Ing. Jana Korytárová, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kalkulace plných a variabilních nákladů
Advertisements

Metodika Full Cost Metodika Full Cost byla vytvořena v rámci projektu Metodika Full Cost na Mendelově univerzitě v Brně, registrační č.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ROZPOČTOVÁNÍ.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Náklady VY_32_INOVACE_ při výrobě, obchodování, dopravě apod. dochází k spotřebě či opotřebení výrobních faktorů - pokud tuto spotřebu či opotřebení.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Kdo vytváří přidanou hodnotu
Informační nástroje pro řízení po linii výkonu
Předmět: Provozní ekonomie Cvičící: Ing. Jan Tichý, Ph.D.
Financování stavební zakázky
Kalkulační třídění nákladů Technická univerzita v Liberci
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_2_07.
Výrobní činnost.
Formy nabídkové ceny Individuální kalkulace
Úvod do podnikových financí
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_2_04.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
4.Kalkulace nákladů.
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_243.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek - oceňování Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Financování podniku Kalkulace – vyčíslení nákladů při výrobě slouží k tvorbě ceny sleduje strukturu a výši nákladů na ni závisí,zda firma prodělá,nebo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_2_03.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
Řízení nákladů a ceny stavby
Cena a cenová politika. množství peněz, které musíme na trhu zaplatit za výrobek nebo službu a je to jediný nástroj z 4P, který přináší příjmymnožství.
Kalkulace nákladů.
Ekonomika a management přednáška č.3
Červen 2013VY_32_INOVACE_UCE_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_264.
Oceňování DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
Didaktický rozbor vybraných okruhů učiva Kurz DEP 507.
Členění nákladů v nákladovém účetnictví
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Autor: Ing.Holenda Jiří
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Úvod do podnikových financí
Označení materiálu:VY_32_INOVACE_EKO_1183 Ročník:3. Vzdělávací obor:Ekonomika Tematický okruh:Kalkulace Téma:Kalkulace přirážková Jméno autora:Ing. Miroslava.
Označení materiálu:VY_32_INOVACE_EKO_1181 Ročník:3. Vzdělávací obor:Ekonomika Tematický okruh:Kalkulace Téma:Kalkulační metody. Prosté dělení Jméno autora:Ing.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1186 Ročník: 3. Vzdělávací obor:
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Naklady a jejich členění
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Akademický senát AMU 4. listopadu Akademický senát AMU.
Kalkulace - učitel.
Název předmětu : Rozpočtování staveb Identifikace předmětu : Bc./Oceňování majetku - PRA_OMP, PRA_OMK Cíle předmětu: Základní teorie a praktické postupy.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Pracovní list Kalkulace neúplných nákladů. Příklad 1: Firma vyrábí kabelky –spotřeba materiálu je 415 Kč/ks, mzdy 275 Kč/ks, ostatní variabilní náklady.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vnitropodnikové účetnictví. Finanční účetnictví Normativně upraveno Sleduje aktiva, pasiva, náklady a výnosy účetní jednotky za celek Poskytuje souhrnné.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Aktualizace organizační struktury ÚMČ
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozpočty a kalkulace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Digitální učební materiál
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Finanční plán stavební zakázky
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Manažerské účetnictví a řízení po linii výrobků, prací a služeb
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Taxi SLUŽBA „Gofaster!“
Transkript prezentace:

Ing. Jana Korytárová, Ph.D. Cena stavební práce Ing. Jana Korytárová, Ph.D.

