Císař Rudolf II. Habsburský

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Advertisements

Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II.
římský císař, král český a uherský
Jak se Habsburskové dostali na český trůn?
Rudolf II. Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Rudolf II..  1527 – 1593  italský malíř  1549 – spolupracoval s otcem na výzdobě katedrále v Miláně (první zmínky tvorby)  společnost považovala obrazy.
Rudolf II..
Václav IV. Matěj prokopič.
Česká kultura v 16. století renesance
Císařský dvůr Rudolfa II.
Významní čeští panovníci
Leopold II..
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Ověření ve výuce: Sada: 4D7/B - 12.
START HISTORICKÁ DESÍTKA DOBA RUDOLFA II. HODNĚ ŠTĚSTÍ.
Václav IV – 1419 ve 2 letech korunován českým králem, v 15 letech římským králem, vychováván jako budoucí panovník nepříliš obratný diplomat a politik.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ.
Habsburkové na českém trůně
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Habsburkové.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceCísař Rudolf II. – Praha centrum Evropy Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje.
Jak se Habsburskové dostali na český trůn?
VY_32_INOVACE_22_17 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Doba Rudolfa II. Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí se.
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Rudolf II. 7. ročník.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Alžběta Báthoryová Cca * 7.srpna 1560 Cca † 15. nebo 21. srpna 1614.
Vojtěch Hynais.
OPAKOVÁNÍ – POČÁTKY NOVOVĚKU
HABSBURKOVÉ Po roce 1526.
FINÁLE TŘÍDY
ČESKÉ ZEMĚ.
Rudolf II. VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 4. ročník - vlastivěda
České země v době předbělohorské
Nástup Habsburků na český trůn
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Rudolf II. Habsburský (1552 – 1612)
Republika Rakouska.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_411_RUDOLF II. Téma: VLÁDA HABSBURKŮ, RUDOLF.
VY_32_INOVACE_465_PRVNÍ_HABSBURKOVÉ_NA_ČESKÉM_TRŮNĚ
Kulturní dějiny Mgr. Ondřej Kunc.  přesun centra do Prahy  Rudolf II. = sběratel umění  na dvoře umělci, filozofové, vědci, myslitelé 
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ.
FILIP I. SLIČNÝ Španělský král KAREL V. Španělský král FERDINAND I. Český král „Říše, nad kterou slunce nezapadá“ Maxmilian II. RUDOLF II. Český král.
Počátek vlády Habsburků
ČESKÁ KULTURA NA POČÁTKU NOVOVĚKU. 15. stol. – pozdní (vladislavská) gotika 16. stol. – v Čechách se začíná rozvíjet renesance (české země bylo dlouho.
Habsburkové 2 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Rudolf II.  byl císařem  vnuk Ferdinanda I. Habsburského  velmi vzdělaný  celý život podporoval vědu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_13_RUDOLF II. TEMA:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa RUDOLF II. - CÍSAŘ A KRÁL Rudolf II. Rudolf II. byl veliký milovník umění. Známá.
RISKUJ! KAREL IV..
Marková Jana.  Za vlády císaře Rudolfa II. dosáhla Praha nového rozkvětu, který se sice nedal srovnat s érou Karla IV., ale přesto se jednalo o významnou.
JAGELLONCI NA ČESKÉM TRŮNĚ
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
České země po nástupu Habsburků
Novověk – nástup Habsburků na český trůn
Habsburkové Do 17.Století
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název materiálu: VY_32_vlastivěda , sada č. 1, 17
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 02 Dějepis _8.ročník_09
Druh učebního materiálu
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Ferdinand I., Maxmilián II., Rudolf II. CLIL - ověřování
VY_32_INOVACE_Roz_III_12 Významní Habsburkové
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Rudolf II. Habsburský.
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Transkript prezentace:

Císař Rudolf II. Habsburský 1552 - 1612 60 let

Rudolf II. korunován králem uherským, králem českým v Praze. V roce 1575 je Rudolf II. zvolen římským králem.

Portréty

Rudolf se narodil 18. července 1552 ve Vídni a byl vychováván ve Španělsku. Rudolfova matka se jmenovala Marie Španělská a jeho otec Maxmilián II. Habsburský Jeho rodiče byli bratranec a sestřenice, Rudolfovi dědové byli bratři.

Během Rudolfova panování Praha vzkvétá, stane se centrem evropské politiky a významným střediskem vědeckého a uměleckého života. Na ulicích jste mohli potkat jak vyhlášené umělce, tak slavné alchymisty nebo světoznámé astronomy. V Praze pobývá např. Tycho Brahe a Johann Kepler.

Rudolf je vášnivý sběratel uměleckých děl. V období jeho vlády došlo k výstavbě renesančních zámků a paláců, které si nechávala stavět šlechta.

Rodinné prokletí na sklonku života poznamenala Rudolfa duševní choroba, kterou zřejmě zdědil po prababičce Janě Kastilské řečené Šílené.

Pověst o Golemovi Císař Rudolf II. žádal vyslance a obdivovatele z ciziny (žáky), aby mu pomohli s jeho dávným životním snem. Byl to Golem, kterého chtěl najít, získat, ale také oživit. Golema stvořil rabín Löw.

Golem Hliněný pražský golem (podoba z filmu Císařův pekař a pekařův císař)

Konec zlatých časů Rudolf II., milovník umění, zemřel 20. ledna 1612. Čas hvězd skončil a lesk zlaté Prahy jako hlavního města říše nadobro pohasl.