Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý."— Transkript prezentace:

1 KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý den se vytvoří 50 ml nové krve - základem krve je voda, v ní jsou rozpuštěné bílkoviny, cukr, soli a hormony Kolik litrů krve vyrobí tělo za jeden rok? Jak říkáme vodě a látkám, které jsou v ní rozpuštěné?

2 V plazmě kolují : Erytrocyty - ? Leukocyty - ? Trombocyty - ? KREV- OBĚHOVÁ SOUSTAVA

3 KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA Červené krvinky tvoří se v červené kostní dřeni jsou bezjaderné Obsahují krevní barvivo zvané ????, na které se v plicích váže kyslík červené krvinky přenášejí kyslík Staré a poškozené červené krvinky zanikají a jsou odstraňovány zejména ve ???? a v ???? Jaký prvek je součástí krevního barviva a je využit k výstavbě nových červených krvinek?

4 KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA Bílé krvinky na rozdíl od červených krvinek mají jádro vznikají také v kostní dřeni Účastní se obrany lidského těla proti infekci Vysvětli pojem Fagocytóza Značné zmnožení bílých krvinek je tzv. ????

5 KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA Krevní destičky Jsou pouze části buněk bez jádra Zásadní význam pro srážení krve a zastavení krvácení

6 KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA Srážení krve Krev se dostane mimo krevní řečiště Krevní destičky v ráně změní ???? ???? z krevní plazmy v síťovitý útvar ???? Vytvoří se tzv. krevní koláč a ten krvácející ránu ucpe Krevní skupiny Kdo a kdy se podílel na objeveni krevních skupin? Jaké znáš krevní skupiny?

7 Krev – oběhová soustava Lidským tělem krev obíhá, plní tak svoji funkci Oběh krve zajišťují srdce a cévy Srdce dutý sval – srdeční svalovina Uloženo ve střední čáře dutiny hrudní, levá komora vysunuta vlevo

8 Srdce

9 ČINNOST SRDCE Srdce pracuje pravidelně, rytmicky 68-72 stahů za minutu Stah srdečního svalu – systola Ochabnutí srdečního svalu – diastola Srdeční cyklus Za minutu přečerpá srdce cca 5 l krve, kolik l za 1 hodinu? Za 24 hodin? Zásobováno kyslíkem – věnčité tepny

10 CO SRDCI PROSPÍVÁ Co prospívá - Zdravá strava bez tuků a cukrů, s dostatkem vlákniny. Tím dochází i ke snížení hmotnosti. - Pravidelný pohyb, chůze a také nově nordic walking s hůlkami. Pohyb denně aspoň 30 minut. - Dvě deci červeného nebo bílého vína denně. Doporučuje se i půllitr piva. Víc ovšem ne.

11 A CO ŠKODÍ Stres je velkým škůdcem srdce. Pokud jsme nějaký čas v pracovním stresu, je třeba to řešit. Kouření je nejen urychlovač rakoviny, ale působí i na cévy a na změny v nich. Vysoký tlak. Měli bychom ho sledovat. Pokud je nějakou dobu výrazně vyšší, poradit se s lékařem.

12 Srdce – 28.11.2012 hodina – Člověk a podpora zdraví 8. ročník Prase domácí – srdce

13 Popis srdce

14 Pravá a levá komora, pravá a levá síň

15 Srdeční sval

16


Stáhnout ppt "KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý."

Podobné prezentace


Reklamy Google