M e c h a n i k a Václav Havel, katedra obecné fyziky ZČU v plzni.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
Advertisements

ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Podmínky používání prezentace
MECHANICKÝ POHYB Podmínky používání prezentace
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
Fyzika – přírodní věda (z řečtiny)
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
ÚVOD DO PROBLEMATIKY 1. Fyzikální jednotky 2. Stavba hmoty
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
MECHANIKA.
ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ POHYB.
Dynamika hmotného bodu
Kinematika 3. RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0203.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co a jak měříme?
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
01 Úvodní pojmy Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno.
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_FYZIKALNI.
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
4.Dynamika.
Rychlost okamžitá rychlost hmotného bodu:
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
FYZIKA 1 Obsah a metody fyziky 1.1 O čem fyzika pojednává
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličiny Creation IP&RK.
A) Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Digitální učební materiál
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II Mgr. Luboš Káňa Gymnázium Sušice kvinta osmiletého studia a první.
Měření fyzikálních veličin
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Mechanika I - Kinematika
FYZIKÁLNÍ VELIČINY A JEJICH JEDNOTKY.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Mechanika a kontinuum NAFY001
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co to je?.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Rychlost, rozdělení pohybů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
Technická mechanika Statika Úvod 01 Ing. Martin Hendrych
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Technická mechanika Hydromechanika Úvod 01 Ing. Martin Hendrych
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Základní chemické pojmy
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Úvod do fyziky SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Impuls síly.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY A PŘEVODY JEDNOTEK
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Polární soustava souřadnic
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Základní jednotky SI Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Rovnoměrný pohyb po kružnici
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
MECHANIKA.
Fyzika 1 Mgr. Antonín Procházka.
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Co je pohyb?.
Výsledky vstupního testu
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Transkript prezentace:

M e c h a n i k a Václav Havel, katedra obecné fyziky ZČU v plzni

Mechanika je součástí fyziky, která se zabývá studiem pohybů těles a kontinua. Studuje příčiny změn těchto pohybů. Mechanika tvoří základ pro pochopení dalších fyzikálních oborů. Na vědecké úrovni se mechanika utvářela od 16.století.

Fyzikální pojem, veličina Fyzika pracuje s pojmy, které mají také svoji kvantitativní složku. Takové pojmy se ve fyzice nazývají veličinami. Fyzikální veličina = číslo x jednotka Příklady: 25 m, 1,74 A, 0,025 T

Veličiny základní a odvozené Teoreticky by bylo možné, že by každá veličina měla svoji jednotku zcela nezávislou na ostatních veličinách. To by však bylo velmi nepraktické, neboť ve všech fyzikálních vztazích by vystupovaly číselné konstanty, mající původ právě v nezávislosti jednotek. Proto již od poloviny 19. století vznikaly snahy vytvořit soustavu jednotek navzájem souvisejících. První takovou soustavou byla soustava CGS (centimetr, gram, sekunda)

Později se ukázalo, že s rozvojem dalších fyzikálních oborů je třeba počet výchozích veličin ( a jim příslušných jednotek) rozšířit. V roce 1960 na XI. Generální konferenci pro míry a váhy byla přijata nová soustava SI (Systeme International). Základem soustavy SI je 7 základních veličin a jim příslušných jednotek. Jsou to délka - metr teplota - kelvin hmotnost - kilogram svítivost - kandela čas - sekunda látkové množství - mol elektrický proud- ampér

Rozdělení fyzikálních veličin Veličiny : 1.základní (m,kg,s,A,K,cd,mol) 2.odvozené (ostatní jednotky pro další veličiny - např. rychlost, síla, práce, napětí, …) Veličiny dále rozdělujeme na hlavní a vedlejší. Hlavními jednotkami jsou jednotky přímo odvozené ze základních- např. pro sílu newton= 1kg m /s 2.

Fyzikální zákony Fyzikální zákon je teoreticky zdůvodněný a experimentálně ověřený vztah mezi několika fyzikálními veličinami, který odráží některou z vlastností přírody. Fyzikální zákony jsou zpravidla zapisovány ve tvaru matematického vztahu. Fyzikálním zákonem nejsou definiční vztahy jednotlivých veličin.

Vědecké metody užívané ve fyzice Hlavními metodami fyziky jsou: Pozorování přírodních jevů a zkušenosti z tohoto pozorování - empirie Provádění pokusů - experimenty Deduktivní postupy a matematická odvozování - teorie

Rozdělení mechaniky Mechanika hmotných bodů a tuhého tělesa kinematika (phoronomie) dynamika Mechanika kontinua mechanika deformovatelných těles hydromechanika, aeromechanika

Kinematika Kinematika se zabývá prostorovými a časovými aspekty pohybů.

Základní pojmy kinematiky Hmotný bod je těleso, jehož rozměry v rámci posuzovaného problému mohou být zanedbány. Např. při studiu pohybu naší Země kolem Slunce můžeme Zemi považovat za hmotný bod. Studujeme-li pohyb nějakého tělesa na povrchu Země, je tento předpoklad nepřípustný. Trajektorie je křivka, kterou hmotný bod při svém pohybu opisuje. Obecně je to křivka v třírozměrném prostoru. Dráha je délka oblouku měřená na trajektorii, kterou hmotný bod urazí za sledovaný časový interval.

Radiusvektor (polohový vektor) je vektor, který má počátek v počátku souřadnicové soustavy a konec v uvažovaném bodě. x y z O

Rychlost je vektorová veličina těchto vlastností: 1. Má směr tečny k trajektorie 2. Její orientace je dána směrem pohybu 3. Její velikost udává, jakou dráhu urazí hmotný bod za 1 sekundu.

Průměrná rychlost : Jednotky:

Výpočet rychlosti v polárních souřadnicích Polární souřadnice

Zrychlení Zrychlení je vektorová veličina, která udává změnu rychlosti za jednotku času.

v1v1 v2v2 S v1v1 atat v2v2 R   ss

Základní úlohy kinematiky 1. Je známa poloha hmotného bodu v závislosti na času. Má se určit průběh rychlosti a zrychlení. 2. Je známa závislost zrychlení na času a má se určit závislost rychlosti a dráhy na času a trajektorie.

1. Příklad : poloha bodu je dána radiusvektorem Je třeba určit rychlost a zrychlení

2.Příklad Lippichův padostroj na volně padající tyčku zaznamenávají značky s periodou T. Má se určit zrychlení. První diference:

Druhé diference : Druhé diference jsou konstantní.

3.Příklad : Měření zrychlení pomocí tří světelných závor s1s1 s2s2

První rovnici násobíme,druhou potom je odečteme, takže pro zrychlení dostáváme.

Měření rychlosti a zrychlení Měření přímá : měří se úsek dráhy a čas, který hmotný bod potřebuje k proběhnutí této dráhy Příklady: při měření v atletice lze z naměřeného času a známé dráhy určit rychlost běžce.

Nepřímé metody: Využití tachometrů, principu radaru, derivace dráhy podle času pomocí elektroniky Příklady: tachometry automobilů, radary pro měření polohy a rychlosti letadel.,