„Šance pro Romy – podpora integrace Romů ohrožených sociální exkluzí, především z důvodu nezaměstnanosti a jejich začleněním na trh práce.“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnání 2. ročník tříletého studia č. 272 Dana Kubelková
Advertisements

Příklady sociálně ekonomických iniciativ v Polsku 2013.
Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Program Pracovní poradenství „Podpora sociální integrace v Bílině a Chomutově“
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Další zdroje příjmů pro ICM. Hlavní důvody realizace Analýzy nestátního neziskového sektoru  Efektivní komunikace s neziskovými organizacemi – uvnitř.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
SLUŽBA MENTOR Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s.
Programy na podporu zaměstnanosti podporované strukturálními fondy EU.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Organizace správy služeb zaměstnanosti ve Spolkové republice Německo Praha 3.dubna 2014.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
 Stanovení a upřesnění potřeby a to v množství, kvalitě i čase  Profil pracovního místa a profil personálu  Zmapování zdrojů uchazečů  Volba dokumentů.
Evropský sociální fond v ČR
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Úřad práce ČR Krajská pobočka v Ostravě Regionální individuální projekt PŘÍPRAVA +
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Představení projektu Příležitost dělá(t) zaměstnance
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Klíčová otázka č. 4 Zaměstnanost a práce Pavel Pěnkava 26. – 27. listopadu 2014.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB ISD Noordenkwartier: 2 příklady z praxe Podpora v nezaměstnanosti a poskytování pomoci při oddlužování Poskytování služeb zaměstnavatelům.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
CENTRUM PRO VZDĚLÁVÁNÍ VENKOVA „ ERUDITO “ Luka nad Jihlavou „ ERUDITO “ Luka nad Jihlavou.
PRACOVNÍ PORADENSTVÍ 1. Zprostředkování X management 2. Kde působíme 3. Cílová skupina 4. Kdo je klient PP 5. Příklady z praxe, diskuse.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Prezentace ITP ÚP Ústeckého kraje pro konferenci ITP ve Velkých Karlovicích Úřad práce v Chomutově – metodiky realizace postupových kroků v oblasti poradenství.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
Veřejné zakázky jako nástroj zvyšování zaměstnanosti v obci Výjezdní zasedání Svazu měst a obcí v Chanově, Most,
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Informace ÚP ČR, Krajské pobočky v Ostravě. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k
Zkušenosti s pracovním uplatněním uživatelů Domova Horizont Mgr. Lenka Kortová – sociální pracovnice Domova Horizont.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev.
Zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov. Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
RUBIKON Centrum „Bezpečí společnosti nespočívá ve vyloučení lidí s kriminální minulostí a jejich izolaci, ale především ve schopnosti společnosti je začleňovat.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
Výzva č. 126 investiční priority 1.2 OPZ.  Pilotní ověření péče o nejmenší děti v mikrojeslích v ČR (mimo hl. m. Prahu)  Číslo výzvy: 03_16_126  Investiční.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
PROJEKTY ZAMĚSTNANOSTI V REGIONU HRANICKO Ing. Marcela Tomášová 25. listopadu 2014 Nástroje podpory zaměstnanosti ve venkovských oblastech Olomouckého.
Deset procent pracovních míst vyhrazených pro dlouhodobě nezaměstnané ve veřejných zakázkách města Mostu Agentura pro sociální.
Lotos Brno Psychosociální rehabilitace a podpora zaměstnanosti osob závislých na alkoholu.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Informační seminář Projekt Dejte práci šanci
Moje práce na Broumovsku
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Úřad práce ČR a povolování práce zaměstnancům ze zahraničí
VZDĚLÁVÁNÍ (ve službách zaměstnanosti)
CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Transkript prezentace:

„Šance pro Romy – podpora integrace Romů ohrožených sociální exkluzí, především z důvodu nezaměstnanosti a jejich začleněním na trh práce.“

Zajistit zaměstnání 10 Romům po dobu 1 roku. Upre Roma o.p.s. bude za pomoci SROP, Olomouckého kraje a státu přispívat na úhradu mzdových nákladů ve výši 75% celkových mzdových nákladů. SROP80% Olomoucký kraj10% Stát10%

Projekt si klade za cíl vytvoření pracovních návyků a sociální rehabilitaci osob, které jsou sociálně vyloučené vlivem dlouhodobé nezaměstnanosti či nedostatečným vzděláním. V tomto případě jsme se zaměřili na mikroregion Němčicko, se zvláštním zřetelem na příslušníky romských komunit. Jedná se o cílovou skupinu, která je na trhu práce v Olomouckém kraji nejhůře umístitelná. Za cíl jsme si dali zaměstnat 10 Romů po dobu jednoho roku.

