnost, náročnost na pozorovatele při realizaci a zejm. při vyhodnocení, otázky legitimity zúčastněné, nezúčastněné př. evaluace studia, spokojenosti, úrovně pochopení apod.

Andragogický výzkum. Metody a techniky andragogických výzkumů. Příklady. Techniky (2): Experiment - záměrné vyvolání určitého jevu a pozorování změny, které vyvolává - nutná je kontrolní skupina - v soc. vědách obtížný – nelze separovat všechny spolupůsobící jevy - př. Hawthornské experimenty – zlepšení výkonu v důsledku zařazení do výzkumného projektu Analýza dokumentů + vysoká vypovídací schopnost získaných dat, nízká míra zkreslení - časová a finanční náročnost, náročnost při vyhodnocování vhodná jako doplňková technika př. evaluace studijních výsledků – kresba, výtvor, písmo… A další: Anketa, Beseda, Didaktické testy

25B. Specifika vzdělávání a učení v dospělosti 25B. Specifika vzdělávání a učení v dospělosti. Zájmy, potřeby a motivace dospělých. Zásady vzdělávání dospělých. Didaktické zásady: zásada názornosti – systematické a uvážlivé používání didaktických pomůcek (hlavní zásada Komenského) zásada uvědomělosti – motivace, víme co a proč se učíme zásada přiměřenosti – obsah, rozsah učiva, jeho obtížnost musí odpovídat úrovni posluchačů zásada soustavnosti – logické uspořádání výuky zásada trvanlivosti – co nejlepší vybavování, včasné a logické uplatňování zásada využívání kladných rysů (hledáme co žák umí) zásada vědeckosti (respektující úroveň posluchačů a zaměření kurzu) zásada spojování teorie s praxí – výuka k uplatňování osvojených poznatků zásada individuálního přístupu zásada participativnosti – uvědomělá aktivita všech účastníků zásada přirozenosti vyučování – přitažlivost obsahu, metod, prostředí, přirozená atmosféra zásada přístupnosti vyučování Mimo těchto didaktických zásad je třeba si uvědomit, že vzděláváme dospělé a přizpůsobit tomuto vzdělávání.