K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Reakce a adaptace oběhového systému na zatížení
Advertisements

Fyziologické aspekty PA dětí
Doping- metody, omezení, negativní účinky a budoucnost
Metodický list Každý člověk, který vnímá sport třeba jen okrajově, má aspoň intuitivní představu o pojmu doping. Pro ty, kterých se sport týká bezprostředně.
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
ZÁTĚŽOVÉ VYŠETŘENÍ Robergs a Roberts – EXERCISE PHYSIOLOGY.
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Fyziologie tělesné zátěže-oběhový systém
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
STEROIDNÍ ANABOLIKA.
Reakce a adaptace oběhového systému na fyzickou práci
Fyzický trénink jako pedagogický proces
Neurohormonální změny při fyzické práci K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Klasifikace práce K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
Pohybová aktivita všedního dne K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Regulace tvorby erytrocytů
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
Změny přenosu a uvolňování dýchacích plynů za fyzické práce K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec králové.
Dědičnost ukazatelů fyzické zdatnosti
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
TVL prohlídky K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Reakce a adaptace dýchacího systému na fyzickou práci
Nemoci oběhové soustavy
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Potravinové doplňky v současném sportu
F e r r i t i n. Každý, ať už vrcholový či výkonnostní sportovec, by si měl nechat pravidelně ročně (u vrcholového sportovce samozřejmě častěji) nechat.
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
Žena a sport.
Dřeň nadledvin - katecholaminy
Doping.
Lekce III – Antidopingová politika Cíle antidopingové politiky
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Doping ve sportu David Keňa 9.A 2011/12.
KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM A ZATÍŽENÍ
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Průběh dopingové zkoušky Nejčastější využívané dopingové látky
Plicní hypertenze seminář Martin Vokurka duben 2005 Zkrácená internetová verze.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Doping ve sportu Školení trenérů licence A
Doping- látky zakázané
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Doping Michael Vojtášek.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Aerobní zdatnost Školení trenérů licence A
Pomocné prostředky tréninku
DOPING Něco málo na úvod
Antidopingová politika 15. Března 2005 FSpS MU, Brno PhDr
DOPING.
Hana Fialová Daniela Šlapáková Tereza Zemanová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Fyziologické dispozice dětí, žen a seniorů pro cvičení a sport
Cirkulační problémy spojené se změnou počtu či funkce erytrocytů
Doping ve sportu Mirka Kozáková.
EXKRECE Během zátěže – narušení homeostázy – regulační mechanismy (exkrece je součást) Vylučování katabolitů (většinou látek pro tělo nepotřebných) A)
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák DROGY Co je vlastně droga? Měkká droga - proč? Může být doping droga? Tvrdá.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
DOPING Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_26.
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Anaerobní práh.
Antidopingová politika 15. Března 2005 FSpS MU, Brno PhDr
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové Doping a kontrola K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové

Základní etický – zdravotní a právní problém dopingu. Má dospělý sportovec právo používat doping, i když je dopování neetické (zvýhodňuje jen někoho), je zdravotně nebezpečné (dospělý si ale může své zdraví ničit třeba kouřením, alkoholem atd.) a hlavně antidopingová kontrola má svá laboratorní a právní úskalí? Bezbřezí „liberálové“ (i z řad lékařů) říkají, že ano, já tvrdím, že ne! Nebezpečí je příliš veliké a nevyváží „pozitiva“.

Podrobné informace o dopingu Antidopingový výbor:http://www.antidoping.cz Tam naleznete: Strukturu organizace Seznam zakázaných léků Osvětové materiály Dokumenty (Evropská antidopingová úmluva, Česká charta proti dopingu, Směrnice pro kontrolu a postih ve sportu Statistiku Zprávy, aktuality

Za doping je ve sportu považováno, a proto zakázáno I. Zakázané skupiny: stimulantia, narkotika, anabolika, diuretika, peptidové hormony a jejich mimetika a analoga. II. Dopingové metody: krevní doping, umělé přenašeče kyslíku nebo plasmaexpandéry, farmakologické, chemická a fyzikální manipulace moči. III. Skupiny zakázané za určitých okolností: alkohol, kanabinoidy, lokální anestetika, glukokortikosteroidy, beta-blokátory.

