MINISTERSTVO FINANCÍ A POVOLOVÁNÍ HAZARDNÍCH PŘÍSTROJŮ ROZSAH PORUŠOVÁNÍ ZÁKONA O LOTERIÍCH Krno, 6. 10. 2011, o. s. Brnění www.osbrneni.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Advertisements

Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
EU peníze školám Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732 Název projektu: Moderní škola – naše budoucnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Šetření postupu a rozhodování Ministerstva financí při povolování sázkových her provozovaných pomocí technických herních zařízení obdobných VHP Nálezy.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.19
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Zájem samosprávy nad zájmy hazardu Mgr. Jan Farský starosta města Semily poslanec PSP ČR za Liberecký.
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
o hospodářské soběstačnosti a o samofinancování církve“
SENÁT A REGULACE HAZARDU PETR VÍCHA starosta Bohumína t. č. senátor.
ŘEŠENÍ PROTISOUTĚŽNÍCH OPATŘENÍ ZE STRANY VEŘEJNÉ MOCI Pohled Ministerstva vnitra.
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Kontrola veřejné správy I.
IFA Česká republika 1 Aktuální judikatura NSS 8. prosince 2009 Václav Pátek.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
XIII. Celostátní finanční konference Svazu měst a obcí České republiky BOJ PRAHY PROTI HAZARDU Pavel Bém Poslanec PS PČR za hl. m. Prahu
Územní samospráva Kraje
Správa sociálního zabezpečení
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Současná pravidla regulace hazardu na území obcí a připravované změny od roku 2016 Odbor 34 – Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Ostrava 9. 4.
Hazardování s hazardem
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Nájemní bydlení EKBY- 9. přednáška 26. dubna 2005.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Patologické hráčství David Kadlec , SOVČ 2011.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Regulace loterií a jiných podobných her a připravované změny od roku 2017 Odbor 34 – Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Mgr. Markéta Srpová 25.
Multigate a.s. Projekt: Casino - Podolí u Brna. Kdo jsme? Společnost multigate, a.s. byla založena v roce 2002 a je výlučně tuzemskou společností, její.
Regulace loterií a sázkových her Obce regulovat mohou provozování určitých sázkových her svými obecně závaznými vyhláškami (dále jen OZV) na základě a.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Právní řád ČR 7.ročník. Proč potřebujeme právo Lidé žijí ve společnosti a vstupují mezi sebou do vzájemných vztahů. Většinou se chováme podle toho, co.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Sázkové hry dnes a zítra Mgr. Jan Řehola ředitel odboru Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 2 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 1 Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Zákon o hazardních hrách - dopady.
PRÁVNÍ ÚPRAVA REGULACE HAZARDU od se zaměřením na povolovací proces Vytvořeno: Odborem 34 – Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Praha.
Daň silniční a daň z hazardních her
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Workshop I. Téma: Kauce Vytvořeno: Odborem 34 – Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Praha 27. červenec 2016.
Hazard ve Valašských Kloboukách
Novela zákona o místních poplatcích
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
HAZARD V ČÍSLECH.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
8.Občanské právo Pojem, zásady a prameny občanského práva dle občanského zákoníku nabývajícího účinnosti dne ON 1. M.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

MINISTERSTVO FINANCÍ A POVOLOVÁNÍ HAZARDNÍCH PŘÍSTROJŮ ROZSAH PORUŠOVÁNÍ ZÁKONA O LOTERIÍCH Krno, , o. s. Brnění

Ministerstvo dlouhodobě ignoruje povinnost povolovat videoloterní terminály (VLT) a další podobné přístroje (THZ) „přiměřeně“ podmínkám pro povolení VHP Dle zákona o loteriích (č. 202/1990 Sb.) musí Ministerstvo financí povolovat hazardní přístroje, které nejsou přesně definovány, „přimeřeně“ částem zákona, kde jsou podmínky pro povolení VHP. § 50 Zmocňovací ustanovení (3) Ministerstvo může povolovat i loterie a jiné podobné hry, které nejsou v zákoně v části první až čtvrté upraveny, s tím, že v povolení budou všechny podmínky provozování podrobně stanoveny. Použije přitom přiměřeně ustanovení části první až čtvrté zákona. Ministerstvo pojem „přiměřeně“ vykládá jako „vůbec nijak, nebrat v úvahu, ignorovat“.

