Dětský svět Dětské naivní teorie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Vzdělávání a jeho kategorie
Dětský svět Dětské naivní teorie
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Aneb jak snadno nás ego a rozum ošálí.. Tento test prý před lety dávali lidem v Americe. Malé děti většinou odpověděli správně. Dospělí většinou zcela.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Výstupy z Úvodního semináře
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
Jak se stát dobrým právníkem?
Didaktické testy doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.
Výukové strategie a organizace výuky
Jak se stát dobrým právníkem?
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Zdravá škola.
Dětský svět = svět „tady a teď.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
VY_32_INOVACE_PSYPS12860ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Teorie motivace Adéla Furiková.
Jiří Dan Etické cíle vysokoškolského vzdělávání 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých škol. Současné trendy v hodnocení kvality. Brno
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Témata kognitivní psychologie
VYUČOVACÍ PROCE S A JEHO FÁZE
Michaela Ožanová Adéla Gajdečková
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Sociální patologie SCPT SCPA
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Postavení pedagogiky mezi vědami
Pedagogická diagnostika
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
SVĚTLANA HANUŠOVÁ NAĎA VOJTKOVÁ JIHLAVA Hlavní principy CLIL CLIL v zahraničí.
Tvořivost žáka Tvořivost – vymezení pojmu: Tvořivost je činnost, jejímž výsledkem jsou nové, originální, výtvory. DRUHY TVOŘIVOSTI: Objektivní: přináší.
K ONSTRUKTIVISMUS Zora Syslová. T RANSMISE VERSUS KONSTRUKCE Transmisivní pedagogika klade důraz na fakta a jejich zapamatování. Konstruktivistická pedagogika.
Organizace výuky a výukové strategie Školní pedagogika 2 Teorie vyučování (didaktika) 2015 Hana Filová, katedra prim. pedagogiky PdF MU.
Třída KUŘÁTKA PROJEKT MALÝ ZAHRADNÍK Dílčí projekt: KULIHRÁŠEK
Příjemce podpory: TRIALOG
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Evaluace v mateřských školách
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Pedagogická diagnostika
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Dětský svět = svět „tady a teď.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Konstruktivismus Zora Syslová.
Psychologie učení.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
POZORNOST, SOUSTŘEDĚNOST, PAMĚŤ - VZTAH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Jak na jazyky.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Jak uhlík přišel na svět
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Dětský svět Dětské naivní teorie Epistemologická východiska vyučování 2. přednáška

2. Můžeme jako dospělí zprostředkovat dítěti skutečné poznání? VSTUPNÍ OTÁZKY: 1.    Jak dítě rozumí světu, ve kterém žije? Jaké jsou jeho představy o světě a proč? 2.    Můžeme jako dospělí zprostředkovat dítěti skutečné poznání? 3.    Jaké to bude mít komplikace? S čím je nutno počítat? Žák nepřichází do školy nevědomý, prázdný jako čistý list papíru, který učitelé teprve odshora dolů popíší pravdivým a objektivním vědění o světě. Každé dítě už světu kolem sebe nějak rozumí, má o něm své představy. Učební proces je pak vždy střetáváním jeho prvotních představ s novými informacemi.

Dětský svět = svět „tady a teď. Podmínkou jeho poznávání dítětem mladšího školního věku je proto „být při tom“. Učení je proto vždy: konkrétní situační vázáno na osobní zkušenost

Základní paradigma: Žák nepřichází do školy nevědomý, prázdný jako čistý list papíru, který učitelé teprve odshora dolů popíší pravdivým a objektivním věděním o světě. Každé dítě už světu kolem sebe nějak rozumí, má o něm své představy. Učební proces je pak vždy střetáváním jeho prvotních představ s novými informacemi.

Tradiční pojetí školy a vyučování (transmisivní): 1.    Dítě přichází do školy a nic neví 2.    Úkolem učitele je všechno je naučit 3.    Inteligence je chápána jako suma vědomostí, které si dítě osvojí v průběhu školní docházky

Konstruktivistické pojetí školy a vyučování (humanistické): 1.   Dítě přichází do školy a o světě ví spoustu věcí 2.   Úkolem učitele je vytvořit při učení takové podmínky, aby si dítě svoje poznatky pod jeho vedením utřídilo a (re)konstruovalo ve spolupráci s ostatními dětmi do reálného obrazu světa 3.   Inteligence se rozvíjí v aktivní myšlenkové činnosti při učení

Dětské poznávání světa začíná od prvních okamžiků jeho života. ZDROJE: subjektivní zkušenost přebrané interpretace (od dospělých – “takhle to je” – prostřednictvím řeči, jazyka) sociokulturně zprostředkovaná zkušenost (kulturní reprezentace) vědecké poznání (škola)

V prvních třech stupních se formuje dětské poznání jako “dětské naivní teorie”, příp. “prekoncepce”. Terminologický rámec: dětské naivní teorie mohou být chápány jako složitější konstrukty, kterými si děti vysvětlují skutečnost (obsahují odpovědi na otázky co – proč – jak - s jakým výsledkem – k čemu to slouží) prekoncepce = osobní pojetí, individuální a specifická představa o určitých věcech a jevech – předtím, než děti projdou specifickou přípravou, výukou) miskoncepce = chybné pojetí

Dětské prekoncepce představují úhel pohledu dětí na svět, přes který tento svět “čtou” a vysvětlují si jej pro sebe (Pupala 2001, s. 212). Dětské znalosti o světě mají podobu velmi stabilních kognitivních struktur, které se poměrně obtížně mění; pokud je chceme dítěti pomoci nahradit dokonalejším schématem, musíme navodit tzv. kognitivní zlom (Piaget) – AHA!!! zážitek.

Konstruktivistický přístup ke školní výuce předpokládá: opírat se o dětské prekoncepce (vycházet vždy z toho, co už dítě ví – příp. pomoci mu objevit samostatně chybu – AHA!) umět dětské prekoncepce (miskoncepce) diagnostikovat! navodit ve skupině kooperativní vyučování a učení (“zdolávání” chybných koncepcí v sociální korekci)

Namaluj zeměkouli (kresba s komentářem) Úkoly do semináře: Zadat dětem na praxi úkol (alespoň 3 děti, různý věk, příp. celá třída) a opatřit ke kresbě jejich osobní komentář:  1. Kresba s komentářem: Namaluj zeměkouli (kresba s komentářem) Nakresli, jak vypadá lidské tělo zevnitř (vevnitř?). Nakresli, jak to vypadá v rybníce pod hladinou. Řekni, co jsi namaloval(a). (Pečlivě zaznamenat komentář) Zásada: nehodnotit, neopravovat „chyby“, v rozhovoru používat zásadně pojmy, kterými komentuje dítě svůj výtvor 2.   Napiš, co podle tebe znamenají tato slova (příp. jiná): potok – teplota – louka – poledne – pokrm peníze – láska – zdraví – nebezpečí – zábava

Úkol: udělat závěr (Co si s tím má počít učitel primární školy?…) Aktualizováno: únor 2013