Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc. Alena Strosserová
Školní stravování v číslech (rok 2007) počet školních jídelen: 9 028 počet dospělých strávníků: 310 000 počet dětských strávníků: 1 300 000 100 % dětí mateřských škol (pokrývá asi 60 % denního příjmu energie) 78 % dětí ze základních škol 58 % studentů středních škol (v obou skupinách tvoří asi 35 % denního příjmu stravy)
Výživa odpovídající fyziologickým potřebám dítěte předpokladem pro adekvátní růst a vývoj (mozek a další tělesné orgány, tělesné složení apod.) zajištění dobrého zdravotního stavu v dětství i dospělosti význam školního stravování praktické místo aplikace praktické místo výuky k výživě dítěte, později dospělého člověka
Společnost pro výživu ustanovena v roce 1945 zaměřena na komplexní problematiku školního stravování uznávaná odborná společnost pro výživu (Ministerstvo zdravotnictví) člen Federace evropských nutričních společností (FENS) a Fóra mezinárodních nutričních společností(IUNS) pořádá konference v Pardubicích internetové zpravodajství a poradenství pro školní jídelny časopis Výživa a potraviny (6x ročně)
Spotřební koš základní kritérium posuzování pestrosti stravy ve školních jídelnách zákonná norma kontrolován ČSI, zřizovatelem a hygienou obsahuje 10 základních komodit potravin
Školní stravování v popředí pozornosti odborný zájem o nové vědecké poznatky různé životní filozofie ekonomický zájem
Školní stravování v pozornosti odborníků a médií vychází z trendu posledních 10-15 let doporučení nového přístupu k výživě dětí i dospělých v rámci doporučených denních dávek (v ČR nebyla oficiálně měněna tato doporučení za posledních 20 let) odborné publikace – vyšší příjem bílkovin v časném věku může vyvolat větší tvorbu tukové tkáně ve věku pozdějším v médiích prezentováno tak, že školní stravování podporuje rozvoj obezity nikdo se nezabýval hlubší analýzou těchto údajů, které jsou tak vytrženy z kontextu dalších poznatků
Příjem bílkovin v dětském věku bílkoviny potencují růst a vývoj všech tkání organizmu, součástí většiny metabolických reakcí méně významný zdroj energie než ostatní živiny některé aminokyseliny si organizmus nedovede sám vytvořit (odkázán na příjem z potravy) u dětí na jednotku hmotnosti potřeba těchto aminokyseliny několikanásobně vyšší než u dospělých = dítě ve své výživě potřebuje kvalitní bílkovinu studie SPV prokazují, že příjem bílkovin je vyšší v domácí stravě než ve školní jídelně
Školní stravování v prevenci rozvoje civilizačních onemocnění školní jídelna směřování výživy dětí ke zdravému způsobu výživy způsob výživy dětí podřízen určitému systému = nerušme tento systém, ale přizpůsobujme ho vědeckým poznatkům! školní stravování významná základna pro prevenci rozvoje obezity i jiných onemocnění, která se objevují při nutričně a energeticky nevyvážené stravě
Důvody konání dnešního tiskového setkání: Závěr Důvody konání dnešního tiskového setkání: školní stravování má celospolečenský význam výživa dítěte i dospělého má řadu aspektů, které spolu souvisí a nelze je pouze zjednodušovat existují organizace, které se problematikou výživy člověka a obyvatel zabývají dlouhodobě školní stravování má řadu dalších problémů, na které chceme upozornit
Děkuji Vám za pozornost!