1. Ignorování „sousedství“ V zákoně o loteriích je v § 17, odst. 11 uvedeno, že „ Provozování výherních hracích přístrojů nesmí být povoleno ve školách, školských zařízeních, v zařízeních sociální a zdravotní péče, v budovách státních orgánů a církví, jakož i v sousedství uvedených budov.“ „Sousedství“ je definováno jako okruh zhruba 100 metrů. Ustanovení zavazuje Ministerstvo, aby vždy, v úplně všech případech, kdy někam povoluje hazardní přístroj, vyhodnotilo, zda se budova, kam se má přístroj povolit, nenachází v sousedství. Podle rozsudku Nejvyššího správního soudu sousedstvím nemusí být případ, kdy je sice herna od školy méně než sto metrů, ale mezitím je řeka bez mostu. Ve všech jiných případech to sousedství je. Ministerstvo financí ale dělá, že pojem „přiměřeně“ se u posuzování sousedství používá ve smyslu „vůbec nijak“. Ministerstvo po celé republice povoluje tisíce hazardních přístrojů v rozporu se sousedstvím. Toto porušování zákona mapu projekt MapyHazardu.cz.MapyHazardu.cz

MapyHazardu.cz umožňují mapovat porušování zákona při umisťování hazardních přístrojů v celé republice – zapojit se může každý a vytvořit mapu pro svou obec

2. Ministerstvo ignoruje všechny vyhlášky obcí Obce mají ústavní právo regulovat na svém území hazard. Toto ústavní právo měly vždy. V červnu a v září to potvrdil Ústavní soud. Ministerstvo ale všechny obecně závazné vyhlášky obcí vždy naprosto ignorovalo. V praxi byla situace taková, že obec zakázala „svoje“ hazardní přístroje (VHP) a Ministerstvo financí tam – v rozporu s nimi – povolilo VLT. Tím ministerstvo několik let porušovalo Ústavu ČR. Všechna povolení, co kdy Ministerstvo financí vydalo v rozporu s vyhláškami obcí, jsou protizákonné. V Brně jde (k červnu 2011) o 343 provozoven a několik tisíc kusů hazardních přístrojů.

Mapa ukazující detailně porušování brněnské vyhlášky Ministerstvem financí. Stav k , mapa vytvořena v srpnu přímý link

3. Ministerstvo povoluje v rozporu se zákonem terminály na 10 let Podle zákona lze hazardní přístroj povolit nejdéle na rok. Ministerstvo aplikovalo pojem „přiměřeně“ tak, že nejprve povolovalo do nekonečna (v Brně je 6 povolení do roku 2500 a 6 do roku 2099), po té na deset let. Ač Ministerstvo tvrdí, že nyní už povoluje „jenom“ na 3, ve skutečnosti stále povoluje často až do roku Ministerstvo bez opory v zákoně vydává jakási generální desetiletá povolení pro celou republiku a pak už jenom automaticky povoluje držiteli tohoto povolení všechno všude. Ministerstvo tvrdí, že desetiletá, resp. tříletá povolení jsou nutná, protože dřív by se nevrátily investice. To je lež. VHP nové generace jsou výrobně a zejména pro uživatele naprosto totožné s VLT. Liší se jenom tím, že do VLT je zaveden „drát“, kterým je přístroj připojen do centrálního počítače. (Tedy podobný rozdíl jako mezi počítačem off line a on line). Když před dvěma lety zakázalo Brno prostřednictvím vyhlášky o sousedství VHP na velké části území, tak do již objednaných a vyrobených VHP byl jen zapojen onen „drát“ a přístroj byl prohlášen za něco úplně jiného...

„Rozdíl“ mezi VHP a VLT společnosti Kajot, s popiskami Zdroj: kajot.cz

„Rozdíl“ mezi VHP a VLT společnosti Kajot, po oddělání vnějších popisků Na deset let Na jeden rok

4. Hazardní přístroje ministerstva nemají přiměřené parametry nejvyšší vsazené částky na jednu hru či nejvyšší hodinové prohry Pro VHP jsou pevně stanoveny kolik lze prohrát za jednu hodinu, kolik lze maximálně vyhrát. § 17 (4) Nejvyšší vsazená částka na jednu hru činí 2 Kč, 5 Kč u výherních hracích přístrojů umístěných v hernách a 50 Kč (...). Nejvyšší výhra z jedné hry činí 300 Kč, u výherních hracích přístrojů umístěných v hernách 750 Kč.... (6) Nejvyšší hodinová prohra je 1000 Kč, u výherních hracích přístrojů umístěných v herně 2000 Kč... U VLT není stanoveno nic (v případě maximální hodinové prohry), případně je naprosto nepřiměřená maximální vsazená částka, 1000 Kč. Což mimo jiné znamená, že se tyto přístroje splatí dříve než VHP.

