Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Hodnocení školy zřizovatelem
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Vzdělávání a jeho kategorie
Hodnocení škol a školských zařízení
ÚŘAD PRÁCE V JIHLAVĚ partner projektu „Budování rozvojového partnerství…“
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výstupy z učení a národní kvalifikační rámec terciárního.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Organizační struktura
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
PREZENTUJÍCÍ Hodnocením ke zvyšování kvality vzdělávacích služeb středních škol v kraji Vysočina Mgr. Miroslav Pech.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Rámcové a školní vzdělávací programy
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Bc. Lektorství cizích jazyků
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Vzdělání z hlediska teorie statků
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Systém dílčích kvalifikací - cesta k výučnímu listu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice, Sportovní 322.
Standardy jako zrcadlo českého kurikula Mgr. Olga Bauerová Mgr. Marek Lauermann ZŠ a MŠ Brno, Jihomoravské nám. 2.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Výzva k předkládání žádostí
Veřejné Finance.
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Kurikulum: obsah školní edukace
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Mgr. Zuzana Šalamounová, Ph.D.
Hlavní manažér SP Kvalita I
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Organizační struktura
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
Transkript prezentace:

Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010

Pojem standard

Standard charakterizuje přesně a jednoznačně kvalitativní a kvantitativní znaky, které má (musí) mít určitý jev, předmět, výrobek, aby mohl plnit svoji funkci.

Vzdělávací standard Je pedagogickou kategorií. Může vymezovat především cíle vzdělávání a konkretizovat požadavky na výsledky vzdělávání

Standardy cílové Formulují obligatorní (závazné) požadavky na obsah vzdělání v souladu s požadavky na výkon určitého povolání. Minimální požadavky Typové pozice

Standardy evaluační Formulují parametry (postupy) výkonů, které žáci dosáhli v průběhu nebo na konci vzdělání. Podmínky, kritéria, metody.

Standardy profesní Formulují charakteristiky pracovních činností, které jsou nutné pro výkon určitého povolání. Mají vznikat především mimo vzdělávací instituce (nutně s nimi ale musí spolupracovat). Hlavní slovo při jejich tvorbě mají zaměstnavatelské organizace. V jednom oboru (vzdělávacím programu) se žáci mohou připravovat na více povolání: kuchař – číšník)

Vývoj pojmu kurikulum v našem školství 1990 – osnovy, kmenové učivo 1994 – vzdělávací program (Obecná škola, Občanská škola) 1995 – standardy základního (středního odborného) školství 1996/97 – vzdělávací program (Základní škola ´97, Národní škola ´97) 2001 – Bílá kniha – národní program rozvoje vzdělávání v ČR 2003/04 – rámcové vzdělávací programy 2005 – školní vzdělávací programy

Vymezení pojmu Užší pojetí:  pouhý program výuky  přehled vyučovaných předmětů (včetně časové dotace)  přehled látky, kterou se žáci mají naučit nebo se naučili (osvojené učivo)

Vymezení pojmu Širší pojetí:  určuje veškeré vzdělání získané ve školských zařízeních nebo v jiných institucích  společensky determinovaný program vzdělání vycházející z kulturních tradic

Úrovně kurikula Primární – společenská, zodpovědnost státu Sekundární – institucionální, zodpovědnost školy Terciární – předmětová, zodpovědnost učitele

Složky kurikula I. CÍLOVÁ obsahuje cílové kategorie, vymezuje obsah vzdělání II. REALIZAČNÍ vyjadřuje podmínky a potřeby realizace III. EVALUAČNÍ obsahuje nástroje a procesy evaluace

Cílová složka primární úroveň Formuluje všeobecné (společenské) cíle. Ty vyjadřují požadavky společnosti (státu) na obsah vzdělání na určité úrovni školské soustavy. Jejich obsah je určen: univerzem lidského poznání kulturou a tradicemi národa (national curriculum). EU - rozdíly jsou stírány systémem klíčových kompetencí, či evropským rámcem kvalifikací

Realizační složka  koordinace vzdělávací soustavy a sociálních partnerů ze státního, soukromého i neziskového sektoru  pregraduální i postgraduální příprava učitelů  zabezpečení finančních, materiálních a technických podmínek (učebnic, pomůcek, technických výukových prostředků, výukových programů,..)

Evaluační složka monitorovací diagnostickýdiagnostický systém informační

Diagnostický systém Základem je soustava evaluačních nástrojů pro objektivní hodnocení úrovně dosažení stanovených cílů Forma – evaluační nástroje: vycházejí z cílových standardů (soustav kvalifikací) a zahrnující způsoby jejich dosažení a metody ověření výsledků

Informační systém Prezentuje výstupy evaluace pro: Stát (společnost) Instituce (školy) Veřejnost (rodiče) Žáky ÚIV -Činnost v roce 2004 (část výroční zprávy) Realizace 2. fáze výzkumu PISA: Projekt OECD PISA – Programme for International Student Assessment EDU.CZ - podpůrný nástroj monitorování a získávání zpětné vazby o fungování vzdělávací soustavy; CERMAT.CZ