opětovná orientace v pracovním světě a získání akreditované rekvalifikace v oboru snížení negativních postojů místních zaměstnavatelů vůči Romům zastavení prohlubování sociálního vyloučení příslušníků romských komunit, zvýšení jejich zaměstnanosti a tím zlepšení jejich socioekonomických podmínek nalézt řešení složité situace cílových skupin a hlavně předcházet těmto situacím, obnovení základních sociálních návyků a tím zabránit jejich dalšímu znevýhodňováni na trhu práce

Úřad práce v Prostějově – vybírali jsme z evidence uchazečů, kteří byli dlouhodobě nezaměstnaní a opakovaně vedeni v evidenci uchazečů. Tito uchazeči byli pozváni na úvodní seznámení s projektem. Celkem se dostavilo 79 uchazečů, kteří projevili zájem spolupracovat. Z těchto 79 potenciálních uchazečů jsme na základě vstupních pohovorů mohli vybrat max. 10 pracovníků plus 3 náhradníky, kterým bylo dál umožněno absolvovat motivační kurz.

Podmínka ke splnění daných kritérií našeho projektu byla, že potenciální zaměstnanci absolvují motivační kurz, na kterém se klienti mimo jiné seznámili s problematikou vztahu zaměstnanec – zaměstnavatel nebo jak si vůbec hledat a hlavně udržet práci.

Dalším důležitým krokem ke splnění všech kritérií našeho projektu bylo najít partnerskou obec, která by byla ochotna naše klienty zaměstnat. Jednání probíhala se zástupci místních obecních úřadů, kterým byl jednotlivě vysvětlen plán celého projektu a vlastně v čem konkrétně by spočívala jejich spolupráce s naším projektem a zaměstnáváním Romů v dané lokalitě. Zde jsme bohužel tvrdě narazili na odpor a vlastní nezájem starostů zaměstnávat Romy. Nejčastějším argumentem bylo, že nemají finanční prostředky na to, aby v dělnické profesi mohli zaměstnávat kohokoliv. Samozřejmě je celkem nepochopitelné takto argumentovat v případě, že dělník odpracuje celý měsíc a zaměstnavatel zaplatil jen 25% mzdových nákladů…

Při neochotě místních obecních úřadů jsme byli nuceni oslovit soukromý sektor. Rozběhla se tedy jednání s místními podnikateli, kteří byli oproti starostům mnohem sdílnější. Nakonec se nám podařilo zajistit zaměstnání pro 10 Romů přes brněnskou firmu. Pracovní náplní zaměstnanců je třídění plastů. Pracoviště se nachází v Prostějově a pracovní doba je od pondělí do pátku od 6.00 do hodin. Zaměstnanci chodí do práce pravidelně a své úkoly plní svědomitě. Spokojenost je oboustranná, jak na straně zaměstnanců tak na straně zaměstnavatele.

Život se našim zaměstnancům kladně změnil. Nemusí být vedeni v evidenci ÚP nebo žádat o sociální podpory a v obcích, kde žijí, se na ně pohlíží jako na zaměstnané. Nemusí už poslouchat od svých spoluobčanů narážky, že parazitují na většině, protože nepracují a jen berou sociální dávky. Jejich sousedé, Češi, s nimi jednají jako s lidmi, kteří se snaží pro svoji budoucnost něco udělat. Je to pro ně velký životní obrat k lepšímu…

Protože je smlouva pouze na dobu určitou, na dobu jednoho roku, zaměstnanci se obávají, zda-li jim smlouva bude v budoucnu prodloužena. Obávají se, že v případě neprodloužení jejich smlouvy, by se jejich život vrátil zpět do původních kolejí kdy byli bez zaměstnání.

Pilotní projekt, který jsme v Němčickém regionu uskutečnili, našel podporu jak u samotných Romů, tak i u některých zaměstnavatelů. Romové se stále více dovídají o našem projektu a zajímají se kdy se zase bude přijímat do zaměstnání, nebo jestli se chystá další obdobný projekt. Stále více občanů má zájem pracovat v našem projektu a nejedná se pouze o Romské zájemce, hlásí se nám i čeští občané. Není to jen o to být zaměstnaný, ale mezi lidmi se rozšířila informace jak o vynikající platební morálce našeho partnera projektu, tak i o asistenčních službách v rámci spolupráce našeho dalšího partnera organizace Člověk v tísni. Zejména se jedná o pomoc při jednání se sociálními úřady, soudy, rodinné pomoci v oblasti školství, exekutorské úřady, nebo kulturní akce pro děti…