UČEBNÍ ÚLOHY Je to široká škála všech učebních zadání a to od nejjednodušších úkolů, vyžadujících pouhou pamětní reprodukci poznatků, až po složité úkoly,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorová písemka Poznámka: Bonusové příklady jsou nepovinné, lze za ně ale získat body navíc. (2 body) Definujte pojem gradient. Vypočítejte gradient funkce.
Advertisements

Obsah dějepisného vyučování, výběr dějepisného učiva, obtížnost dějepisného učiva Přednáška č. 5 AR 2013/2014.
Hodnocení ve výuce dějepisu Přednáška č. 12 AR 2011/2012.
Atomová a jaderná fyzika
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Komunikační dovednosti
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Textová média v DV AR 2013/2014.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Rozumíme silám tření? aneb Prezentace třecích sil… … v učebnicích, … ve škole, … v didaktických časopisech …?
Sociologický výzkum.
Odborný styl Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ PředmětČeský jazyk Ročník a obor1.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2206_VO8 MYŠLENÍ © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Diagram příčin a následků (Ishikawův diagram)
Příklad 1: Výpočet π podle Archiméda
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Metody a organizační formy při výuce fyziky Jiří Tesař.
Úkol č. 7: Logické obvody – logické funkce
K měření teploty použijeme digitální teploměr firmy Vernier. Stanovení rovnovážné teploty pomocí lite-161.exe.
Technologie ročník, učební obory:strojní mechanik obráběč kovů
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Seminář Martina Kekule
VY_32_INOVACE_PSYPS12860ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Písemná práce z CJL.
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Zadání samostatné práce SP3 Historie počítačů. CÍL a Úkol Vyhledat informace na internetu Téma je Historie počítačů Napište referát na minimálně 1stranu.
Didaktika přírodopisu 2
VÝUKOVÉ METODY Přehled.
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
VYUČOVACÍ PROCE S A JEHO FÁZE
Teorie ES a jejich aplikace Biskup Jiří, Fakulta stavební, ČVUT Praha, Květen 2004.
Autor výukového materiálu:
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
Exponenciální funkce VY_34_INOVACE Matematika, č.přílohy
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Geometrická definice absolutní hodnoty Autor: Mgr. Eva Hubáčková Použití: výklad a procvičení geometrického významu absolutní hodnoty Datum vypracování:
Úvod do programování Vyučující: Mgr. Vítězslav Jersák
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Didaktika geografie.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
Didaktické metody Androdidaktika.
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
VY_32_INOVACE_BATKOVA_CEJJLI. 03 VÝTAH (Teorie). VÝKLAD.
1 Dopravní simulace Lekce 1:Úvod. 2 Představení Ondřej Přibyl, Ph.D. Schůzky: Konzultační hodiny: dohodou.
Myšlení a myšlenkové operace
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
VÝUKOVÉ METODY Výuková metoda je koordinovaný systém vyučovacích činností učitele a učebních aktivit žáka, který je zaměřen na dosažení učitelem stanovených.
Inteligence,tvořivost, paměť
Didaktika přírodopisu 2 Pracovní list a jeho tvorba
Didaktické metody Androdidaktika.
Didaktika přírodopisu 2 4. seminář Učební úlohy
Didaktika přírodopisu 2
Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU
Vzdělávací cíle Bloomova taxonomie
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
Pedagogika a psychologie
Funkční styl odborný.
Induktivní postupy ve výuce matematiky
Den otevřených dveří Název školy Datum.
KMT/DIZ1 Didaktika matematiky (předmět, úkoly, metody) Didaktický systém Matematické vzdělávání (cíle, úkoly) 1. SZZK Didaktika matematiky – předmět, úkoly,
Název produktu.
Esej Definice druh úvahy na odborné téma. Nebývá rozsáhlá, je psána většinou s estetickým záměrem. Od úvahy se liší tím, že zobecňuje a syntetizuje poznatky.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jarmila Nováková
VÝKLAD základní útvar výkladového postupu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jarmila Nováková
Transkript prezentace:

UČEBNÍ ÚLOHY Je to široká škála všech učebních zadání a to od nejjednodušších úkolů, vyžadujících pouhou pamětní reprodukci poznatků, až po složité úkoly, vyžadující tvořivé myšlení.

TAXONOMIE UČEBNÍCH ÚLOH Pavel Klapil: TAXONOMIE UČEBNÍCH ÚLOH 1.0 Úlohy vyžadující pamětní reprodukci poznatků Úlohy na znovupoznání Úlohy na reprodukci jednotlivých faktů, čísel, pojmů Úlohy na reprodukci definic, norem, pravidel … Úlohy na reprodukci velkých celků, básní, tabulek Formulace: Jak zní ? Definujte, zopakujte, reprodukujte Co platí? Uveďte zásady…

2.0 Úlohy vyžadující jednoduché myšlenkové operace s poznatky 2.1 Úlohy na zjišťování faktů )měření, vážení,jedn. výpočty 2.2 Úlohy na vyjmenování a popis faktů (výčet, soupis) 2.3 Úlohy na vyjmenování a popis procesů a způsobů činnosti 2.4 Úlohy na rozbor a skladbu 2.5 Úlohy na pozorování a rozlišování 2.6 Úlohy na třídění 2.7 Úlohy na vztahů mezi fakty (příčina, následek, cíl, vliv.. 2.8 Úlohy na abstrakci, konkretizaci a zobecnění 2.9 Řešení jedn. příkladů (s neznámými veličinami) Formulace: Vyjmenujte části, druhy, změřte, popište průběh, porovnejte, co je příčinou, rozdělte podle….

3.0 Úlohy vyžadující složité myšlenkové operace s poznatky 3.1 Úlohy na překlad (translaci, transformaci) 3.2 Úlohy na výklad (interpretaci, vysvětlení významu,.. 3.3 Úlohy na vyvozování ( indukci) 3.4 Úlohy na odvozování ( dedukci) 3.5 Úlohy na dokazování a ověřování (verifikaci) 3.6 Úlohy a hodnocení Formulace: Dokažte, ověřte správnost, , vysvětlete význam, odvoďte pravidlo, přeložte, zhodnoťte….

4.0 Úlohy vyžadující sdělení poznatků 4.1 Úlohy na vypracování přehledu, výtahu, obsahu apod. 4.2 Úlohy na vypracování zprávy, pojednání, referátu apod. 4.3 Samostatné písemné práce, výkresy, projekty apod. Formulace: Vypracujte přehled, zprávu, pojednání, referát, zprávu o měření, nakreslete schéma…

5.0 Úlohy vyžadující tvořivé myšlení 5.1 Úlohy na praktickou aplikaci 5.2 Řešení problémových situací 5.3 Kladení otázek a formulace úloh 5.4 Úlohy na objevování na základě vlastních pozorování 5.5 úlohy na objevování na základě vlastních úvah Formulace: Vypracujte návrh, vymyslete praktický příklad, navrhněte zlepšení, navrhněte nové řešení…