Didaktika přírodovědy a rámcové vzdělávací programy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Environmentální výchova pro základní školu
Naše úkoly v projektu: • Vytvoření a vyhodnocení průzkumu • Elektrotechnika – Základy elektrotechniky • Elektrotechnika – Moderní domovní instalace • Připravit.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
katedra pedagogiky PedF UK
Integrace na pilotních školách Zkušenosti z Gymnázia v Rumburku Gymnázia Jana Keplera v Praze.
KURZY PRO VYSOKOŠKOLSKÉ PEDAGOGY doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
Ekosystém les a kurikulum základního vzdělávání Doc.PaedDr.RNDr.Milada Švecová, CSc. Univerzita Karlova v Praze, PřF Univerzita Mateja Bela v Banské Bystrici,
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Vybrané problémy českého vzdělávání v cestovním ruchu Jiří Šíp Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Hodnocení UJEP AK ČR Závěry a doporučení. Personální zajištění posilovat kvalifikační strukturu pracovišť - vytvořit realistické a kontrolovatelné plány.
STANDARD STUDIA k výkonu specializovaných činností Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
© Radek Maca MSK Radek Maca odbor 55 - SIPVZ ČR MŠMT SIPVZ pro nový školský zákon.
DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Výzkumný ústav pedagogický v Praze PhDr. Jaroslav Jeřábek, CSc. Rámcové vzdělávací programy jako cesta zkvalitňování vzdělávání v ČR.
dotazníkové šetření na vysokých školách
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Rámcové a školní vzdělávací programy
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
1 Učební osnovy v ŠVP Oborová setkání VÚP Praha. 2 Zásadní rozdíl na začátek  v RVP jsou stanoveny vzdělávací obory  v ŠVP vznikají na základě vzdělávacích.
Didaktika přírodopisu 2 Mgr. Libuše VODOVÁ Katedra biologie PdF MU.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Pedagogická diagnostika
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
P1 DIDAKTIKA FYZIKY -didaktická komunikace a její aplikace ( ) 1.1 Úvodní poznámky Různorodost názvů - Metodika fyziky (návod pro výuku, 19.
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
SWOT 3 analýza - MAP pro ORP Kladno Verze Název projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Projekt je spolufinancován Evropskou.
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Obecná didaktika ÚVOD.
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Kurikulum: obsah školní edukace
Polytechnické vzdělávání v praxi
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Cíle, obsah a prostředky polytechnického vzdělávání
Transkript prezentace:

Didaktika přírodovědy a rámcové vzdělávací programy Josef Trna Pedagogická fakulta MU v Brně

Abstrakt: Jádrem příspěvku je problematika konstituování didaktiky přírodovědy jako mezioborové didaktiky, včetně jejích funkcí a oblastí bádání ve vztahu k oborovým přírodovědným didaktikám. Je uveden přehled aktuálních problémů při zavádění rámcových vzdělávacích programů do českých škol a jsou navrženy možnosti, jak se didaktika přírodovědy může podílet na jejich řešení. Klíčová slova: didaktika přírodovědy, mezioborová didaktika, oborové přírodovědné didaktiky, mezipředmětové vztahy, příprava učitelů, rámcové vzdělávací programy. Úvod Didaktika přírodovědy Didaktika přírodovědy a didaktika fyziky Didaktika přírodovědy a mezipředmětové vztahy Didaktika přírodovědy a příprava učitelů Didaktika přírodovědy v éře RVP Závěr

J. Brockmeyerová-Fenclová: “ Komunikace fyzikálních poznatků přestupuje hranice fyziky do jejího nejbližšího okolí, k vědám, které fyzikální poznatky jako obecnější užívají, zvláště k vědám přírodním a k celé oblasti věd technických.“

Didaktika přírodovědy OBECNÁ DIDAKTIKA Didaktika přírodovědy Didaktika fyziky a astronomie, chemie, biologie a geologie, geografie