Nejčastěji jsou zneužívány Stimulancia: ephedrin, amphetamin, (pro oddálení pocitu únavy). Všechny druhy sportu. Anabolika: nandrolon, testosteron, (pro růst svalové hmoty a rychlejší regeneraci – větší anabolizmus). Silové a rychlostní sporty. Erytropoetin (EPO): pro zvýšení počtu ERY, a tedy přenosu kyslíku krví. Vytrvalostní sporty

Nebezpečí požívání stimulancií Vymizení pocitu přirozené únavy, při sportu v extrémních podmínkách může dojít ke „schvácení“ a smrti (vrcholný výkon při extrémní zimě, horku, nebo při dehydrataci) Při chronickém užívání dochází k nevratným změnám hlavně v ledvinách a v játrech.

Spotřeba kyslíku maximální zatížení 92

Spotřeba kyslíku vytrvalostní zatížení 93

Tepová frekvence maximální zatížení 94

Tepová frekvence vytrvalostní zatížení 95

Celkově vykonaná práce při vytrvalostním zatížení Kpm x 103 97

vytrvalostní zatížení Kyslíkový dluh ml O2 vytrvalostní zatížení maximální zatížení 98

Nebezpečí užívání anabolik Androgenní účinky: děti, ženy, muži Proteoanabolické účinky, ruptury hypertrofovaných svalů Psychofarmakologické působení, extravagance Hepatotoxicita (cholestatický ikterus) Aterogenita Porucha metabolizmu glycidů Karcinogenita (hepatomy, seminomy) Poškození spermiogenéze Ruptury šlach

ERYTROPOETIN – účinky, nebezpečí zneužívání a možná detekce podání EPO u sportovců.  

Vytrvalostní výkon sportovce závisí hlavně na: Schopnosti jeho mitochondrií vytvořit co nejvíce zdrojů energie (ATP) za aerobních podmínek metabolizmu. Laboratorním ukazatelem této schopnosti je hodnota maximální spotřeby kyslíku za minutu. Spotřeba kyslíku je závislá mimo jiné také na transportní kapacitě krve pro kyslík. 1 g hemoglobinu (Hb) přenáší z plic do tkání (při 100 % saturaci) až 1,34 ml kyslíku. Více Hb = větší transportní kapacita krve pro kyslík.

Povolené metody pro zvyšování hladiny Hb u sportovců Dlouhodobý pobyt a trénink v nadmořských výškách 2-3,5 km a návrat bezprostředně před soutěžním vrcholem. Intermitentním pobytem (spánkem, nebo tréninkem) po dobu 8 –18 h denně v hypoxických (hypobarických) podmínkách.

Zakázané metody zvyšování hladiny Hb u sportovců Autotransfúze – podání konzervy vlastní krve, která byla odebrána asi 3 neděle předem (tzv. krevní doping). Podání umělých přenašečů kyslíku. Podání EPO – dnes asi nejčastější a nejnebezpečnější způsob.

Erytropoetin - terminologie Epoetinum – latinsky, Epoetin – anglicky, německy, Epoetine – francouzsky, EPO – mezinárodně vžitý název hlavně ve sportu, budu dále pro krátkost užívat. Rekombinantní humánní EPO: vyrobený vpravením genu pro lidský EPO do savčích buněk.

EPO – základní charakteristika Je glykoprotein, složený ze 165 aminokyselin a 4 oligosacharidových řetězců, jejichž obměnou vznikne alfa, beta a gama EPO, účinky jsou prakticky shodné. Hladina v krvi: 5-30 IU/ml, poločas jen asi 5 h. Tvorba: 85% v endotelových buňkách kapilár ledvinné kůry a 15% obdobně v játrech. Podnětem k vyloučení je: hypoxie ledvin a jater. Účinek: asi za 2-3 dny - zvýšení počtu ERY. Závislost mezi hladinou EPO a počtem ERY je aritmeticko-logaritmická.

EPO - historie 1953 – užití v léčbě anemií, hlavně u pacientů dialyzovaných a po cytostatické léčbě, 1983 – vyroben lidský rekombinantní EPO (r-HuEPO), 1988 je r-HuEPO komerčně běžně dostupný, 1989 jej lékařská komise Mezinárodního olympijského výboru zařadila mezi látky zakázané – pod písmeno E -, což jsou „peptidové hormony, jejich mimetika a analoga“.

Nebezpečí podání EPO sportovcům Už za podmínek tělesného klidu dojde po podání EPO ke zvýšení počtu ERY (Htc, Hb), zvětší se viskozita krve, pozorujeme větší tendenci k trombózám. Stav se prohlubuje při maximálním sportovním výkonu v důsledku dalšího zahuštění krve pocením a přesunem části intravazální tekutiny hlavně pracujících svalů.

