Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Neurohormonální změny při fyzické práci K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Neurohormonální změny při fyzické práci K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové."— Transkript prezentace:

1 Neurohormonální změny při fyzické práci K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové

2 Fyzická práce jako eustres Selye – obecná teorie stresu, eustres.Selye – obecná teorie stresu, eustres. Tělesná námaha je stresorem, který vyvolá poplachovou reakci. Tréninkem dochází k nižší odpovědi, hovoříme o rezistenci.Tělesná námaha je stresorem, který vyvolá poplachovou reakci. Tréninkem dochází k nižší odpovědi, hovoříme o rezistenci. Katabolická reakce během fyzické práce.Katabolická reakce během fyzické práce. Anabolická reakce v době uklidňování.Anabolická reakce v době uklidňování.

3 Hlavní hormony, uplatňující se při zvýšení metabolizmu (v kata- bolické fázi). 172

4 Relativní změny v hladinách hormonů v katabolické fázi (během fyzické práce).

5 Pokus dokazující klíčový význam nadledvinek při fyzické práci. Zdravá zvířata (krysy) byla schopna vykonat práci plochy C, totálně adrenalektomovaná A a totálně adrenalektomovaná se substitucí hormonů plochu B. 124

6 Anabolická fáze Po skončení práce dochází ke zvýšení anabolizmu, kdy převažuje tonus parasympatiku, zvyšuje se produkce hlavně nadledvinkových androgenů a somatotropinu.Po skončení práce dochází ke zvýšení anabolizmu, kdy převažuje tonus parasympatiku, zvyšuje se produkce hlavně nadledvinkových androgenů a somatotropinu. ! Zneužívání jako dopingové látky – „anabolika“.! Zneužívání jako dopingové látky – „anabolika“.

7 Endorfiny Pohybová aktivita působí příznivě na psychiku. Stává se fyziologickým návykem, proto termín endogenní narkomanie, příčinou snad betaendorfinizmus.Pohybová aktivita působí příznivě na psychiku. Stává se fyziologickým návykem, proto termín endogenní narkomanie, příčinou snad betaendorfinizmus. Vylučování v hypofýze, snad i jinde, jen při max. zatížení „adrenalinové sporty“ opiátové receptory, stav euforie, vigilita. Hodně nejasností. Abstinenční příznaky.Vylučování v hypofýze, snad i jinde, jen při max. zatížení „adrenalinové sporty“ opiátové receptory, stav euforie, vigilita. Hodně nejasností. Abstinenční příznaky.


Stáhnout ppt "Neurohormonální změny při fyzické práci K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové."

Podobné prezentace


Reklamy Google