3.přednáška: „Sociální souvislosti globálních problémů ŽP dneška“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nedostatek pitné vody Autoři : Vošterová, Nováková, Petrák.
Advertisements

Vliv člověka na životní prostředí
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Zpráva o životním prostředí České republiky za rok 2008.
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Až na dno blahobytu Jan Keller.
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
ZÁKLADNÍ ETAPY ROZVOJE
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ (TUR). Definice Trvale udržitelný rozvoj(TUR) je obecně chápán jako takový rozvoj,který sleduje současně tři cíle:   Ekonomický.
BIODIVERZITA. Různé definice,které mají stejnou myšlenku : : Různost živých organismů : Druhové bohatství organismů.
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
Odlesňování František Funda.
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Viktor Třebický Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj, o.s.
Globální environmentální problémy (stručný přehled vybraných témat)
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Kontaminace (znečištění) vody
Ekologický pilíř – celkový přehled
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Ohrožování základních složek biosféry
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Globalizace a její vliv na životní prostředí
Studijní info.
Ekosystémy přírodní a umělé
Globální, regionální a místní problémy životního prostředí
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Krajina a životní prostředí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Obraz působení člověka
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Globální problémy.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
její znečištění a důsledky
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Hospodářství.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Znečišťující faktory ŽP a dopady činnosti člověka na ŽP
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Znečištění vzduchu dopravou
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Ekonomika životního prostředí
Výkyvy energetických daní s dopady na životní prostředí.
Mgr. Rostislav Navláčil 17. Globalizace Občanská nauka 1. – 4.
Ekologická politika EU
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
VY_32_INOVACE_
Rozšiřování pouští.
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Environmentální problémy
Důsledky globální změny klimatu
Transkript prezentace:

3.přednáška: „Sociální souvislosti globálních problémů ŽP dneška“ Jaké jsou hlavní globální problémy ŽP?

Globální problémy ochrany ŽP Znečištěné ovzduší,pitná voda Klimatické změny Úbytek přírodní rozmanitosti Využívání přírodních zdrojů a produkce odpadů

Žijeme v antropocénu Člověk se stal významnou přírodní silou a svoji činností vytváří zátěž na ŽP Tlaky na globální ekosystémy se stále zvyšují (viz Living Planet Report, 2008, http://www.hraozemi.cz/living-planet-report-2008.html)

Příčiny Nadměrná spotřeba zdrojů Globalizace Urbanizace Česká stopa – analýza dopadů domácí spotřeby za našimi hranicemi

Příklad - sója Cerrado – jižní Brazilie, druhově nejbohatší typ savany Postupně se mění na obrovská monotónní pole, kde se pěstuje sója na export, koncem 90 let člověk narušil skoro 80% plochy cerrado Malí rolníci jsou vytlačováni a odcházejí do měst

Důsledky intenzivního hospodaření Environmentální: Ztráta cenného ekosystému, který je domovem řady druhů zvířat a rostlin Masivní eroze půdy Vysoké dávky hnojiv a pesticidů GMO plodiny Spotřeba hnojiv stoupla v Brazilii v letech 1970 – 1990 více jak 30x

Důsledky intenzivního hospodaření Sociální: Zdravotní rizika Vytlačování malých farmářů Posilování závislosti na nadnárodních firmách typu Monsanto

Role ČR? V roce 2004 ČR dovezla asi 670 000 t sojových komodit 92 % formálně pochází z Německa Reexport z Jižní Ameriky Český dovoz sójových pokrutin spotřebuje asi 325 000 ha půdy v zahraničí, ekvivalent 4% plochy ČR

Další příklady Mořské ryby Tantal Káva Palmový olej – dovoz 30 000 t ročně, nejvážnější příspěvek ČR k devastaci tropických pralesů

Zespolečenštění přírody Sociologický termín: řešení ekologických problémů se přesouvá z fyzické přírody do sféry společenských institucí a péče o životní prostředí a udržitelný rozvoj se stává do značné míry manažerským problémem. „Nejde již jen o vzájemnou propojenost  a závislost společnosti a přírody, jež se projevuje nikoli jen závislostí společnosti na přírodě, nýbrž stejně tak narůstající závislostí obyvatelnosti pozemské přírody na společenských institucích.“ (Suša, 2004).

Uhlíkový cyklus

Vývojové zlomy v historii člověka 1) paleolitická revoluce: před 60 000 lety, člověk sběrač a lovec 2) revoluce zemědělská (neolitická) před 10 000 lety – člověk začal přírodu utvářet dle svých potřeb,vytvořil nový přírodní ekosystém (agroekosystém t.j.obdělávaná půda, půda dočasně ponechaná ladem, hospodářská zvířata, lidská sídliště), který byl poměrně stabilní s uzavřeným cyklem, lidská populace činila odhadem 8 miliónů lidí (Mezopotámie a Mayská říše jsou příklady zániku civilizace v důsledku špatného hospodaření – neúnosné zátěže a zhroucení agro-ekosystémů)

Vývojové zlomy v historii člověka 3) revoluce průmyslová – počátek využívání fosilních paliv (černé uhlí), Anglie 1750 nastartování masivního rozvoje s velkými nároky na energii a se vznikem odpadu r.1784 vynález parního stroje lidská populace činila na počátku průmyslové revoluce odhadem 800 miliónů lidí

Změna klimatu – zvyšující se koncentrace skleníkových plynů v atmosféře Před začátkem průmyslové revoluce byla koncentrace skleníkových plynů v atmosféře 280 částic CO2 na milion (ppm) v současnosti je tato koncentrace 430 ppm. Pokud nemá dojít k nevratným změnám, množství skleníkových plynů by se mělo stabilizovat v rozmezí 450–550 ppm, což předpokládá zastavit nárůst celosvětových emisí CO2 v roce 2010 a v dalších letech se zasadit o jejich každoroční pokles o 6–10 %.

Sternova zpráva (2007) Zpráva týmu koordinovaného bývalým hlavním ekonomem Světové banky Nicholasem Sternem: pokud se nezačnou omezovat emise skleníkových plynů, utrpí globální ekonomika každoroční ztrátu nejméně 5 % HDP a možná až 20 a více procent. každá tuna CO2, kterou vypouštíme do ovzduší, způsobuje škody nejméně za 85 dolarů, avšak emise lze snižovat nákladem méně než 25 dolarů za tunu. cesta pro snižování emisí skleníkových plynů spočívá ve zdanění produkce oxidu uhličitého, podpoře nízkouhlíkových technologií a nastavení přísných úsporných opatření

Snižování dopadů na ŽP Řešení je třeba hledat ve změně ve stávajících produkčních vzorcích: v průmyslu v dopravě v zemědělství v energetice

Adaptace a ochrana přírody Systém chráněných území Ochrana přírodní rozmanitosti

Literatura Living Planet Report, 2008 Česká stopa, www.zelenykruh.cz/APEL www.hraozemi.cz