Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
B.Procházka Poděbrady 16. –
VÝŽIVA – základní složky potravy
Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let
Český červený kříž Oblastní spolek Chrudim
Ekocentrum Paleta – Zdraví na talíři. Vazba na strategické dokumenty města – Akční plán strategie města – opatření „Rozvoj programů péče o zdraví obyvatel“
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
Tuky v dětském jídelníčku
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
stravovací režim školáků
ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ r.1964 – r r
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Rizikového chování v dospívání
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Spotřební koš - zařazování potravin do spotřebního koše,
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Svačiny českých (a slovenských) dětí
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
MultiVita pomáhá s chutí růst Ing. Radka Šimánková Manažerka značky Rama.
Praha 5/2014 Fórum prevence dětské nadváhy a obezity.
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Preventivní programy v ordinaci PLDD
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Potraviny pro zvláštní výživu
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Nutriční poradenství.
Výživa I..
a zdravého životního stylu.
Význam výživy ve sportu
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Hlavní cíl ČSVV,,Nechť tvá strava je tvým lékem, a ne tvůj lék tvojí stravou.“ Hippokrates 5. stol. př. Kr. ČSVV proto klade největší důraz na zdravotní.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
Předškolní vzdělávání a školní stravování 2010 Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny rostlinného původu
Suroviny pro cukráře I. ročník
Spotřební koš ve školním stravování
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc. Alena Strosserová

Školní stravování v číslech (rok 2007) počet školních jídelen: 9 028 počet dospělých strávníků: 310 000 počet dětských strávníků: 1 300 000 100 % dětí mateřských škol (pokrývá asi 60 % denního příjmu energie) 78 % dětí ze základních škol 58 % studentů středních škol (v obou skupinách tvoří asi 35 % denního příjmu stravy)

Výživa odpovídající fyziologickým potřebám dítěte předpokladem pro adekvátní růst a vývoj (mozek a další tělesné orgány, tělesné složení apod.) zajištění dobrého zdravotního stavu v dětství i dospělosti význam školního stravování praktické místo aplikace praktické místo výuky k výživě dítěte, později dospělého člověka

Společnost pro výživu ustanovena v roce 1945 zaměřena na komplexní problematiku školního stravování uznávaná odborná společnost pro výživu (Ministerstvo zdravotnictví) člen Federace evropských nutričních společností (FENS) a Fóra mezinárodních nutričních společností(IUNS) pořádá konference v Pardubicích internetové zpravodajství a poradenství pro školní jídelny časopis Výživa a potraviny (6x ročně)

Spotřební koš základní kritérium posuzování pestrosti stravy ve školních jídelnách zákonná norma kontrolován ČSI, zřizovatelem a hygienou obsahuje 10 základních komodit potravin

Školní stravování v popředí pozornosti odborný zájem o nové vědecké poznatky různé životní filozofie ekonomický zájem

Školní stravování v pozornosti odborníků a médií vychází z trendu posledních 10-15 let doporučení nového přístupu k výživě dětí i dospělých v rámci doporučených denních dávek (v ČR nebyla oficiálně měněna tato doporučení za posledních 20 let) odborné publikace – vyšší příjem bílkovin v časném věku může vyvolat větší tvorbu tukové tkáně ve věku pozdějším v médiích prezentováno tak, že školní stravování podporuje rozvoj obezity nikdo se nezabýval hlubší analýzou těchto údajů, které jsou tak vytrženy z kontextu dalších poznatků

Příjem bílkovin v dětském věku bílkoviny potencují růst a vývoj všech tkání organizmu, součástí většiny metabolických reakcí méně významný zdroj energie než ostatní živiny některé aminokyseliny si organizmus nedovede sám vytvořit (odkázán na příjem z potravy) u dětí na jednotku hmotnosti potřeba těchto aminokyseliny několikanásobně vyšší než u dospělých = dítě ve své výživě potřebuje kvalitní bílkovinu studie SPV prokazují, že příjem bílkovin je vyšší v domácí stravě než ve školní jídelně

Školní stravování v prevenci rozvoje civilizačních onemocnění školní jídelna směřování výživy dětí ke zdravému způsobu výživy způsob výživy dětí podřízen určitému systému = nerušme tento systém, ale přizpůsobujme ho vědeckým poznatkům! školní stravování významná základna pro prevenci rozvoje obezity i jiných onemocnění, která se objevují při nutričně a energeticky nevyvážené stravě

Důvody konání dnešního tiskového setkání: Závěr Důvody konání dnešního tiskového setkání: školní stravování má celospolečenský význam výživa dítěte i dospělého má řadu aspektů, které spolu souvisí a nelze je pouze zjednodušovat existují organizace, které se problematikou výživy člověka a obyvatel zabývají dlouhodobě školní stravování má řadu dalších problémů, na které chceme upozornit

Děkuji Vám za pozornost!