Didaktika přírodovědy a didaktika fyziky Prestiž: Spojení roztříštěných sil oborových přírodovědných didaktik a posílení jejich významu. Rozšíření a zkvalitnění národní a zejména mezinárodní spolupráce. Výzkum a vývoj: Koordinace, zefektivnění a zkvalitnění výzkumu a vývoje. Možnost individuální hlubší výzkumné specializace v dílčí problematice. Širší společný záběr zkoumané problematiky. Vytvoření výzkumné základny (přírodovědné didaktické laboratoře, ústavy apod.). Zvětšení platformy pro publikování výsledků práce (časopisy, konference, vědecká organizace, atd.). Zlepšení podmínek pro vědecký růst (akreditace mezioborových doktorských studijních programů, habilitačních a jmenovacích řízení). 3. Příprava učitelů: Zkvalitnění pregraduální i postgraduální přípravy učitelů. Zefektivnění výuky na učitelských fakultách (integrace předmětů apod.). 4. Vazba na školskou praxi: Prosazování názorů při tvorbě školských norem, kurikulárních materiálů apod. Zesílení vazby na školskou praxi při přípravě učitelů zejména v reformní době RVP (vzdělávací oblasti). Zkvalitnění a rozvoj tvorby výukových prostředků (učebnice, pomůcky atd.). 5. Vazba na další vědní obory: Koordinovaná spolupráce s přírodními vědami, pedagogikou, psychologií, sociologií aj. blízkými obory.

Základní role didaktiky přírodovědy: integrační koordinační

Didaktika přírodovědy a mezipředmětové vztahy Mezipředmětová koordinace: obsahová časová metodická cílová

KOORDINACE nebo INTEGRACE ?

Integrace Jsou integrované témata dostatečně vyřešena odborníky jednotlivých oborů? Jak tato integrovaná témata didakticky zpracovat (transformovat)? Je třeba stanovit garanci oboru (předmětu) nad integrovaným tématem? Podle jakého kritéria bude tato případná garance stanovena? Jak má vypadat celá didaktická struktura integrované přírodovědy pro určitý stupeň a typ školy, do níž je možno integrovaná a didakticky transformovaná témata sestavit?

Didaktika přírodovědy a příprava učitelů Téma Klíčové pojmy 1. Filozofie přírodovědného vzdělávání a výchovy: Harmonie a disharmonie, racionální a emotivní, text a kontext, informace a formace, kvalifikace a vzdělání, globalizace a vzdělání, holismus. 2. Vzdělávací cíle přírodovědy: Vzdělávací cíle (vědomosti, dovednosti, postoje, kompetence), taxonomie vzdělávacích cílů, vzdělávací standardy. 3. Technologické prvky výuky přírodovědy: Metody, formy, prostředky, principy, alternativní postupy. 4. Regionální výuka přírodovědy: Místní krajina, neformální výuka, regionální kabinet. 5. Tvorba přírodovědného kurikula: Žák, učitel, učební plány, tvorba kurikula, vzdělávací programy. 6. Experiment ve výuce přírodovědy: Vědecký a školní pokus, klasifikace pokusů, technická a didaktická složka pokusu, pomůcky. 7. Moderní výukové technologie v přírodovědě: ICT ve výuce, možnosti a hranice užití ICT. 8. Úloha ve výuce přírodovědy: Úloha, klasifikace úloh, projekt. 9. Aktivizace a motivace ve výuce přírodovědy: Aktivizace, motivace, motivační techniky. 10. Diagnostika ve výuce přírodovědy: Didaktická diagnostika, diagnóza, nástroje (testy, dotazníky, pozorování aj.), hodnocení, klasifikace. 11. Terénní výuka přírodovědy: Terén, pozorování, sběr dat a přírodnin. 12. Enviromentální výchova: integrace a kooperace, enviromentalní vzdělávání a výchova.

