Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
Název materiálu: VY_52_INOVACE_27_Rudolf_II_Habsburský_ad2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Angela Doubravová Datum tvorby: Cílový ročník: čtvrtý Vzdělávací oblast/obor/: Člověk a jeho svět Klíčové slovo: Rudolf II. Habsburský, Marie Strade, Guiseppe Arcimboldo, Tycho de Brahe, Johanes Kepler, Jan Jesenius, Giordano Bruno Anotace: Tato prezentace slouží k názornému výkladu učiva o vládě císaře Rudolfa Habsburského Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Angela Doubravová. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Rudolf II. HABSBURSKÝ (18. 7. 1552 - 20. 1. 1612)
Melancholický císař a král, špatný politik, uzavřený panovník, mizerný válečník, laskavý milovník života a žen, vzdělaný ctitel umění, stoupenec a mecenáš esoterických věd, jehož dvůr překypoval kvasem pestrého a bohatého dění.  Z historických pramenů se dozvídáme, že císaře od 80. let 16. století sužovaly záchvaty a výbuchy duševní choroby následované trudnomyslností. V 90. letech se záchvaty stávaly stále častějšími a prudšími, nedůvěra k lidem se prohloubila až do stihomamu. Císař odmítá audience, zanedbává vyřizování veřejných věcí a straní se i svých ministrů. Následují i útoky na sloužící a sebepoškozování. Postupně se u císaře vytvářel obraz duševní choroby, kterou dnes můžeme označit jako maniodepresivní psychózu. Příčina byla vysvětlována dědičnou zátěží širší rodiny. (Rodiče byli bratranec a sestřenice) 

3 Rudolf II. Habsburský portrét

4 CÍSAŘ A MARIE STRADA Zůstal svobodný.
Svůj život řešil Rudolf II. dočasnými milenkami. Jedinou dlouhodobou mezi nimi byla Anna Marie de Strada, dcera dvorního antikváře a majitele pražského nevěstince. Anna Marie mu porodila tři syny a tři dcery, ale Rudolf II. zůstal bez legitimních následníků.

5 ŽIVOT NA CÍSAŘSKÉM DVOŘE
Příchod císařského dvora znamenal pro Prahu zásadní změnu. Především bylo potřeba vybudovat důstojnou císařskou rezidenci na Pražském hradě. Do doposud provinčního města se náhle přistěhoval značný počet příslušníků dvora a do nového sídelního města začali proudit i učenci a umělci i cizí vyslanci. Sídlili zde stálí vyslanci Francouzského krále, Španělska, Benátské republiky i papežského státu. Z významných učenců to byli například: Guiseppe Arcimboldo, Tycho de Brahe, Johanes Kepler, Jan Jesenius, Giordano Bruno. V neposlední řadě také Tadeáš Hájek z Hájku zvaný Memicus, který se stal osobním lékařem Rudolfa II. Významným střediskem botanických studií se stal pražský dvůr císaře a v jeho zahradách byly patrně pěstovány první tulipány v Evropě mimo hranice osmanské říše.

6 Arcimboldovy kresby Arcimboldo komponoval své malby z ovoce a zeleniny, které skládal do podoby portrétů. Mezi jeho nejznámější díla patří série Čtyři roční období a čtyři živly, které namaloval pro Maxmiliána II.

7 Arcimboldův portrét Rudolfa II. Habsburského

8 Jan Jesenský (  6. 1621) Lékař, anatom a spisovatel Jan Jesenský (Jessenius) se proslavil první veřejnou pitvou v Praze. Jesenský patřil k ctižádostivým příslušníkům nižší šlechty a toužil po poznání a to nejen na poli vědy.   V červnu 1600 při své návštěvě v Praze vykonal v Rečkově koleji první veřejnou pitvu, která vzbudila všeobecnou senzaci a v historickém povědomí zůstává dodnes. O dva roky později se stává osobním lékařem Rudolfa II. a pak jeho bratra Matyáše.

9 ilustrace BYLy ČERPÁNy Z TĚCHTO STRÁNEK
autor: Giuseppe Arcimboldo,


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144"

Podobné prezentace


Reklamy Google