Nebezpečí, vyplývající z větší viskozity krve Při vzrůstu Htc o 10 % vzroste dynamická viskozita krve o 33 % !!! Stoupne-li dynamická viskozita krve o 33 %, potom pro zachování konstantního průtoku krve cévami s průměrem nad 0,5 mm, musí lineárně (také o 33 %) stoupnout ejekční tlak v arteriích. V tomto případě se zvýší mechanická srdeční práce asi o 30 %. Poznámka: Při diferenciální diagnóze hypertenze musíme myslet také na Robertsonův syndrom (tumor juxtaglomerulární tkáně ledvin s nadprodukcí EPO).

Nebezpečí, vyplývající z větší viskozity krve - pokračování Dalším důsledkem zvýšení viskozity je také zvýšená tendence ERY k agregaci. V okamžiku, kdy průměr agregovaných krvinek je stejný, nebo větší než průměr kapiláry, dochází k vážným poruchám mikrocirkulace, což je zvlášť nebezpečné u životně důležitých orgánů – hlavně srdce. Předpokládá se, že tento fakt mohl být v nedávné minulosti příčinou nevysvětlených náhlých úmrtí mladých, jinak zcela zdravých orientačních běžců. Dalším vážným nebezpečím je obecná tendence ke tvorbě trombóz.

Dopingová kontrola EPO Uvedená zdravotní rizika vedla k zákazu podávání EPO sportovcům. Kontrola podání EPO jako dopingu se ubírá dvěma směry: nepřímé určení „následků“ podání v krvi, přímá detekce r-HuEPO v moči.

Nepřímé určení „následků“ podání EPO v krvi Sledování neinvazivních márkrů „alterované erytropoézy“: Htc, Hb, reticulocyty, hladina ferritinu a receptory transferrinu.

Praxe nepřímého určení „následků“ podání EPO v krvi UCI (cyklisté): stanovuje Htc (limit do 50 %) Když má sportovec hodnoty vyšší, je mu sport zakázán „ze zdravotních důvodů“, ale nemůže být potrestán pro doping. Když je výsledek kontrolního vyšetření nejdříve za 14 dnů v laboratoři v Lausanne v normě, může opět bez omezení sportovat. FIS (lyžaři běžci): stanovuje Hb: limit muži do 185 g/l, ženy do 165 g/l. Zákaz sportu je podobný, jako u cyklistů.

Praxe „zakrývání“nepřímého určení podání EPO v krvi Nepřímé určení podání EPO vychází z projevů zahuštění krve. Pokusy o „zakrývání“ podání se proto snaží krev „rozředit“. Možnosti: A) hodně pít – jen omezený význam, B) i.v. podání – plasmaexpandérů - roztoků s vyšším osmotickým nebo onkotickým tlakem. Jde jednoznačně o „dopingovou metodu“, zakázanou pod bodem II. odst. 3 (farmakologické, chemické a fyzikální manipulace). Tak byli potrestáni někteří lyžaři běžci na posledním MS.

Přímá detekce r-HuEPO v moči Základem průkazu EPO v dopingové kontrole je diferenciace mezi přírodním a rekombinantním EPO na základě různé glykosylace peptidového řetězce, resp. různého náboje na těchto glykosylech. Problém: krátký poločas EPO (hodiny).

Francouzská přímá metoda určující r-HuEPO z moči Metoda je založena na isoelektrické foku -saci, double blotting a chemiluminiscenční detekci. Jde o velmi pracnou a drahou metodu. V současnosti se pracuje na její validaci, na přípravě referenčních hodnot a hledá se nějaká vhodná screeningová metoda.

Přímá i nepřímé metodiky byly testovány na OH v Sydney Bylo provedeno 307 testů v atletice, veslování, cyklistice, plavání, kanoistice, tritlonu a moderním pětiboji. Krevní vzorky (nepřímé testy) zpracovávala australská laboratoř a močové vzorky (přímé určení r-HuEPO) zpracovávala Národní dopingová laboratoř v Paříži. Výsledky zatím nebyly publikovány.

Současný právní stav využití přímého určení r-HuEPO v dopingové kontrole. Výsledky nebyly publikovány, a proto zatím nemohou být využity v dopingové kontrole k průkazu exogenního podání r-HuEPO a při pozitivním nálezu nemohou vést k potrestání sportovce.