Zuzana Bauerová Pavel Jirásek CulturePlus Czech Republic

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKU ČR Mezinárodní spolupráce AIP ČR a SVTP ČR v rámci programu INGO Pavel Švejda řešitel.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Fondy EHP 2004 – 2009 (2011) Finanční mechanismy (FM) 1 a Fondy EHP 2009 – 2014 (2016) Finanční mechanismy (FM) 2 Školení pro hodnotitele 30/7/2014 Odbor.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Celostátní síť pro venkov
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Státní informační politika: šance pro knihovny, archivy, muzea? Vít Richter Národní knihovna ČR Prosince 2000 Tel/Fax: 02/
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Title Sub-title European Commission Enterprise and Industry Lukáš Procházka TC AV ČR Rámcový program pro konkurenceschopnost a inovace – účast českých.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná ROZVOJEM.
OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
NaturNet Plus Počítačem podporované vzdělávání na ochranu životního prostředí O projektu.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Evropská unie a iniciativa i2010: Digitální knihovny.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.
© Adolf Knoll National Library of the Czech Republic The Digital Library Initiative Adolf Knoll.
Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2005 Praha Plány Evropské Komise – Evropská digitální knihovna Mgr. Zuzana Bauerová Ministerstvo.
Usability Workshop Zpráva ze semináře Vilnius, 1.– Ing. Jan Kaňka Krajská knihovna Františka Bartoše
Informační kulturní portál
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
The Calimera Project is funded under the European Commission, IST Programme The Calimera Project is funded under the European Commission,
Programy EU v oblasti informační společnosti ISSS Hradec Králové,
Strategie EK v oblasti digitalizace, zpřístupnění, sdílení a dlouhodobého uchování dat z oblasti kulturního dědictví.
Barbora Vacátková, Klastry a Enterprise Europe Network ČR European Commission Enterprise and Industry.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Politika sociální inkluze v Evropské unii
People for Europe Národní muzeum (Praha, Česká republika) Slovenské národné múzeum (Bratislava, Slovensko) Nadace Romualda del Bianca (Florencie, Itálie)
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Operační program URBACT III.  (Operační) program Evropské územní spolupráce kofinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj  Navazuje na program.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Rozvoj inovací v EU.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Klíčové aktivity projektu
Transkript prezentace:

Zuzana Bauerová Pavel Jirásek CulturePlus Czech Republic MichaelPlus a ČR Zuzana Bauerová Pavel Jirásek CulturePlus Czech Republic

EU a paměťové instituce Účast MK ČR v evropských projektech – komunitární programy Projekt Michael a MichaelPlus Implementace projektu MichaelPlus v ČR Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Knihovny, muzea, galerie, archivy, památkové ústavy, ... Paměťové instituce: Knihovny, muzea, galerie, archivy, památkové ústavy, ... Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Plány Evropské Komise informace o aktuálním dění na EK pro oblast kulturního dědictví informace o dostupných možnostech zapojení se do mezinárodních projektů na evropské úrovni Česká republika by se měla v roce 2009 stát předsednickou zemí Evropské Unie Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Obnovená lisabonská strategie Obnovený počátek lisabonské strategie – zajistit vyšší a trvalý růst a větší počet lepších pracovních míst za účelem zabezpečení jedinečného sociálního modelu v podmínkách rostoucí globalizace trhů, technologických změn, environmentálních tlaků a stárnoucí populace investovat do mladých lidí, výchovy, výzkumu a inovace důraz na politiky členských států prosazující znalosti, vzdělávání a schopnosti s cílem posílit konkurenceschopnost a udržitelný rozvoj EU hnací silou udržitelného růstu jsou znalosti a inovace: technologická inovace a získání lidí a kapitálu pro evropský výzkum a inovační obchodní podnikání. Klíčem k úspěchu obnovené lisabonské strategie je spolupráce a doplňování mezi programem Společenství a reformními programy členských států. Lisabonské partnerství vyžaduje dlouhodobou komunikační strategii, díky které budou občané nejen informováni, ale budou rovněž zapojeni do samotného procesu. Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Dialog v partnerství, decentralizace Strategické obecné zásady Společenství (Community Strategic Guidelines) Posílení strategické dimenze politiky soudržnosti (integrace priorit Společenství do vnitrostátních a regionálních rozvojových programů) Dialog v partnerství, decentralizace Rozšiřování informačních a komunikačních technologií Cultureplus, spol. s r.o. 2006

