Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu Myšlení, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Monika Malá Tematická oblast Základy společenských věd Ročník Pátý Datum tvorby Září 2013 Anotace Tato prezentace se věnuje problematice vzniku myšlení. Popisuje druhy myšlení - vznik pojmů, soudů, úsudků Metodický pokyn Tato prezentace slouží jako elektronická učebnice, pro pátý ročník (osmiletého ) gymnázia základů společenských věd – psychologie. Časová dotace 45 minut.

2 Anotace: Tato prezentace se věnuje problematice vzniku myšlení
Anotace: Tato prezentace se věnuje problematice vzniku myšlení. Popisuje druhy myšlení - vznik pojmů, soudů, úsudků.

3 Myšlení = je nesložitější poznávací proces, který překračuje hranice bezprostředního poznávání. Umožňuje odhalovat postatu jevů a souvislostí mezi nimi, předvídat (anticipovat) jevy a hodnotit jejich závažnost.

4 Z vývojového hlediska jsou rozlišovány 2 druhy myšlení:
Názorné myšlení - realizuje se pomocí konkrétní činnosti. Nenázorné (pojmové) myšlení – probíhá prostřednictvím pojmů Opírá se o zobecněné poznatky – pojmy. Zobecnění umožňuje řeč, označovaná jako nástroj myšlení. Základním elementem řeči je slovo, které je nositelem pojmu.

5 Pojem, soud, úsudek – tři produkty myšlení
Pojem – je slovně vyjádřený souhrn obecných a podstatných vlastností předmětů a jevů. Existují pojmy: Srovnatelné (chrt, jezevčík) Nesrovnatelné (kámen , čest) Hierarchicky uspořádané (věta, souvětí) Rovnocenné (Praha, hlavní město) Souřadné (Hašek, Neruda)

6 Soudy Mezi pojmy nacházíme vztahy.
Např. soudy kladné, záporné, všeobecné, jedinečné apod. Vymyslete soudy, kde bude obsažen pojem růže.

7 Úsudek Postihuje vztahy mezi soudy.
Z výchozích soudů (premis) se vyvozuje závěr (úsudek). Lze rozlišovat 3 hlavní druhy úsudků: Induktivní úsudek (od jednotl. k obecnému) Deduktivní úsudek (od obec. k jednotlivému) Úsudek z analogie (mají-li 2 předměty stejné vlastnosti, mohou mít i některé další)

8 Tři hlavní druhy úsudků:
1.induktivní úsudek postupuje od jednotlivého k obecnému, 2.deduktivní úsudek má směr od obecného k jednotlivému, 3.úsudek z analogie předpokládá, že mají-li 2 předměty stejné vlastnosti, mohou mít i některé další vlastnosti shodné.

9 pojem 1 pojem 2 pojem3 pojem 4
Rex pes Rex nohy soud soud 2 Rex je pes Rex má 4 nohy. úsudek Všichni psi mají 4 nohy.

10 Proces myšlení se realizuje prostřednictvím myšlenkových operací:
Analýza a syntéza. Komparace (srovnávání). Klasifikace (třídění). Abstrakce (vydělování podstatných znaků). Konkretizace (opak abstrakce). Generalizace (zobecňování). Indukce , postup od jednotlivého k obecnému. Dedukce , postup od obecného k jednotlivému.

11 Řešení problémů A) Aplikace již existujícího, známého způsobu řešení. Využíváme zkušeností , konvenčních, běžně používaných postupů. Tzv. konvergenční (algoritmické) myšlení. Někdy dochází k mechanismu označovanému jako tzv. funkční fixace, může vést k ulpívání na určitých způsobech řešení a blokovat jiný přístup.

12 Řešení problémů II B ) vytvoření nového způsobu řešení.
Vyžaduje myšlení divergentní (tvořivé neboli laterální). Jde o myšlení pružné, překračující konvenční způsob nazírání. Projevuje se originální manipulací s informacemi.

13 Myšlení je předpoklad tvořivosti (kreativity)
Kreativitu ovlivňují faktory: Intelektuální schopnosti. Styly myšlení. Expertní znalosti a dovednosti. Osobnostní rysy. Vnitřní motivace. Podpůrné prostředí.

14 Tvůrčí činnost má etapy:
Přípravná fáze (definuje problém, získává informace). Inkubace (po počátečním neúspěchu nechává problém uležet, relativní klid, zpracovává informace na nevědomé úrovni). Iluminace (zážitek „aha“ – vyřešení problému). Verifikace (nápad je ověřen).

15 Zdroj: Mgr. Kateřina Juklová :Základy obecné psychologie, Gaudeamus, Univerzita Hradec Králové, Hradec Králové 2007


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google