Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuDuševní hygiena – spirituální zdraví Stupeň a typ vzděláváníStřední škola, gymnázium Vzdělávací oblastspolečenskovědní Vzdělávací obor79-41-K/41 Gymnázium, 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání Tematický okruhPsychologie (duševní poruchy) Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 14 - 19 let Anotace Prezentace popisuje základní pojmy z oblasti psychohygieny a klinické psychologie(duševní hygieny), které rozvíjí o relativně moderní poznatky z oblasti klinické psychologie. Vybavení, pomůckyProjektor na prezentaci, osobní počítač, laserové ukazovátko Klíčová slovafobie, neurastenie, deprese, deprivace, stres, stresor, neurózy, psycholog Datum28.10.2013 DUŠEVNÍ PORUCHY – NEURÓZY

2 CO UŽ VÍME Z PŘEDCHOZÍ PREZENTACE Duševní porucha je více či méně závažná porucha psychických jevů (myšlení, prožívání, mezilidské vztahy), která se projevuje „znehodnocením“ žití běžného života přístup k duševním poruchám není jednotný základně se duševní poruchy dělí na neurózy a psychózy

3 POJEM NEURÓZA moderní psychologie vysvětluje pojem NEURÓZA jednoduše jako duševní nerovnováhu či tíseň jedná se tedy o stresy (duševní tísně), panický strach či psychickou úzkost

4 POJEM NEURÓZA neuróza je také definována jako trvalejší neschopnost přizpůsobit se svému prostředí, změnit životní návyky či neschopnost rozvíjet svou osobnost v komplexní harmonický celek Sigmund Freud popsal neurózu jako konflikt mezi id a superegem (viz dějiny psychologie S. Freud)

5 PROBLEMATIKA DIAGNOSTIKY A „LÉČENÍ“ NEURÓZ přístup k neurózám je v různých státech je odlišný v některých státech neurózy neuznávají, jinde je přeceňují a léčí V USA je každý rok diagnostikována minimálně jedna další nová neuróza (všechny neurózy se zde léčí psychofarmaky)

6 PSYCHOFARMAKA PSYCHOFARMAKA jsou léčiva (drogy), které se pravidelně užívají a mění tím psychiku člověka např. antidepresiva, hypnotika

7 PROJEVY NEURÓZ PROJEVY NEURÓZ projevy neuróz se liší od druhu neurózy a jsou individuální obecně se neurózy mohou projevovat tiky, grimasami, nočním pomočováním, zčervenáním, migrénami, koktavostí, nervózní pohyby atd.

8 ŘEŠENÍ „LÉČENÍ“ NEURÓZ ŘEŠENÍ „LÉČENÍ“ NEURÓZ závažnější neurózy (značně ovlivňující kvalitu života) léčí klinická psychologie prostřednictvím tzv. TERAPIE (psychoanalýza, muzikoterapie, pohybová terapie, canisterapie, haptická terapie atd.) POZOR!!! Neurózy neléčí psychiatři!!!

9 „SAMOLÉČBA“ LEHČÍCH NEURÓZ ne všechny neurózy musí řešit klinická psychologie některé lehčí neurózy může jedinec řešit sám či po radě někoho zkušenějšího (např. fobie, neurastenie – nervová slabost…) pokud nám ovšem psychické strádání nedovoluje plnohodnotně žít, musíme vyhledat odbornou pomoc!!!

10 AKTIVIZAČNÍ OTÁZKY PRO ŽÁKY 1)Kdo „léčí“ neurózy? 2)Jaké projevy mohou mít neurózy? 3)Na příkladu uveď konkrétní neurózu a popiš ji 4)Znáš nějakou terapii neurózy?

11 ZDROJE A PRAMENY Dvořák, J. Odmaturuj! ze společenských věd. Didaktis 2008. ISBN 978-80-7358-122-0 Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Neur%C3%B3za Aktuální k 1.12.2013 Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1evn%C3%AD_porucha#Kategorizace_du.C5.A1evn.C3.ADch _poruch_platn.C3.A1_v_.C4.8CR_-_MKN_10 Aktuální k 1.12.2013 Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Fobie Aktuální k 1.12.2013 Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Neurastenie Aktuální k 1.12.2013 Dostupné z: http://sk.wikipedia.org/wiki/Psychofarmakum Aktuální k 1.12.2013


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google