Hlavní rozdíl mezi hvězdou a planetou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

VESMÍR.
Fáze Měsíce.
MĚSÍC.
Planety sluneční soustavy
Planetky, měsíce planet
Sluneční soustava.
TEPLO A SVĚTLO.
Zpracovali : Martin Nguyen : David Podzemný. Slunce vzniklo asi p ř ed 4,6 miliardami let a bude svítit ješt ě p ř ibli ž n ě 7 miliard let. Stejn ě jako.
VĚDĚLI JSTE, ŽE… všechny planety naší sluneční soustavy, kromě jedné,
Země ve vesmíru.
Saturn Saturn je v pořadí planet na šestém místě a po Jupiteru druhá největší planeta sluneční soustavy. Planeta byla pozorována již starověkými astronomy.
Téma: Vesmír a sluneční soustava Předmět: Člověk a jeho svět Klíčová slova: Vesmír, Země, planety sluneční soustavy.
Hvězdy.
Jupiter.
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
Petra Rýznarová Martin Hovorka
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
JUPITER Zuzana Al Haboubi.
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Úvod do hvězdné astronomie
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Informační technologie-prezentace
Planeta Jupiter Jupiter je znám už odpradávna, protože je na noční obloze viditelný pouhým okem. Je největší planetou Sluneční soustavy. V pořadí od Slunce.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_803_5TR_PRV Autor: Mgr. Jana Stolá 1.
Prezentace tepla Skupina A.
Sluneční soustava Za předpokladu použití psacích potřeb.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Planetárium Most.
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
VENUŠE.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Prezentace o Slunci Vypracovala: Karolína Monczková Třída: VIII.A.
M ě s í c.
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Planetky ve vesmíru.
PŮVOD PLANET.
Pohyby Slunce, Měsíce a vesmírných těles
Sluneční a hvězdný čas Moravcová, Poláková.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
VY_52_INOVACE_Z Šablona. Anotace : žák získá nové informace o vesmíru Autor: Mgr. Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup :zhodnotí postavení.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
úvod souhvězdí barva a teplota hvězd vznik a zánik hvězd červení obři supernova, bílý trpaslík kontrolní otázky.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
MĚSÍC.
VY_32_INOVACE_10_32_SLUNCE – ZDROJ SVĚTLA A TEPLA
Saturn.
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Saturn.
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
SLUNCE.
Sluneční soustava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Planeta Sluneční Soustavy
Transkript prezentace:

Hlavní rozdíl mezi hvězdou a planetou Je, že hvězda (např.-Slunce) vydavá vlastní světlo nebo-li záření a planeta (např.-Země) to světlo odráží a tak se může zdát že planeta taky svítí, ale je to jen odraz.

další Rozdíly mezi hvězdou a planetou Rozdílů mezi planetami a hvězdami je mnoho. Především hvězdy jsou mnohonásobně hmotnější než planety (např. Slunce je zhruba 300 000x hmotnější než Země). Kvůli obrovské hmotnosti (a s tím souvisejícím vysokým tlakem a vysokou teplotou uvnitř hvězd) probíhají ve hvězdách pochody vedoucí k uvolňování energie a hvězdy ji vyzařují do okolí, svítí. Naproti tomu planety vidíme zejména díky světlu, které odráží.

Dalším rozdílem je také chování hvězd a planet na obloze při jejich pozorování. Zatímco hvězdy (kromě Slunce) jsou od nás velice daleko a proto se jejich poloha (obraz) na noční obloze vůči ostatním hvězdám téměř nehýbe, planety svou polohu vůči ostatním hvězdám na noční obloze mění (jsou k nám totiž blíže, a tak je jejich pohyb patrný) - jako by po obloze putovaly. Nepřekvapí nás tedy, že slovo planeta pochází z řeckého πλανήτης (planétés), což znamená "poutníci".

Planeta-Země

Hvězda-Slunce

K porovnání

Sluneční soustava