Víra: pomoc nebo zátěž? Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS JEP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Advertisements

Péče o seniora trpícího depresí
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
DUCHOVNÍ POTŘEBY (NEJEN) UMÍRAJÍCÍCH PACIENTŮ A JAK SE K NIM STAVĚT
Zákon o sociálních službách
Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci
Základní pojmy a souvislosti
DĚJINY a etika. Dějiny nejsou  prostým sledem událostí  řetězcem důsledků v sobě uzavřených kauzalit  objektivní daností  změnou.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Morální teologie – etika následování. víra – hermeneutický klíč Bůh je zakoušen nikoliv v jevech mimo nás, nýbrž v událostech, tj. v porozumění a interpretaci.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
SEKCE KRIZOVÉ ASISTENCE SPOLEČNOSTI LÉKAŘSKÉ ETIKY ČLS JEP MUDr. Eva Kalvínská.
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
DUCHOVNÍ POTŘEBY PACIENTŮ
21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd1 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH.
Naše zvolená průřezová témata
Kurz komunikace pro sestry v přímém kontaktu s pacientem
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Zvířata a náboženství.
Doprovázení nemocných a jejich příbuzných P. Mgr. Václav Tomiczek Čeladná Mezinárodní konference hospicové a paliativní péče Ostrava, 26. listopadu 2009.
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Místo modlitby Centrum pro katechezi Olomouc 2013.
Nová identita 1 Projekt: Svět práce v každodenním životě Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 Aktivita č.1: Výchova.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Kdo je animátor seniorů? Doc. Ing. Aleš Opatrný,Th.D. Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 13Číslo.
Centrum pro katechezi Olomouc, = vnímání symbolů, atmosféry Božího domu, liturgického dění. Ukotvený zrak pomáhá soustředěnosti.
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
Odpuštění a smíření 4 teze. 1. Proces smíření začíná u oběti cílem je obnovit lidskou důstojnost oběti, kterou viník poničil cílem je obnovit lidskou.
Duchovní je obecné označení osoby, která je prostředníkem mezi věřícími a Bohem (což ovšem neznamená, že kontakt s Bohem nemohou věřící navázat přímo,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Environmentální etika uvedení do problému. Před samotnou environmentální etikou Jak absolvovat kurz a získat potřebné kredity? Jak absolvovat kurz a získat.
Klinická pastorační péče a její poskytovatel
1. Má víra k tobě zří, | Beránku na kříži, | tys Boží Syn
Model transkulturní péče
(Asistovaná sebevražda) Ano či ne?
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Fáze vyrovnávání se s narozením postiženého dítěte a jeho přijetí
Sociologie pro speciální pedagogy: Medicína
Spirituální teologie 5. DOBRÁ A ŠPATNÁ MOC. Úvodem  Celou Biblí prochází kritika moci  Dobrá moc je jen ta, která chrání slabé  Násilní lidé potřebují.
Skupinová dynamika.
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Deprivace a subdeprivace Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 6. října 2012 Datum: 6. října 2012.
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
Komplexní péče o pacienty na 1. interní klinice VFN a 1.LF UK v Praze Mgr. Markéta Čermáková nemocniční kaplanka.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Něcisté, ateisté a agnostici: Čemu v Česku věříme?
SPIRITUÁLNÍ PROJEVY V KULTUŘE MLÁDEŽE
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Psychoterapie a náboženství
ÚLOHA SPIRITUALITY V HOLISTICKÉM OŠETŘOVATELSTVÍ aneb VÍRA TVÁ TĚ UZDRAVÍ Bc. Marta Doleželová, DiS. Bc. Sára Jánská, DiS.
Základní filozofické otázky
Jak se dívat na mystiku? KSV/RM Ruští mystikové Pavel Ambros
Transkript prezentace:

Víra: pomoc nebo zátěž? Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS JEP

Bolest – vážná nemoc: Zatěžuje trvale Zatěžuje trvale Omezuje možnosti osobní –sociální Omezuje možnosti osobní –sociální Klade otázky Klade otázky Zcitlivuje/znecitlivuje Zcitlivuje/znecitlivuje Zpochybňuje vnitřní jistoty Zpochybňuje vnitřní jistoty Zaplňuje horizont vnímání/prožívání Zaplňuje horizont vnímání/prožívání

Různé aspekty člověka Tělesné Tělesné Sociální Sociální Psychické Psychické Spirituální Spirituální Dějinné Dějinné Výslovně náboženské Výslovně náboženské

Spirituální oblast Velmi osobní Velmi osobní Nejhlubší jistoty/nejistoty Nejhlubší jistoty/nejistoty Otázky bytí Otázky bytí Otázky vztahů Otázky vztahů Otázky smyslu a náplně života Otázky smyslu a náplně života Témata výslovně náboženská Témata výslovně náboženská

Obecné otázky spirituality: Kam jdu Kam jdu S kým jdu S kým jdu Jak obstojím v těžkostech Jak obstojím v těžkostech Co v mém životě zůstává Co v mém životě zůstává Jak vyhodnotím svůj život Jak vyhodnotím svůj život Které jistoty zůstávají Které jistoty zůstávají

Specificky náboženská témata Interpretace nezdaru/bolesti: Interpretace nezdaru/bolesti: Trest? Trest? Výzva? Výzva? Kde je Bůh? Kde je Bůh? Náboženská a existenciální oblast se míjejí? Náboženská a existenciální oblast se míjejí? Nový pohled na víru? Nový pohled na víru?

Náboženská oblast jako zátěž: Trestající Bůh Trestající Bůh Bůh-univerzální pomocník selhal Bůh-univerzální pomocník selhal Nesrozumitelný Bůh Nesrozumitelný Bůh Záludný Bůh Záludný Bůh Bůh, vyžadující nemožné/obtížné Bůh, vyžadující nemožné/obtížné Bůh opouštějící v bolesti Bůh opouštějící v bolesti Krach obrazu víry+výčitky Krach obrazu víry+výčitky

Náboženská oblast jako pomoc Náboženství hermeneutickým klíčem Náboženství hermeneutickým klíčem Pomoc k nalézání smyslu Pomoc k nalézání smyslu Jistota trvajícího vztahu k Bohu Jistota trvajícího vztahu k Bohu Spolehlivé vztahy souvěrců Spolehlivé vztahy souvěrců Schopnost modlitby Schopnost modlitby Svět víry trvá i při změnách Svět víry trvá i při změnách Výhled až za hranici smrti Výhled až za hranici smrti

Jak pomáhat ke spirituální pomoci? Bezpodmínečná úcta k vnitřnímu světu nemocného Bezpodmínečná úcta k vnitřnímu světu nemocného Přiměřená empatie Přiměřená empatie Ochota naslouchat i tam, kde nerozumíme Ochota naslouchat i tam, kde nerozumíme Akceptování „pomocných konstrukcí“ Akceptování „pomocných konstrukcí“ Usnadnění kontaktu se souvěrci, duchovními, náboženskými skutečnostmi Usnadnění kontaktu se souvěrci, duchovními, náboženskými skutečnostmi Důvěřovat nemocnému, jeho vývoji Důvěřovat nemocnému, jeho vývoji