Závažné nedostatky RVP: Správný přesun vzdělávacích cílů od vědomostí k dovednostem, ale bez dostatečného zajištění potřebných podmínek (přílišné množství a neujasněná struktura vzdělávacích výstupů, chybějící vhodné učebnice, nedostatečné laboratorní vybavení atd.). Nedostatečná příprava učitelů na osvojování dovedností žáků (dosud připravováni převážně na výuku vědomostí apod.), na tvorbu kurikula (školní vzdělávací programy), diagnostiku dovedností atd. Chybějící nebo jen pilotní evaluační standardy a nástroje pro dovednosti a kompetence, včetně jejich systémového uplatnění. Nedořešenost systémové vazby výstupů a klíčových kompetencí (nejistota, zda-li vytýčenými výstupy jsou klíčové kompetence vytvářeny rovnoměrně, dostatečně, s ohledem na věkové zvláštnosti atd.). Přetrvávající tradiční kopírování struktury vědy a vyučovacího oboru (chybějící speciální tématická struktura učiva a výstupů vhodná např. pro integrovanou přírodovědu). Nedostatečné podmínky pro rychlé zavádění nových výukových technologií (chybějící výukové počítačové programy, internetové databáze atd.). Podcenění konzervativnosti, pohodlnosti, formálnosti a malé motivovanosti učitelů k žádoucím změnám.

Mezioborové přírodovědné problémy: Koordinační role: cílová koordinace integrace oborů v přírodovědné oblasti průřezová témata projektová výuka Integrační role: projekt integrované výuky přírodovědy, integrovaná příprava učitele přírodovědy.

RVP ZV: „Z jednoho vzdělávacího oboru může být vytvořen jeden vyučovací předmět nebo více vyučovacích předmětů, případně může vyučovací předmět vzniknout integrací více vzdělávacích oborů (integrovaný vyučovací předmět). RVP ZV umožňuje propojení (integraci) vzdělávacího obsahu na úrovni témat, tématických okruhů, případně vzdělávacích oborů. Integrace vzdělávacího obsahu musí respektovat logiku výstavby jednotlivých vzdělávacích oborů. Základní podmínkou funkční integrace je kvalifikovaný učitel.“

Reference [1] JENKINS, E.W. Research in Science Education: Time for a Health Check? Studies in Science Education. Leeds: University of Leeds, 2000. [2] BROCKMEYEROVÁ-FENCLOVÁ, J., ČAPEK, V., KOTÁSEK, J. Oborové didaktiky jako samostatné vědecké disciplíny. Pedagogika, 46, 2000, č.1, s. 23-37. [3] FENCLOVÁ, J. Úvod do teorie a metodologie didaktiky fyziky. Praha: SPN, 1982. [4] ŠIMONÍK, O. Obecná didaktika a oborové didaktiky. In Didaktika - opora proměn výuky. Hradec Králové: Gaudeamus, 2004, s. 53-55. [5] BÍLEK, M. Didaktika chemie-výzkum a vysokoškolská výuka. Hradec Králové: M&V, 2003. [6] JANÁS, J. Mezipředmětové vztahy a jejich uplatňování ve fyzice a chemii na základní škole. Brno: UJEP, 1985. [7] NEZVALOVÁ, D. Kompetence a standardy v pregraduální přípravě-slabá či silná stránka instituce vzdělávající učitele? In: Kompetence a standardy ve fyzikálním vzdělávání. Olomouc: Univerzita Palackého, 2004. s. 7-22. [8] TRNA, J. Evaluační standardy ve fyzikálním vzdělávání. In: Kompetence a standardy ve fyzikálním vzdělávání. Olomouc: Univerzita Palackého, 2004. s. 52-63. [9] Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. http://www.msmt.cz (k 10.4.2005) [10] Rámcový vzdělávací program pro gymnaziální vzdělávání. Pilotní verze. Praha: VÚP, 2004.

Adresa autora: doc. RNDr. Josef Trna, CSc Adresa autora: doc. RNDr. Josef Trna, CSc. katedra fyziky, Pedagogická fakulta MU v Brně Poříčí 7, 603 00 Brno trna@ped.muni.cz Publikace byla zpracována v rámci grantového projektu GAČR 406/05/0246.