Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2015 29.10.2012 Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK Vít Richter Národní knihovna ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Setkání knihovnic/knihovníků a starostek/starostů okresu Vsetín MVK Vsetín.
Advertisements

Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2014
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2015
Vliv nových informačních technologií na činnost veřejných knihoven Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2015 Středočeský kraj Národní.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Příprava Centrálního portálu českých knihoven CPK Havlíčkův Brod Vít Richter Národní knihovna ČR
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2014 On-line platby za poskytované služby Knihovny současnosti 2011 JČU České Budějovice září Martin.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Company LOGO Konference „Modernizace veřejné správy 2007 – 2013“, Plány v oblasti zefektivňování veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Co to je, když se řekne „komunitní role“ aneb Knihovna v malé obci Tábor, červen 2009 Zlata Houšková.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
1 Priority budoucího vývoje knihoven - jak je financovat? Vít Richter Knihovny a strukturální fondy EU II Vsetín 24. dubna 2007 Vít Richter Národní knihovna.
Čtenáři a čtení v ČR v roce 2007 Výzkum dospělé populace nad 15 let Vít Richter Národní knihovna ČR Brno
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Perspektivy a trendy oboru knihovnictví Praha Vít Richter Národní knihovna ČR.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
KISK MU Metody knihovnické práce 1. Vývoj knihovnictví po roce Knihovnická legislativa, normy, standardy 3. Organizace knihovnictví,
Gateshead – město s inspirací Gateshead – město s inspirací Havlíčkův Brod Havlíčkův Brod duben 2004 duben 2004 Zlata Houšková Zlata Houšková.
Koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta 2004 – 2010 Usnesení vlády č. 679 ze Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS – Hradec Králové.
Standard veřejných knihovnických a informačních služeb Příprava novely knihovního zákona Vít Richter Národní knihovna ČR tel
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Aplikace teorie information commons v Ústřední knihovně Přírodovědecké fakulty MU Klub vysokoškolských knihovníků SKIP Zdeňka Dohnálková Prosinec 2006.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
Vsetín Národní knihovna ČR
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
9. Knihovna jako centrum komunitních aktivit a kreativity 14. Knihovna jako garant přístupu k internetu 15. Regionální funkce 16. Aktualizovat a zavést.
Knihovníci dneška pro knihovny zítřka BUDOUCNOST KNIHOVNICKÝCH PROFESÍ V ČR Vít Richter Národní knihovna ČR.
Příprava koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta 2011 – 2014 Vít Richter Národní knihovna ČR Goetheinstitut Praha
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Co venkovské knihovny umějí a mohou VIII Vít Richter Národní knihovna ČR.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Michal Šperling - EUREDIS
Polytechnické vzdělávání v praxi
PORADA RF Holasovice
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Transkript prezentace:

Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK Vít Richter Národní knihovna ČR

Dostupnost internetu kdykoliv a kdekoliv Prodej a využívání eknih Masová digitalizace knihovních fondů Autorský zákon

Co bude po roce 2020? Všichni připojení 24 hodin denně Vše co bylo vytištěno, bude v digitální podobě Mění se způsob vyhledávání a využívání informací Knihovny mají poprvé v historii konkurenci ve svých hlavních funkcích

Vliv digitalizace na knihovny  Jaká bude úloha knihoven?  Pokles zájmu o půjčování tištěné produkce?  Budou moci knihovny půjčovat eknihy?  Jak budou využívány výsledky masové digitalizace? Knihovny musí poskytovat služby, které lidé potřebují a vyžadují

Jak změnit knihovny? Jak připravit knihovny na budoucnost? Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2015

K čemu je užitečná koncepce?  Identifikovat kritické faktory pro transformace  Vytvořit podklad pro rozhodovací procesy  Nastavit priority dotačních programů  Vytvořit východisko pro zpracování dílčích koncepcí  Kraje, regiony, rezorty, skupiny knihoven, jednotlivé knihovny  Prosadit principy koncepce do strategických materiálů a programů na různých úrovních  Priority strukturálních fondů  Zlepšit vzájemnou spolupráci mezi knihovnami  Získat knihovny a jejich pracovníky k realizaci společných cílů

Dotace knihoven ze státního rozpočtu (mil. Kč) Dotační programRezort Regionální funkceKraje VISKMK ČR30,269,163,34658,959,1 Knihovna 21. stoletíMK ČR2,12,232,3 2,5 Česká knihovnaMK ČR233,11,81,72,2 Licence půjčování zvuk. dok.MK ČR5,95 66 Licence půjčování tiš. dok.MK ČR 23,523,223,322,622,3 Licence na veřejné čteníMK ČR 0,080,09 Výzkum a vývojMK ČR23,47,7310,62,4 Projekt internetizace knihoven MK ČR Fond rozvoje VŠMŠMT2,83,92110 Informační zdroje pro VaVMŠMT CELKEM

