Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce15. 2. 2012 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce15. 2. 2012 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření."— Transkript prezentace:

1 AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce15. 2. 2012 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření Název výukového materiáluFyzikální veličiny IdentifikátorVY_32_INOVACE_PreJa12 Anotace Prezentace určená k seznámení s novým učivem, které budeme probírat,případně ke shrnutí učiva po probrání celku.

2 Fyzikální veličiny Seznam fyzikálních veličin z kapitoly Veličiny a jejich měření Kolik času tomu budeme dnes věnovat? Je mi dnes velké teplo.

3 Co je to fyzikální veličina? Fyzikální veličina je vlastnost těles, která se dá měřit, číselně vyjádřit např. délka, čas, teplota, hmotnost, objem, … Každá fyzikální veličina má značku a jednotku. Používáme zápis: m = 75 kg značka číselné vyjádření jednotka

4 Délka (d,l) Je základní fyzikální veličina, která určuje rozměry těles, případně vzdálenosti mezi tělesy. Základní jednotkou je metr (m). Další jednotky: dm, cm, mm, km. Délku měříme pravítkem, posuvným měřítkem, mikrometrem, skládacím metrem, krejčovským metrem atd.

5 Hmotnost (m) Je základní fyzikální veličina, která určuje množství látek v tělese. Základní jednotkou je kilogram (kg). 1 kg byl stanoven jako hmotnost 1 litru vody. Další jednotky: gram, miligram, tuna. Hmotnost těles se měří pomocí vah např. laboratorních, kuchyňských, osobních atd.

6 Čas (t) Je základní fyzikální veličina. Základní jednotkou je sekunda (s). Další jednotky času jsou minuta, hodina, den, milisekunda. Měření času je založeno na pravidelně opakujících se dějích. Čas měříme hodinami, hodinkami, stopkami.

7 Rychlost (v) je dráha, kterou urazí těleso za jednotku času. Používáme jednotky a. Převod: Rychlost měříme např. tachometrem, radarem, anemometrem a pomocí GPS.

8 Objem (V) je odvozená fyzikální veličina, která vyjadřuje velikost prostoru vyplněného tělesem. Základní jednotkou je metr krychlový (m 3 ). Další jednotky: dm 3, cm 3, mm 3, km 3. Vedlejší stupnice: hl, l, dl, cl, ml. Převod: 1 dm 3 = 1l, 1 cm 3 = 1 ml Objem měříme pomocí odměrného válce, případně vypočítáme.

9 Teplota (t) je fyzikální veličina, kterou používáme k popisu těles. Mění se při zahřátí tělesa nebo při ochlazení. Souvisí s rychlostí pohybu atomů. Čím rychleji se atomy pohybují, tím je teplota větší. Používáme jednotku Celsiův stupeň (°C). Teplotu měříme teploměry.

10 Hustota (ρ) Odvozená fyzikální veličina. Je vlastností látky, která určuje hmotnost látky v jednotce objemu. Základní jednotka je. Dále používáme jednotku. Převod: Hustotu kapalin měříme pomocí hustoměru.

11 Síla (F) je fyzikální veličina, která popisuje vzájemné působení těles. Jednotku síly je newton, značka N. Sílu měříme siloměrem.

12 Použité materiály: Učebnice Fyzika pro 6. roč. ZŠ, SPN Praha 1981 Učebnice Fyzika pro 6. roč. ZŠ, Nakladatelství Prometheus, spol. s. r. o. 2003 Učebnice Fyzika pro 6. roč. ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2004 rodina.cz doprovodneprogramy.cz gjs.cz thermofisher.cz vlastní materiál


Stáhnout ppt "AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce15. 2. 2012 Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření."

Podobné prezentace


Reklamy Google