Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Habsburkové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Habsburkové."— Transkript prezentace:

1 Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Habsburkové na českém trůně

2 Ferdinand I. Habsburský

3  Ferdinand I. se snažil upevnit panovnickou moc na úkor stavů.  Vytvářel nové úřady podřízené pouze své osobě.  Mezi panovníkem a stavy vládlo silné napětí.

4  Napětí vyvrcholilo, když stavy odmítly pomoci Ferdinandovi I. při vojenském tažení.  Panovník nechal pro výstrahu popravit na Hradčanském náměstí dva šlechtice a dva zástupce městského stavu. na Hradčanském náměstí dva šlechtice a dva zástupce městského stavu. Potrestána byla i města. Ta musela platit panovníkovi posudné. Potrestána byla i města. Ta musela platit panovníkovi posudné. Posudné = poplatek z každého sudu piva

5 Jezuité  Roku 1556 pozval Ferdinand I. do českých zemí jezuity.  Jezuité šířili katolickou víru.  Křesťanství se snažili šířit zábavnou formou. (Pořádali například divadelní přestavení.)

6 Klady a zápory působení jezuitů  Jezuité podporovali vzdělanost, zakládali školy.  Neexistovala však svoboda náboženství.  Mnohé knihy byly zabavovány cenzurou a páleny.

7 Maxmilián II. (I.)

8 Maxmilián II. s rodinou  Vládl v letech 1564 -1576. 1564157615641576  Choval sympatie k protestantům. k protestantům. Protestanti = vyznavači křesťanského, ale nekatolického vyznání

9 Česká konfese  Roku 1575 Maxmilián ústně schválil Českou konfesi.  Ta povolovala protestantské vyznání.  Panovník konfesi, kterou přijal pod tlakem, později odvolal. Konfese = náboženské vyznání

10 Rudolf II. (1576-1611) Dílo Giuseppe Arcimbolda

11 Rudolf jako patnáctiletý  Ačkoliv Rudolf II. oplýval značnou inteligencí, nebyl duševně zdráv.  Své sídlo přenesl do Prahy.  Císař se přikláněl ke katolickému náboženství.  Měl spory se svým bratrem Matyášem, který toužil převzít vládu. 

12 Rudolfův Majestát  Rudolfa v boji s Matyášem podpořily nekatolické stavy.  Ten je roku 1609 odměnil vydáním Majestátu.  Majestát Rudolfa II. písemně stvrzoval Českou konfesi, tj. zrovnoprávňoval nekatolická vyznání s katolickým náboženstvím.

13 Majestát Rudolfa II. Majestát Rudolfa II.

14 Rudolfínská Praha  Rudolf II. podporoval umělce a učence.  Do Prahy zval významné astronomy a alchymisty.  V Praze shromáždil cenné umělecké sbírky.  K této době se váže pověst o vytvoření umělého člověka - golema. o vytvoření umělého člověka - golema. Golem, podoba z filmu Císařův pekař

15 Konec vlády  Rudolf byl donucen vzdát se vlády poté, co do Čech pozval vojsko Pasovských.  Ti svým hrůzným řáděním popudili nejen nekatolické obyvatele, ale i věrné katolíky.  Rudolf II. byl dokonce krátce vězněn na Pražském hradě.

16 Matyáš (1611-1617)

17  Své sídlo přenesl zpět do Vídně.  Jeho vláda je obdobím pokatoličťování.  Dochází k porušování Rudolfova Majestátu.

18 Další Habsburkové Ferdinand II. Štýrský  Za jeho vlády došlo roku 1618 k defenestraci na Pražském hradě. Ferdinand III. Ferdinand III.

19 Josef I. Josef I. Leopold I. Leopold I.

20 Karel VI. (1711-1740)  Roku 1713 vydal Pragmatickou sankci.  Ta zaručovala nedělitelnost habsburské monarchie a v případě vymření Habsburků v mužské linii nástupnictví v linii ženské. v případě vymření Habsburků v mužské linii nástupnictví v linii ženské.  Na jejím základě nastoupila na český trůn Marie Terezie.

21 Procvičování  „My Rudolf Druhý činíme tímto listem: aby jak stav panský, rytířský, tak Pražané, horníci a jiná města s lidmi poddanými náboženství své pod obojí volně a svobodně beze všech překážek vykonávati mohli…“ aby jak stav panský, rytířský, tak Pražané, horníci a jiná města s lidmi poddanými náboženství své pod obojí volně a svobodně beze všech překážek vykonávati mohli…“ Z jaké listiny je tato ukázka?

22 Seřaď chronologicky panovníky:  Matyáš  Maxmilián II.  Karel VI.  Rudolf II.  Ferdinand I. Habsburský

23 Ke kterému panovníkovi se vztahují následující obrázky?

24 (Zdroj obrázků – http://cs.wikipedia.org )


Stáhnout ppt "Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Habsburkové."

Podobné prezentace


Reklamy Google