Rekapitulace porušování zákona Ministerstvem financí: - Ministerstvo financí v rozporu se zákonem a Ústavou ČR ignoruje vyhlášky obcí, - Ministerstvo ignoruje paragraf o sousedství, - Ministerstvo povoluje v rozporu se zákonem VLT na 10 let, - VLT nemají limitovánu max. hodinovou prohru. Ministerstvo je povinno se těmito aspekty zabývat, na základě § 43 zákona o loteriích: § 43 (1) Orgán, který loterii nebo jinou podobnou hru povolil, zruší povolení, jestliže nastanou nebo dodatečně vyjdou najevo okolnosti, pro které by nebylo možné loterii nebo jinou podobnou hru povolit, nebo se ukáže dodatečně, že údaje, na jejichž podkladě bylo povolení vydáno, jsou klamné.

Nejdůležitější nakonec: Patologické hráčtví je velmi rozšířená a těžko léčitelná choroba. Gambler nedokáže svoji závislost překonat, není to už o jeho vůli. V České republice jí má podle odhadů několik set tisíc osob (Česká republika žádné oficiální údaje nemá, čísla se odvozují z jiných zemí). Na gamblerství je navázána kriminalita (krádeže, loupeže vraždy), rozpady rodin, krachy firem, zanedbání péče o dítě ad. O problému pojednává aktuální srpnová publikace Patologické hráčtsví, kterou vytvořilo o. s. Občané proti závislostem v srpnu tohoto roku, viz

Tím, že hazardní přístroje v takto bezepečné formě (bez maximální hodinové prohry ap.) jsou doslova na každém rohu, stát s tím nic nedělá, naopak prostřednictvím Ministerstva „sází“ nové a nové automaty bez jakéhokoliv omezení, je porušována Listina základních práv a svobod a Ústava ČR. Konkrétně tyto články: čl. 6 odst. 1 (právo na život): Myšlen jak život hráčů samotných ohrožených patologickým hráčství, tak jejich okolí, které je zasaženo zvýšenou násilnou kriminalitou − čl. 10 odst. 1 a 2 (právo na lidskou důstojnost a ochranu rodinného života): Lidskou důstojnost hráči ztrácejí v důsledku své choroby používáním THZ. − čl. 11 odst. 1 (právo vlastnit majetek): Ten patologičtí hráči ztrácejí v důsledku své choroby (týká se ale i i členů jejich rodin, bank a jiných věřitelů atp.) − čl. 31 (ochrana zdraví): MF svou aplikační politikou umožnilo naprosto nepřiměřené šíření THZ, které jsou jednou z hlavních příčin vzniku patologického hráčství − čl. 32 odst. 1 (ochrana rodiny, zvláštní ochrana mladistvých)

Z důvodů tohoto mohutného porušování zákona o loteriích a zejména pro porušování Listiny základních práv a svobod jsme přesvědčeni, že neexistuje přijatelná právní argumentace, proč okamžitě nezrušit všechna povolení pro hazardní přístroje Ministerstva financí, které jsou povoleny v rozporu s OZV. Což se v Brně (k červnu 2011) týká 343 heren a několika tisíc hazardních přístrojů. Pokud ministerstvo povolení nezruší, porušuje ústavní právo obcí na samosprávu a porušuje základní ústavní práva zaručená Listinou základních práv a svobod. Je přitom úplně jedno, zda v konkrétním místě platila brněnská vyhláška vždy, nebo platí až nově, v průběhu mnohaletého povolení na VLT. Jak bylo výše uvedeno, regulace hazardu spadá do ústavní pravomoce obcí a pro mnohaletá povolení není v zákoně žádná opora. Obec nemůže být „terorizována“ ministerskými automaty jen pro to, že to někdy někdo povolil na „sto let“.