i2010 i2010:digital libraries – i2010 – evropská informační společnost pro růst a zaměstnanost: znalosti a inovace jako hnací síla udržitelného růstu vytvoření informační společnosti - bez rozdílu všem - rozšířeného používání informačních a komunikačních technologií (ICT) ve veřejných službách, malých a středních podnicích a domácnostech Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Obnovená lisabonská strategie – národní úroveň Národní lisabonský program 2005 – 2008 (Národní program reforem ČR) Strategie hospodářského růstu Strategie rozvoje lidských zdrojů Strategie udržitelného rozvoje Strategie regionálního rozvoje Národní rozvojový plán Národní strategický referenční rámec (pracovní verze) Státní informační a komunikační politika eČesko 2006 Kulturní politika ČR Koncepce účinnější péče o movité kulturní dědictví na léta 2003-2008 Koncepce účinnější podpory umění na léta 2007-2013 Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Podpora umění a kultury z Evropské unie Komunitární programy: spravuje přímo Evropská komise a jsou určeny členským zemím EU Strukturální fondy: spolupráce mezi kulturními organizacemi, místními a regionálními orgány Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Hmotné kulturní dědictví Nehmotné kulturní dědictví Movité kulturní dědictví Nemovité kulturní dědictví Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Michael (Itálie, Francie, Velká Británie) MichaelPlus (2006 – 2008): Česká republika (337 127,70€; 9 439 519,60Kč) Finsko Francie Německo Řecko Maďarsko Itálie Malta Nizozemí Polsko Velká Británie Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Projekt MICHAEL (http://www. michael-culture Projekt MICHAEL (http://www.michael-culture.org/) si klade za úkol zpřístupnit kulturní dědictví členských států Evropské unie celosvětové veřejnosti pomocí sítě Internet. Hlavním úkolem projektu MICHAEL je snaha o jednoduchý, rychlý a bezproblémový přístup k digitalizovaného kulturnímu dědictví, ať už ve formě jednotlivých národních elektronických portálů, elektronických katalogů či přímo digitálních sbírek muzeí, galerií, archivů a knihoven po celé Evropě. MICHAEL je projekt podporovaný Evropskou komisí prostřednictvím programu eTen. MICHAEL bude sloužit nejen studentům a badatelům, ale i široké veřejnosti k podpoře kulturních a uměleckých aktivit a především kulturní turistice. Cultureplus, spol. s r.o. 2006

MK ČR se stalo partnerem projektů (prostřednictvím odboru ochrany movitého kulturního dědictví, muzeí a galerií - OMG) v průběhu roku 2005. Projekt vzhledem ke své povaze (popis vybraných sbírek existujících v elektronické podobě, překlad do anglického jazyka, propojení s databázemi ve spolupracujících zemích) navazuje na budování Centrální evidence sbírek muzejní povahy (CES) v gesci OMG. Již při přistoupení k projektu bylo zamýšleno, že bude chápán jako nadstavba existujícího systému CES. Cultureplus, spol. s r.o. 2006

národní implementace důležitých strategických dokumentů EU: digitalizace zdrojů kulturního dědictví představuje jednu z priorit Obnovené Lisabonské strategie, v návaznosti na kterou byly představeny iniciativy EK – i2010 a Dynamic Action Plan, ke kterým MK ČR přistoupilo v době předsednictví EU Velké Británie. Dále jsou na národní úrovni připravovány strategické dokumenty pro plánovací období 2007-2013 Strukturálních fondů, které si rovněž za prioritu kladou budování informační společnosti a na přípravě kterých se MK ČR aktivně podílí. Projekt MichaelPlus je prezentací tzv. prestižního evropského projektu naplňujícího všechny strategické cíle výše zmiňovaných strategických politických dokumentů s cílem vytvoření platformy eCulture na národní úrovni. Vybudování této platformy umožní MK ČR prezentaci svých aktivit a projektů v době českého předsednictví EU v roce 2009 a bude tématem mezinárodní konference, kterou MK ČR bude organizovat v souvislosti s digitalizací zdrojů kulturního dědictví. Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Projekt je rozdělen do tzv Projekt je rozdělen do tzv. Workpackages (WP), v rámci kterých jsou přesně popsané jednotlivé aktivity a představují i vývoj (implementaci) projektu. MK ČR není nositelem/odpovědným řešitelem žádného WP; musí ale vypracovávat všechna zadání koordinátorů projektu v návaznosti na naplňování cílů jednotlivých WP. Výroční zprávy jsou vypracovány dle pravidel 6. rámcového programu (http://cordis.europa.eu/fp6). Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Harmonogram jednotlivých WP je rozdělen na tzv Harmonogram jednotlivých WP je rozdělen na tzv. milníky – Milestones, které představují měřitelné výsledky dílčích částí projektu a dle nich je i rozdělen rozpočet projetu. Kalendář finančních toků rovněž určují pravidla 6. rámcového programu, jejich kontrola je rozdělena rovněž dle milníků. Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Milestone/milník 1: 1.12.2006 (WP2 + WP3 + WP6) a.       Instalace IT systému Michael na národní úrovni (adaptace systému vytvořeného pro projekt Michael 2004-2006), včetně překladu implementačního materiálu (WP3); b.      Popularizace projektu na národní úrovni – multilingvální přístup k databázím (internetová stránka, prezentace projektu na konferencích apod., případně překlad reklamního materiálu) (WP2); c.       Popularizace na mezinárodní úrovni – prezentace projektu na konferencích v zahraničí, nebo na konferencích s mezinárodní účasti (WP2); d.      Detailní plán celého projektu je vytvořen (WP2); e.       Webová stránka projektu je publikována na internetu (včetně národní úrovně) (WP2); Propojení s projektem MinervaEC a dalšími aktivitami na národní úrovni spojenými s implementací Dynamic Action Plan (WP6); Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Milestone/milník 2: 1.9.2007 (WP2 + WP4 + WP5 + WP6) a.       Popularizace národní verze IT systému MichaelPlus (WP2); b.      Plán publicity projektu (WP2); c.       Účast na workshopu projektu – demonstrace realizace projektu na národní úrovni (WP2); d.      Výzkum legislativních možností on-line uveřejnění informací z databází na platformě MichaelPlus (WP4); e.       Mapování národní terminologie s anglickou terminologií + překlad (WP4); f.        Integrace národní databáze do trans-evropského systému Michael – internetová stránka (WP5); g.       Zpřístupnění národní databáze na trans-evropské úrovni – internetová stránka (WP5); h.       Příprava charty podporující Dynamic Action Plan, mnohojazyčnost a IT a přístup k databázím informační společnosti v oblasti kultury (WP6); Příprava podkladů pro výroční zprávu + vyúčtování prvního roku projektu (k 31.5.2007); Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Milestone/milník 3: 1.6.2008 (WP2 + WP4 + WP5 + WP6) a.       Závěrečná zpráva o publicitě projektu (WP2); b.      Účast na závěrečném workshopu projektu (WP2); c.       IT systém je funkční na národní úrovni, kooperuje s trans-evropskou úrovni (WP4); d.      Komunikace s uživateli (WP4); e.       Integrace národní databáze do trans-evropského systému Michael – internetová stránka (WP5); f.        Zpráva o dalším využití platformy MichaelPlus (WP6); Příprava podkladů pro závěreční zprávu projektu + závěreční vyúčtování projektu (k 31.5.2008). Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Implementační schéma Základní implementační schéma v podmínkách prostředí Ministerstva kultury ČR Firewall MKCR Internet DMZ Michael Portal MICHAEL Cultureplus, spol. s r.o. 2006