Ústřední knihovnická rada

Implementace Koncepce  Koncepce schválena vládou  Zpravodajové priorit – členové ÚKR  Vytvoření pracovních skupin  Dílčí cíle, projekty  Koordinace existujícího  Harmonogram, odpovědnosti, financování  Informace o Koncepci:

Jak změnit knihovny? Jak připravit knihovny na budoucnost? Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – priorit

VIZE 2020

Klient říká: „V krásné, přívětivé a pohodlné knihovně rychle obsloužen příjemným, kvalifikovaným, očividně spokojeným a motivovaným personálem nebo z pohodlí domova bez ohledu na národnost či handicap, v kteroukoliv denní či noční dobu získám bezplatně požadovanou kvalitní službu“

Klient říká: „V krásné, přívětivé a pohodlné knihovně rychle obsloužen příjemným, kvalifikovaným, očividně spokojeným a motivovaným personálem nebo z pohodlí domova bez ohledu na národnost či handicap, v kteroukoliv denní či noční dobu získám bezplatně požadovanou kvalitní službu“

Co chceme? Dlouhodobě zvyšovat v populaci podíl lidí, – Kteří knihovny využívají – Kteří považují knihovny za důležité Knihovna jako místo, kde CHCEME být – Fyzicky – Virtuálně – Citově… Nabízet komplexní služby v digitálním prostředí – Tištěné a digitální dokumenty Každá knihovna: nabízí služby celého systému knihoven

15 8 směrů pro budoucí rozvoj

Digitalizace textových dokumentů…  Podporovat digitalizaci na jednotlivých úrovních - NDK, regiony, oborové instituce, specializované projekty.  Zajistit dlouhodobou ochranu digitálních dokumentů.  Zabezpečit maximální zpřístupnění digitálních dokumentů.  Zabezpečit efektivní dostupnost EIZ pro podporu VVI a pro širokou veřejnost

17

Centrální portál českých knihoven  Integrace a zpřístupnění tištěných a digitálních zdrojů  Kvalitní a pohotové služby 24 hodin denně  Meziknihovní služby a dodávání dokumentů  Online platby za služby  Sdílení registrovaných uživatelů  Každá knihovna nabízí služby portálu

20

Podporovat úlohu knihoven jako center rozvoje občanských i jiných komunit a jejich kreativity  Podporovat knihovny jako informační, vzdělávací, kulturní, komunitní centra obcí  Pomáhat při vytváření místních partnerství a budování komunit.  Vytvářet v knihovnách prostorové podmínky pro komunitní a kulturní aktivity. Dělejte něco jiného! Nebuďte pouze knihovnou!

22

Rovný přístup ke službám knihoven  Podporovat knihovny jako garanta rovného přístupu k informačním zdrojům a síti internet  Zlepšit dostupnost knihoven a jejich služeb – bezbariérové knihovny  Rozvíjet a využívat regionální funkce

24

Podpora čtenářské a informační gramotnosti  Podpora čtenářské gramotnosti  Učit lidi využívat knihovny  Marketingová podpora centrálních i lokálních služeb systému knihoven

27

Podpora knihoven jako místa  Vytvářet v knihovnách prostorové podmínky pro komunitní a kulturní aktivity  Zpracovat standard prostorového a vybavení knihoven.

29

Zlepšení efektivity a výkonu knihoven  Využít standard VKIS  Podporovat měření výkonu a činnosti knihoven pomocí metody benchmarkingu  Zpracovat metodiku výpočtu návratnosti investic v knihovnách  Znát potřeby lidí - co očekávají od knihoven

Jaká je „dobrá“ knihovna? Provozní doba Dostupnost knihovny Plocha knihovny Webová stránka Knihovní fond - financování Knihovní fond - přírůstek Online katalog Vzdělávání pracovníků Studijní místa Internetová místa Spokojenost uživatelů

Čím by mohly knihovny zaujmout? Nikdy nechodili do knihovnyDříve využívali knihovny

33

Lidé - pracovníci, lidské zdroje  Podporovat celoživotní vzdělávání pracovníků knihoven  Intenzivněji využívat dobrovolníky a systém veřejně prospěšných prací.

Co je ve strategii nového?  Využití všech možností, které nabízí ICT  Masová digitalizace – dlouhodobá archivace  Integrace a propojení všech existujících zdrojů  Myšlenka centrálních služeb  Každá knihovna je vstupem do systému a nabízí jeho služby  Kvalitativně nová úroveň spolupráce  Katalogizace, sdílení služeb MVS, EDD  Stanovení odpovědností

Děkuji za pozornost!

Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK Vít Richter Národní knihovna ČR