Tereza Návratová Helena Kašparová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EFT, Autopatie, Hypnóza, Reiki, Mentální léčba
Advertisements

Projekt Fakultní nemocnice u sv
Vůle, motivace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov09 Autor Mgr.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
5: Vědomí, pozornost.
Psychické stavy.
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
PSYCHICKÉ JEVY.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
PRVNÍ POMOC PORUCHY VĚDOMÍ 13
Obecná psychologie II
Emoce (city).
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Seberegulační vlastnosti osobnosti
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
Schopnosti, nadání a talent
Milana Reichlová. 1) co je konflikt 2) nesprávné chápání pojmu 3) konflikt je „ normální „ 4) druhy konfliktů 5) dvojí rovina konfliktu 6) typy chování.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Psychologie a komunikace Základní pojmy v psychologii
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Poruchy osobnosti žáka KPS/0014
obecně, prožívání a chování
Klára Šťastná 2.Ročník MK
Duševní zdraví a psychohygiena
Teorie motivace Adéla Furiková.
Vědomí a jeho poruchy (bakalářské a magisterské studium) Česková E
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
Tělesné sebepojetí.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Psychologické aspekty zdraví
Základy psychologie – úvod
prof. Iva Stuchlíková, CSc.
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
HYPNÓZA. Od řeckého boha spánku Hypna J.Braid –H. – stav podobný tranzu navozen sugescí útlumů V.M.Bechtěrev (1921), I.P.Pavlov, B.Stokvis (1955)
Autohypnóza Denisa Šilhánová Matěj Tvrzník 2011/2012.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychické procesy a stavy osobnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Tato prezentace je doplněním výkladu učitele
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Neurovědy 2015 Helena Kholová
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Mgr.Michal Vičar Emoce.
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova k
Vyrovnávání se stresem
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.03
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Vondráčková,Hrabáková.  Je aktivní stav lidské psychiky kdy se orientujeme v čase, prostoru, situaci a ve vlastní osobě.
Sociální čtení.
Sociální psychologie – CŽV 2012
Volnočasové aktivity a jejich řízení
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Transkript prezentace:

Tereza Návratová Helena Kašparová HYPNÓZA Tereza Návratová Helena Kašparová

= zvláštní psychický stav, k jehož hlavním charakteristikám patří: zvýšená sugestibilita změněný stav vědomí selektivní vztah závislosti na hypnotizérovi (raport)

Zvýšená sugestibilita hypnotizovaná osoba je připravena přebírat tvrzení hypnotizéra a přeměňovat je bez kritického zvažování v příslušné prožitky, přesvědčení nebo automatické jednání

Změněný stav vědomí dochází ke zkreslenému vnímání a hodnocení skutečnosti umožňuje pohlcení sugerovanými zážitky a prožívání změn vnímání, myšlení, emocí, chování a paměti jako subjektivně reálných a mimovolních kontrolní funkce mohou zůstat v činnosti

Raport podněty vycházející od hypnotizéra nabývají pro subjekt podstatný význam a spontánní reaktivita na jiné podněty se snižuje

HYPNABILITA individuální schopnost jedince pohroužit se do hypnózy v dospělosti značně stabilním samostatným osobnostním rysem souvisí s představivostí, sugestibilitou, fantazií a inteligencí

HLOUBKA HYPNÓZY = stupeň pohroužení do hypnózy závisí na hypnabilitě, motivaci a hypnotizérovi a jeho hypnotizačním postupu Klasifikace na tři stupně Diagnostická škála (5 bodů)

Třístupňová klasifikace A. Forel (1919) Lehká hypnóza (somnolence) Střední hypnóza (hypotaxie) Hluboká hypnóza (somnambulismus) 5 % osob nelze zhypnotizovat 80 % do lehké až střední hypnózy 15 % osob do hluboké hypnózy 1-2 % vynikající hypnotický talent (velmi hluboká hypnóza)

Diagnostická škála Orn a O‘Connel (1967) skóre 1-5 + a – žádná reakce ideomotorická reakce nemožnost odporovat sugesci halucinace amnézie a posthypnotická sugesce

METODY Autohypnóza Metoda fixace očí Heterohypnóza Frakciální metoda Metoda nesprávné instrukce

TYPY HYPNÓZY Prostá hypnóza (prohloubená relaxace) Prodloužený hypnotický spánek Hypnoticky navozený normální spánek Hypnoterapie

TERAPIE Úzkost Tréma Úrazy a krvácení Stres Nejistota Operace Fobie Slabá vůle … Analgetikum Agrese Kožní léze Zlepšení paměti Migrény Návyky Hysterie Porucha spánku Koktavost Deprese

PRAVDA vs. LEŽ V hypnóze může být subjekt donucen udělat něco proti své vůli. Lež: Nikdo nemůže donutit k tomu, aby subjekt dělal něco, co sám nechce. Hypnóza je přirozený stav mysli. Pravda: Tento stav soustředění a relaxace používali lidé už dávno před Kristem. Subjekt si nebude pamatovat, co se stalo. Lež: Hypnóza je aktivní proces, u kterého je naopak žádoucí, aby si subjekt pamatoval všechno. Neexistuje oficiální organizace, provádějící hypnózu. Pravda: U nás ani ve světě̌ taková organizace není, hypnózu provozují jednotliví lékaři nebo psychologové, kteří prošli kurzem hypnózy. Hypnóze je lehčí spánek. Lež: Hypnóza není totéž co spánek – subjekt v transu je zcela bdělý, schopný chodit po místnosti s otevřenýma očima a plynule hovořit. Ve stavu hypnózy jako by se člověk ještě nevzbudil, ale už ani nespí.

ZDROJE KRATOCHVÍL, Stanislav. Klinická hypnóza. 3. vyd. Praha: Grada Publishing, a.s., 2009. ISBN 978-80-247-2549-9. CHERTOK, León. Nepoznaná psychika. 1. vyd. Praha: Avicenum, 1986. ISBN 08-062-86. MEINHOLD, Werner J. Velká příručka hypnózy. 1. vyd. Šamirín: Fontana, 1992. ISBN 80-85701-01-4. CAPRIO, Frank a Joseph R. BERGER. Pomoc autohypnózou. 1. vyd. Praha: Portál, 1999. ISBN 80-7178-373-0. http://www.hypnoza.minipage.cz/ http:/ /www.umimstojkunahlave.cz http://www.psychoweb.cz/psychologie--clanky-psychologicky-slovnik-psychicke-poruchy/ http://www.kondice.cz/2012/12/hypnoza-leci-telo-a-dusi/

DĚKUJEME ZA POZORNOST