www.numerique.culture.fr www.michael.beniculturali.it www.michael-culture.org.uk Cultureplus, spol. s r.o. 2006

www.numerique.culture.fr Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Paměťové instituce National Library of The Netherlands              National Library of The Netherlands www.theeuropeanlibrary.org Evropská knihovna: Modulární rozšíření pro zprostředkovávání online zdrojů www.telmemor.net Cultureplus, spol. s r.o. 2006

€ k 1.12.2006: 44.338 € = 1 239 025,4 Kč (1 239,0254 tis.Kč) k 1.9.2007: 86.902 € = 2 428 476,3 Kč (2 428,4763 tis.Kč) k 1.6.2008: 117.049 € = 3 270 934,3 Kč (3 270,9343 tis.Kč) po 1.6.2008: 106.410 € = 2 973 627,4 Kč (2 973,6274 tis.Kč) Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Leaflets Cultureplus, spol. s r.o. 2006

www.mkcr.cz

Centrální evidence sbírek Integrovaný systém ochrany (ISO) Dostupnost Informace o muzejních a galerijních sbírkách Základní ochrana kulturního dědictví Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Integrated Movable CH Protection System 5 sub-programmes Information Network – ISO B: According to the proposals and guidelines of MinervaPlus and other European projects Technical improvement and central coordination of documentation and digitization of CH Using Internet network as an instrument for the faster transfer of pictorial and textual information between oarticipant workplaces Enlarging and popularisation of Internet among employees of our cultural institutions and public Improvement of the present state of documentation of CH and its presentation to the public Enhancement the data accessibility to users Increasment of the efficiency of the entire system of required information, including security, protection against of certain climatic conditions, etc. International legal cooperation on illegal export of the CH Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Database Mac Art Cultureplus, spol. s r.o. 2006

           Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Artist: Work: Aquired from: Owner: Object: WWW.restitution-art.cz                                                                                                                                                              Artist: Work: Aquired from: Owner: Object: WWW.restitution-art.cz Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Artist: Munch Edvard Name: Southern coast Date: around 1910                   Back Artist: Munch Edvard Name: Southern coast Date: around 1910 Technics, material: oil, canvas Proportions: 62 x 51 cm Původ: Oskar Federer Actual owner: Gallery of Fine Art Ostrava Jurečkova 9 702 00 Ostrava tel. 069/6112566, fax 6126445 GVUO@ova.pvtnet.cz Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Podpora vícejazyčnosti a veřejné dostupnosti, společná databáze AML, internet, publikační činnost Podpora a popularizace AML, účast na mezinárodních projektech a mezinárodních sítí – IST, virtuální prezentace Cultureplus, spol. s r.o. 2006

Cultureplus, spol. s r.o. 2006

The Second Jerusalem Conference on the Digitisation of Cultural Heritage Cultureplus, spol. s r.o. 2006

bauerova@gmail.com pavel.jirasek@gmail.com Cultureplus, spol. s r.o. 2006