Cena stavební práce Položka rozpočtu stavební části Číselný kód položky Popis položky M.j. Množství položky v m.j. Jednotková cena v Kč/m.j. Celkem za položku Jednotková hmotnost v t Hmotnost v t celkem za položku P10_Cena_stavební_práce

Cena stavební práce Kalkulační vzorec Jednotková cena v Kč/m.j. zahrnuje: Náklady + Zisk Výpočet na základě kalkulačního vzorce. Náklady a zisk jsou stanoveny v Kč na m.j.stavební práce – na kalkulační jednici. Kalkulační vzorec obvykle používaný ve stavebnictví: Přímé náklady (PN): Přímý materiál (H) Přímé mzdy (M) Ostatní přímé náklady (OPN) Stroje(S) Nepřímé náklady (NN): Režie výrobní (RV) Režie správní (RS) Zisk (Z) Cena celkem P10_Cena_stavební_práce

Kalkulační vzorec – přímé náklady Přímý materiál (H hmoty normovatelné) Kód položky (podle SKP nebo EČM) Popis položky (podle SKP nebo EČM) M.j. položky Norma spotřeby Pořizovací cena materiálu Položka celkem Jednotková hmotnost Hmotnost celkem za položku Přímé mzdy (M normovatelné) Kód profese (KZ) Popis profese Výkon v normohodinách (Nh) Hodinový mzdový tarif Položka celkem P10_Cena_stavební_práce

Kalkulační vzorec – nepřímé náklady Režie výrobní (RV) zahrnuje všechny druhy nákladů vznikajících při realizaci výroby jako skupina nákladů na více činností. Jsou to např.: náklady na nakupované služby související přímo s výrobou (telefony, energie mimo přímých nákladů na stroje apod.); náklady na spotřebu režijních materiálů; mzdy mistrů, stavbyvedoucích apod. včetně odvodů do fondů sociálního a zdravotního pojištění. Režie správní (RS) zahrnuje všechny náklady spojené se správou a řízením podniku. Jsou to např. : náklady na nakupované služby související s činností správy podniku (telefony, energie, pronájmy); náklady na spotřebu režijních materiálů; mzdy pracovníků včetně odvodů do fondů sociálního a zdravotního pojištění; odpisy služebních vozidel apod. P10_Cena_stavební_práce

P10_Cena_stavební_práce Kalkulační vzorec Zisk stanoví se podle: požadavků podniku, nebo možností vycházejících ze situace na trhu Cena celkem = PN (H+M+OPN+S) + NN (RV+RS) + Z P10_Cena_stavební_práce

Cena stavební práce Výpočet na kalkulační jednici Náklady na materiál na položku v Kč: Norma spotřeby x pořizovací cena materiálu Náklady na materiál celkem v Kč:  Nákladů na jednotlivé položky Náklady na mzdy na položku v Kč: Množství Nh x hodinový mzdový tarif + Případně prémie v % ze mzdy Náklady na mzdy celkem v Kč: Náklady na stroje na položku v Kč: Množství Sh x hodinová sazba provozu stroje Náklady na stroje celkem v Kč:  Nákladů na jednotlivé položky Ostatní přímé náklady celkem v Kč, odvody do fondů:  Nákladů na přímé mzdy x 0,35 (rok 2005) Režie výrobní celkem v Kč: sazba x základna Režie správní celkem v Kč: sazba x základna Zisk celkem v Kč: sazba x základna P10_Cena_stavební_práce

Cena stavební práce - rekapitulace Jednotková cena stavební práce Přímé náklady (PN) Nepřímé náklady (NN) Zisk (Z) H M O T Y Mzdy OPN Stroje Režie Režie výrobní správní Zpracovací náklady (ZN) Přímé zpracovací náklady (PZN) Hrubé rozpětí (HR) P10_Cena_stavební_práce

P10_Cena_stavební_práce Kalkulace sazby SH Kalkulační vzorec: Náklady na pořízení a provoz (na hodinu provozu stroje – kalkulační jednice): Roční odpis Náklady na opravy a údržbu za rok Náklady na převozy za rok  Nákladů / počet hodin provozu stroje za rok Náklady v Kč/ hodinu provozu stroje Náklady na provozní hmoty: Položka – kód, popis, norma spotřeby pořizovací cena, celkem za položku  Nákladů (jednotlivých položek) Kalkulační sazba stroje (pro ceny stavebních prací): Náklady na pořízení + Náklady na provozní hmoty P10_Cena_stavební_práce